Én minden nap iszom zöld teát. Há’ nem azért, mert olyan hűdefinom, bár mostanra el sem tudom képzelni nélküle a napjaimat. Mert jó nekem, értem van, nekem segít abban, hogy erősebb, egészségesebb és kicsattanóbb legyek. És persze lehet finom is, majd megmutatom! De nem ám a “liptonos” félliteres seggnövesztő szemetet és társait kell inni!
Megfelelő formában olyan kincse ez a természetnek, amiért hálásnak kell lennünk, és olyan szerencsések vagyunk, hogy némi odafigyeléssel mindennapjaink része lehet ez a növényke. Halljuk is eleget, hogy inni kell, és most összeszedem Neked, hogy miért, meg hogyan idd ezt az elixírt. Mert az!
A zöld teáról elképesztő mennyiségű információ van az interneten és a könyvekben, íme egy kis érdekesség arról, mi a bánatról papolok én éppen:
„A kínaiak szinte kizárólag zöld teát isznak. Ez egyszerűen a Camellia sinensis napon szárított levele, amit szárítás közben enyhén megsodornak, törnek, hogy ízanyagai jobban kioldódjanak, ha leforrázzák. A minősége a fajtán és a termőterület hollétén kívül azon múlik, milyen zsenge a levele. A legjobb teát az ágvégi, ki nem feslett levélrügy és a második kifeslő levélke adja. Sokra értékelik a félig fermentált teát is, ilyen az Oolong (ejtsd: ulong), kínaiul vu lung, azaz „fekete sárkány” tea.”
De miért ne fekete teát igyak? Aszongyák, az a jó! – teszik fel sokan a kérdést. Hát, kérlek, azért ne, mert a fekete tea a rossz minőségű tealevelekből készül, méghozzá bizonyos bomlasztási-erjesztési folyamatokon keresztül, amit megkoronáznak némi faszénen való pörköléses szárítással. Lényegében majdnem mérgező. (Most látom a ledöbbent fejed. 😀 ) A kínaiak mindenesetre úgy tartják, a fekete tea a hulladék, a salak, amit azok isznak, akik nem ismerik az igazi tea csodáját. Fasza, ma is okosabban fekszünk le. 🙂
A zöld tea hihetetlen hatékony orvosság. Nem is tudnám itt egyetlen bejegyzésben a teljesség igényével felsorolni, mennyi jó tulajdonsága és hatása van. Ismert negatív hatás pedig nincs (hacsak nem vagy rá érzékeny, vagy nincs speciális, ezt érintő problémád), képzeld el! 🙂
- Nagyon jót tesz az ereidnek, tisztítja az érfalakat, a szív egyik legjobb barátja. Csökkenti a koleszterinszintet és a szívinfarktus veszélyét is.
- Átmossa a tested, a mérgeket és a salakanyagot pedig szelíden kitessékeli Belőled. Szorgos kis segítője a fogyókúrának, kiváló sportital.
- Gyorsítja az anyagcseréd, ami nem csak abból áll, hogy többet mész vécére, hanem abból is, hogy szebb lesz a bőröd, frissebb a tested, több az energiád. Szuper frissítő.
- A koffeintartalma jóval lassabban szívódik fel, mint például a kávénak, így nem lórúgásként érzékeled az élénkítő hatást, hanem fokozatosan ébreszt fel, viszont az ébrenléted tartósabb is lesz.
- Az egyik legbecsesebb antioxidáns-forrás: polifenolok és flavonoidok tárháza. Az antioxidánsok az oxidatív folyamatok gátlói, ellensúlyai. Az oxidatív folyamatok felelősek nagyon sok rossz dologért: rákért, idő előtti elöregedésért, a leépülésért szellemi és fizikai értelemben is. Tehát az antioxidáns a barátunk, a zöld tea pedig bővelkedik benne.
- Vannak még benne ásványi anyagok és vitaminok is.
- Védi az ínyed és a fogaid, lehúzza az ínygyulladást és fertőtleníti a szájüreget.
- Megelőzi a cukorbetegséget, segíti a vércukor kontrollálását a testedben.
- Védi a szemed, a veséd és a húgyhólyagod is.
- Normalizálja az emésztést, támogatja a belek helyes munkáját, de még a hormonrendszer egyensúlyában is jótékony hatása van.
Szóval a zöld tea egy csoda! Ráadásul ahhoz a horribilis összeghez és nyűghöz képest, amit egészségtelen életmód mellett gyógyszerekre és egyebekre kéne áldozni, ez a levélke ismét egy filléres és egyszerű segítőd. Ma már jócskán ezer forint alatt kapsz a bioboltokban, gyógynövényházakban, drogériákban és hipermarketekben kiváló minőségű zöld teákat. A kiszerelések több hétre elegendőek, tekintve, hogy 4 dl vízhez kell egy csapott teáskanál tea. Királyság. 😀
Amire figyelj:
- Mindig kizárólag szálas teát vegyél! Filteres teáért ki se add a pénzt, az csak önbecsapás, legfeljebb gyümölcsteában jó, ha némi ízre vágysz.
