Címkék

, , ,

Szolárium… fúúú, de megosztja az embereket! Most leírom én is a véleményem, a tapasztalatom és aztán lehet osztani-szorozni, hogy mire jutottatok utána.

Én alapvetően szolárium-párti vagyok. Mint mindent, ezt is lehet ésszel és hasznosan csinálni, ez is lehet egészséges és szépítő szokás. Mélységesen elítélem azokat, akik heti kétszer vagy még többször járnak horribilis hosszú menetekre, és amellett, hogy adott évszakban groteszk és nevetséges színük van, pár év múlva –ha addig bele nem pusztulnak a bőrrákba- úgy fognak kinézni, mint egy ronda barna nejlonszatyor. Az ő példájuk alapján sajnos sok ember szidja, ítéli el a szoláriumozást, pedig ezek az emberek inkább elrettentő példák, hogy hogyan ne csináljuk. Elvégre a csirkepörkölt is isteni kaja, mégis ha szarul csinálják, az eredmény is az lesz. De ezért nem a pörkölt a hibás, hanem az a barom, aki úgy főzte, hogy húsz deka sót tett bele, aztán iszonyatosan meg van lepődve, és megállapítja, hogy a pörkölt egy rossz étel.

Szóval akkor hogy csináljuk? Nem a pörköltet!!! A szolizást. Ennek a masinának rengeteg előnye van, amiket ügyesen ki lehet használni, és a saját javunkra, szépségünkre, jó közérzetünkre fordítani. Ezek az előnyök viszont csak és kizárólag akkor lépnek életbe, ha nem esünk át a ló túloldalára, és betartjuk a szabályokat. A szolárium természetes D-vitamin termelésére ösztönzi a szervezetet, ezáltal erősíti az immunrendszert, üdévé és egyenletes felszínűvé varázsolja a bőrt, emellett jótékonyan enyhíti az ekcémát és a pattanásokat. Meg azokat az időnként kijövő istenverte kis bőrhibákat, amikkel tipikusan semmit nem tud kezdeni az ember lánya, mert se nem pattanás, se nem betegség, egyszerűen egy újfajta étel, kozmetikum vagy pici hormonváltozás is előhozhat egy-két piros dudort, foltot, sömört. Aztán a nap meg el van rontva, mert halálra tud idegesíteni az kis izé. Na, a szoli ezt is szépen kezeli! Saját tapasztalat…

Azon túl, hogy nem kell küzdened a konstans zöldes fehér arcszínnel és a viaszos fakósággal, feltöltődsz egy kis energiával, és jobb érzés lesz a tükör előtt állni akár bugyiban, akár egy fehér felsőben, ami végre jól áll. Egyszerűen jobban fogsz kinézni. 🙂 Azért ezek klassz dolgok! Én azt tapasztalom, hogy a kétheti egy alkalom tökéletesen karban tartja a bőrt, nem okoz bajt, és ha nem húsz percre mész be (gép- és csőtípustól függően 6-15 perc bőven elég), még a fél bőröd sem fog leesni estére. Kéthetente egyszer megadni ezt a kis megújulást Magadnak, még a költségvetésedbe is jobban beleférhet. Szóval –pláne így tél végén, mikor már végkimerültek a napfénykészletink- menj csak el nyugodtan feltöltődni, és élvezd annak minden áldásos hatását!

Vannak viszont alapszabályok, amiket a biztonságod, egészséged és a legjobb hatás elérése érdekében kérlek, tarts be!

  • Mindig tiszta bőrrel, smink, testápoló (hacsak nem speciális szolikrém) és parfüm nélkül lépj a kabinba. Vedd le az ékszereid, tűzd fel a hajad és az elsőtől az utolsó másodpercig tartsd csukva a szemed! Ha van rá lehetőség, kérj a pultból védőszemüveget. Ez elsősorban érzékeny szeműeknél fontos.
  • Mindig nézd meg, hogy milyen gépeket/csöveket használ az adott szalon! Van egy szabályozás, melynek ma már mindenhol kötelességük megfelelni: „A szoláriumok üzemeltetését egyre több európai ország köti szigorú szabályokhoz. Az Európai Unió által is bevezetett szabályozás célja, hogy csökkenjen a szoláriumozás alatt a bőr UV-terhelése, ezáltal csökkenjen a leégés kockázata. A rendelet szerint a szolárium gépek UV-fény kibocsátását maximalizálták. A szolárium készülékek UV-teljesítménye maximum 0.3 W/m² lehet, ami megfelel nyáron, az egyenlítőnél, délben mért sugárzás teljesítményének.” – olvashatod a Kiwisun cég, vagy bármely más szoláriumozással kapcsolatos weboldal felületén.
  • Álló szoláriumban tegyél a lábad alá papírt, és arra állj! Fekvő gépben mindig kérdezz rá és bizonyosodj meg róla, hogy alaposan fertőtlenítve van a felülete. Én ezért kedvelem jobban az állót, mert sokkal higiénikusabb.
  • Ha új helyre mész, mindig kérdezd meg, hány percet javasolnak Neked, mondd el a bőrtípusod, és fogadj szót! Nem hámló, rózsaszín kismalacnak akarsz kinézni, hanem napistennő szeretnél lenni, nemde?
  • Szoláriumozás után minimum három órán át ne tusolj/fürödj, és aznap semmiképpen ne szaunázz, mert sokak szerint ront a hatásfokon.
  • Fürdés után viszont mindig (!!!) gazdagon krémezd be Magad, lehetőleg natúrkozmetikummal!
  • A napfürdőzés előtti este alaposan radírozd le a tested és az arcod, hogy az elhalt hámréteget levigye, így még hatékonyabb a barnulás. Szolizás után viszont szigorúan tilos bőrradírozni legalább két napig, mert nagyon meggyötröd vele a bőröd, csökkented a barna szín tartósságát, és valószínűleg fájni is fog, mint a fene.
  • Nagyon fontos félévente-évente ellátogatni egy bőrgyógyászhoz, és tetőtől talpig végignézetni Magadon minden anyajegyet és pöttyfélét, mert a bőrrák nem vicc. Valós és gyakori veszély, amit figyelembe kell venni, és szoláriumozástól teljesen függetlenül is vigyázni kell magunkra. Tiszteld a tested, és előzd meg a bajt!

airbrush-tanningMost pedig remélem, kiokosodtál szoláriumozásból! Ha Te is úgy érzed, igényli a tested-lelked ezt a kis pluszt, ne tagadd meg Magadtól! Ésszel csináld, és élvezd ki. 🙂