Címkék

, , , , , , ,

Hoztam egy receptet, ami isteni, és én ma ezt ettem ebédre! 🙂 A karfiolpüré első próbálkozásom volt a krumplipüré alakbarátabb, de élvezetes kiváltására egy kapott ötlet alapján. A husi meg saját találmány, sok pác-kísérletezés eredménye, nagyon-nagyon szeretjük. Az egészet ráadásul tök egyszerű elkészíteni. Hát valami fantasztikus lett!

Omlós pulykasült zöldségekkel, karfiolpürével

ooHozzávalók a húshoz:

  • 1,5 kg pulykacomb filé
  • 5-6 fej salátahagyma (fehér) vagy vöröshagyma
  • 2-4 kápia paprika
  • 1 cukkini
  • 2-3 érett, nagy paradicsom
  • 1 nagy marék húsos bacon felkockázva
  • 1 fakanálnyi mangalica- vagy libazsír
  • 1-1,5 dl olaj (olíva vagy szőlőmagolaj a legjobb)
  • 1,5 tasak flekken fűszer
  • 1 tk só
  • 1 mk őrölt bors
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 2-3 ek mustár
  • kakukkfű, pici rozmaring

Két-három nappal sütés előtt a húst megmossuk és levagdossuk róla a zsírosabb, inasabb darabkákat. Felvágjuk félökölnyi vagy kicsit kisebb darabokra. Egy tálkában alaposan összekeverjük a pác hozzávalóit, majd jól beleforgatjuk a húsdarabokat. Folpackkal lefedve betesszük a hűtőbe, és hagyjuk összeérni a sütés napjáig. A sütés napján a hagymát félkarikára, a kápiát csíkokra, a cukkinit és a paradicsomot karikára vágjuk. Egy nagyobb tepsit kikenünk a zsírral, majd a bacon felét, és egy-két marék zöldséget szórunk az aljára.

Ezen szépen eloszlatjuk a húsdarabokat, és a többi zöldséggel és baconnel befedjük. Kicsit kézzel össze lehet “kavarni”, hogy a zöldség a húsok közé is kerüljön, és sülés közben átvegyék egymás ízeit.

Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben fólia alatt 1,5 órát, majd anélkül pirulásig (kb. fél óra) sütjük. A pirítás alatt egyszer-kétszer rákanalazhatunk a saját levéből tetejére! Frissen tálaljuk, de kihűlés után is isteni belőle csipegetni, tunkolni.

Hozzávalók a körethez:

  • 2 nagyobb fej karfiol
  • 2 tk. só
  • ½ tk. bors
  • 1 csapott ek. kókusz- vagy állati zsír

A karfiolt rózsákra szedjük, és langyos vízzel lemossuk. Annyi sós vízben, hogy kétujjnyira elfedje, kb. fél óra alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk lecsepegni 10 percet. Botmixerrel pürésítjük a zsírral és a sóval-borssal együtt.