Címkék

, ,

Mutatok pár teljesen egyszerű, mégis méltatlanul mellőzött tojásos finomságot, amikhez bármikor nyúlhatsz, ha öt-tíz perc alatt szeretnél valami isteni meleg ételt Magadnak vagy a családnak. Mind megfelel a “de azért legyen egészséges, nem hizlaló” és a “de azért lakjak is jól vele” kritériumoknak. 🙂 Nem kell hozzá kenyér vagy péksütemény sem, mert mindjárt meglátjátok, milyen klassz reggeli vagy vacsora kerül a tányérra mérgek nélkül is! Ha ezzel kezded a napod, sokáig nem leszel éhes sem, mert fehérje dominál benne. Nem dobja meg a vércukrod, mintha gyümölccsel indítanál, mégsem terhel meg annyira, mint egy zsömlés reggeli. Ha meg este kerül rá sor, könnyű vacsoraként segít a nyugodt alvásban.

A tojás egyébként fantasztikus alapanyag: egészséges, paleolit étrendnek megfelelő, tápláló, laktató és értékes kis kincs, amihez ráadásul bárhol hozzájuthatsz. A koleszterin-teóriától meg ne félj, nem a tojás a szörnyeteg, hanem a fehér kenyér, amit mellé tuszkolsz (azé’ remélem, nem)! Én törekszem arra, hogy mindig a piacon vegyek friss házi tojást. Az öreg nénik kapirgálós tyúkocskáinak produktumára sosincs panasz. 🙂

Kolbászos-szalonnás rántotta

Fúú, nézd! De a látvány még hagyján… Tudod Te, milyen varázslatos illata van ennek???

Első a kedvencem, a kolbászos-szalonnás rántotta. Apróra vágott (lehetőleg házi) kolbászt és húsos szalonnát süss ki pár perc alatt késhegynyi kókuszolajon vagy állati zsíron, közben verj fel 3-4 tojást csipet sóval, és ha átsült a husi, csak borítsd rá. Forgasd meg párszor a kis fakanaladdal, vigyázva, hogy ne szárítsd ki nagyon. Mindössze öt percbe telik, is igazi magyaros ízbomba születik! Köretnek meg bátran próbáld ki hozzá a friss salátát, paradicsomot, paprikát, uborkát, vagy süss vele gyufára vágott cukkinit, félkarikára vágott hagymát! Ha maradt előző napról egy kis párolt zöldség, tedd mellé egész nyugodtan, és kóstold meg! Én a minap brokkolival ettem. Voltam olyan lázadó, hogy kis sajt is hullott a fejére. Meg fogsz lepődni, milyen finom és komplett fogások ezek. Nem kell ide kenyér…

Kész a reggeli: magyaros rántotta salátával, és ott figyel a sok-sok zöld tea is. :)

Kész a reggeli: magyaros rántotta salátával, és ott figyel a sok-sok zöld tea is. 🙂

Vagy ez...

Vagy ez… pulykasonkával, chilis brokkolival, töménytelen sült paprikával és hagymával.

Unod a rántotta-formát? Nem baj, van mááááásik!!! 🙂 Főtt tojást például nem csak húsvétkor lehet enni! Bár az úgyis most jön, szóval a főtt tojás még aktuális is. Egy kis kolbásszal, friss magyar paradicsommal (csak nagyot vegyél, a koktél- és datolyaparadicsom tele van szaponinnal, ami nem túl jó a beleidnek). Tiszta húsvéti életérzés, és vacsorára is pont jó, ha nincs kedved nagy munkához.

IMG_2853

Hát nem gyönyörű??

…és akkor még nem is említettem a tükörtojást, vagy a többi klassz elkészítési módot! Végtelenségig lehet variálni. Szóval a tojást ne felejtsd el, mert a barátod! 🙂 Sőt, szerintem a párod és a család is el fog ájulni a gyönyörtől, ha ezzel várod őket reggel (vagy este). Adj Magadnak a napból plusz tíz percet az ilyen minőségi feltöltődésekre, és ne kapd le a benzinkúton az első energiaitalt vagy kétszersültet a polcról! Nem győzködlek tovább, hogy miért tégy így, egyszerűen csak jobb lesz a napod, jobban fogod érezni Magad, ráadásul a család is hálásan fog Rád gondolni, hogy milyen klasszul érzi magát. Ennyi érv szerintem elég. 🙂 Legyen szép napotok!