Címkék

, , , , , , ,

zold_tea13

Én minden nap iszom zöld teát. Há’ nem azért, mert olyan hűdefinom, bár mostanra el sem tudom képzelni nélküle a napjaimat. Mert jó nekem, értem van, nekem segít abban, hogy erősebb, egészségesebb és kicsattanóbb legyek. És persze lehet finom is, majd megmutatom! De nem ám a “liptonos” félliteres seggnövesztő szemetet és társait kell inni!

Megfelelő formában olyan kincse ez a természetnek, amiért hálásnak kell lennünk, és olyan szerencsések vagyunk, hogy némi odafigyeléssel mindennapjaink része lehet ez a növényke. Halljuk is eleget, hogy inni kell, és most összeszedem Neked, hogy miért, meg hogyan idd ezt az elixírt. Mert az!

A zöld teáról elképesztő mennyiségű információ van az interneten és a könyvekben, íme egy kis érdekesség arról, mi a bánatról papolok én éppen:

„A kínaiak szinte kizárólag zöld teát isznak. Ez egyszerűen a Camellia sinensis napon szárított levele, amit szárítás közben enyhén megsodornak, törnek, hogy ízanyagai jobban kioldódjanak, ha leforrázzák. A minősége a fajtán és a termőterület hollétén kívül azon múlik, milyen zsenge a levele. A legjobb teát az ágvégi, ki nem feslett levélrügy és a második kifeslő levélke adja. Sokra értékelik a félig fermentált teát is, ilyen az Oolong (ejtsd: ulong), kínaiul vu lung, azaz „fekete sárkány” tea.”

De miért ne fekete teát igyak? Aszongyák, az a jó! – teszik fel sokan a kérdést. Hát, kérlek, azért ne, mert a fekete tea a rossz minőségű tealevelekből készül, méghozzá bizonyos bomlasztási-erjesztési folyamatokon keresztül, amit megkoronáznak némi faszénen való pörköléses szárítással. Lényegében majdnem mérgező. (Most látom a ledöbbent fejed. 😀 ) A kínaiak mindenesetre úgy tartják, a fekete tea a hulladék, a salak, amit azok isznak, akik nem ismerik az igazi tea csodáját. Fasza, ma is okosabban fekszünk le. 🙂

A zöld tea hihetetlen hatékony orvosság. Nem is tudnám itt egyetlen bejegyzésben a teljesség igényével felsorolni, mennyi jó tulajdonsága és hatása van. Ismert negatív hatás pedig nincs (hacsak nem vagy rá érzékeny, vagy nincs speciális, ezt érintő problémád), képzeld el! 🙂

  • Nagyon jót tesz az ereidnek, tisztítja az érfalakat, a szív egyik legjobb barátja. Csökkenti a koleszterinszintet és a szívinfarktus veszélyét is.
  • Átmossa a tested, a mérgeket és a salakanyagot pedig szelíden kitessékeli Belőled. Szorgos kis segítője a fogyókúrának, kiváló sportital.
  • Gyorsítja az anyagcseréd, ami nem csak abból áll, hogy többet mész vécére, hanem abból is, hogy szebb lesz a bőröd, frissebb a tested, több az energiád. Szuper frissítő.
  • A koffeintartalma jóval lassabban szívódik fel, mint például a kávénak, így nem lórúgásként érzékeled az élénkítő hatást, hanem fokozatosan ébreszt fel, viszont az ébrenléted tartósabb is lesz.
  • Az egyik legbecsesebb antioxidáns-forrás: polifenolok és flavonoidok tárháza. Az antioxidánsok az oxidatív folyamatok gátlói, ellensúlyai. Az oxidatív folyamatok felelősek nagyon sok rossz dologért: rákért, idő előtti elöregedésért, a leépülésért szellemi és fizikai értelemben is. Tehát az antioxidáns a barátunk, a zöld tea pedig bővelkedik benne.
  • Vannak még benne ásványi anyagok és vitaminok is.
  • Védi az ínyed és a fogaid, lehúzza az ínygyulladást és fertőtleníti a szájüreget.
  • Megelőzi a cukorbetegséget, segíti a vércukor kontrollálását a testedben.
  • Védi a szemed, a veséd és a húgyhólyagod is.
  • Normalizálja az emésztést, támogatja a belek helyes munkáját, de még a hormonrendszer egyensúlyában is jótékony hatása van.

keep-calm-and-drink-green-tea-39

Szóval a zöld tea egy csoda! Ráadásul ahhoz a horribilis összeghez és nyűghöz képest, amit egészségtelen életmód mellett gyógyszerekre és egyebekre kéne áldozni, ez a levélke ismét egy filléres és egyszerű segítőd. Ma már jócskán ezer forint alatt kapsz a bioboltokban, gyógynövényházakban, drogériákban és hipermarketekben kiváló minőségű zöld teákat. A kiszerelések több hétre elegendőek, tekintve, hogy 4 dl vízhez kell egy csapott teáskanál tea. Királyság. 😀

Amire figyelj:

  • Mindig kizárólag szálas teát vegyél! Filteres teáért ki se add a pénzt, az csak önbecsapás, legfeljebb gyümölcsteában jó, ha némi ízre vágysz.
  • Soha ne forrázd le lobogó vízzel a zöld teádat! Mindig 70 fok körüli hőmérsékletű legyen a víz, amivel leöntöd. Így nem pusztul vagy roncsolódik el benne csomó értékes kis cucc.
  • Elvileg 1-3 percig kell ázni hagyni, de én tovább szoktam (10-20 perc), mert hosszú állásnál vagy másodszori forrázáskor sok új anyag is kioldódik belőle.
  • Mindig ízesítés nélkül idd a teát, soha ne cukrozd/édesítsd! Ha nagyon nem bírod így, facsarj bele friss citromot (csak langyosan!) vagy dobj hozzá egy filteres gyümölcsteát! Eritrittel vagy steviával lehet édesíteni, ha mindenképpen szeretnéd. Így nem rohad ki a fogad tíz év múlva. 😀 😀
  • Lehetőleg a nap első felében, délután 3-ig fogyaszd el a zöld teádat, hogy éjjel már biztosan nyugodt legyen az álmod.

Most pedig, Hölgyek, Urak, irány teázni! Vessétek be Magatokat a legközelebbi lelőhelyre, és tegyetek ezzel is az egészségért, a jó közérzetért és energiáért! No meg azért is igyátok, mert sokkal jobb minden napunkat pár csésze zöld teával feldíszíteni, mint később a kellemetlen és veszélyes betegségekkel küszködni. Nem? De.