- Soha ne forrázd le lobogó vízzel a zöld teádat! Mindig 70 fok körüli hőmérsékletű legyen a víz, amivel leöntöd. Így nem pusztul vagy roncsolódik el benne csomó értékes kis cucc.
- Elvileg 1-3 percig kell ázni hagyni, de én tovább szoktam (10-20 perc), mert hosszú állásnál vagy másodszori forrázáskor sok új anyag is kioldódik belőle.
- Mindig ízesítés nélkül idd a teát, soha ne cukrozd/édesítsd! Ha nagyon nem bírod így, facsarj bele friss citromot (csak langyosan!) vagy dobj hozzá egy filteres gyümölcsteát! Eritrittel vagy steviával lehet édesíteni, ha mindenképpen szeretnéd. Így nem rohad ki a fogad tíz év múlva. 😀 😀
- Lehetőleg a nap első felében, délután 3-ig fogyaszd el a zöld teádat, hogy éjjel már biztosan nyugodt legyen az álmod.
Most pedig, Hölgyek, Urak, irány teázni! Vessétek be Magatokat a legközelebbi lelőhelyre, és tegyetek ezzel is az egészségért, a jó közérzetért és energiáért! No meg azért is igyátok, mert sokkal jobb minden napunkat pár csésze zöld teával feldíszíteni, mint később a kellemetlen és veszélyes betegségekkel küszködni. Nem? De.
citromhab said:
Szia:) Én is minden nap iszom zöld teát,de a Lipton márkájút,és úgy tudom hogy az se hízlal mert egyrészt 100%-ban eredeti hozzávalókból készült(rá is van írva)másrészt pedig egy gramm cukrot se tartalmaz!Mi mézzel szoktuk ízesíteni ami kis mennyiségben nem eredményez plusz kilókat,és még egészséges is!
narancsik said:
A filteres teákkal nem az a gond, hogy hizlalnak, mert egyikben sincs olyan alapanyag (bár olykor látok CUKROZOTTAT, jó isten…), hanem nem érnek semmit, nem olyan tiszta és hatékony egészségvédők. 😦 A filterbe mindig a maradékot, a sallangot teszik, amit a szálasba nem lehet már belekeverni a minősége miatt. Szóval muszáj vigyázni és odafigyelni, a filteres tesók legfeljebb ízesítésre jók! A Lipton is ez a kategória, ráadásul állatokon tesztelik, franc bele. 😦 A méz viszont szuper (főleg ebben a takony időben), én is azzal iszom a kávém, de max egy teáskanállal naponta, ahogy írtad is a kis mennyiséget. 🙂 A zöld teát én igazából nem azért iszom, mert finom (bár már úgy megszoktam, hogy fura nélküle a nap), hanem mert csodaszer. Egyszer próbálj ki egy szálast egy gyümölcsfilterrel vagy egy kis friss citromlével, hátha beválik! 😉 Nyáron a legjobb üdítő! Szép napot Neked!
Kriszti said:
Várom a lelőhelyeid.. Én is tudok párat. de kíváncsi vagyok, egyezik -e az ízlésünk… 🙂 mert a zöld tea tényleg egy csoda.. érdekelne még az is, hogy melyik a kedvenced? Várom, szép napot. 🙂
narancsik said:
Mi most a Fitodry márka zöld teáját isszuk: szálas natúr, narancssárga zacskóban lehet kapni 100 g-osat 420 Ft-ért. Először gyanakodtam, hogy ez tuti nem zöld tea, mert nagyon olcsó, de tényleg az és jó is! 🙂 Reformboltokban szokott lenni, Sas Gyógynövényboltban vettük legutóbb. Amúgy meg kedvencem a Latin negyed Pillangókisasszony nevű teája: szálas zöldtea szárított őszibarack darabokkal, meg valamilyen virágszirommal. Varázslatosan finom! Csak hát az elég drága, most kitaláltam, hogy a Fitodry-hoz teszek egy filter gyümölcsös teát (a Milfordok a legjobbak), és az is isteni. 🙂 Meg én iszok külön natúr szálas fehér teát is, azt is a Latin negyedből. Szülinapra-húsvétra-bármire én sose bonbont kérek/kapok, hanem teát. 😀
Kati Lovas said:
Hát én eddig Naturland-os filteres zöld teát ittam, bár én úgy érzem nekem jót tesz így is a gyomromnak.. nem tudtam hogy a filteres nem is jó 😦 :O