Címkék
édesség, cookies, csoki, cukormentes, gluténmentes, kókusz, reform keksz, süti, zab
Tegnap nézegettem a NoSalty oldalon a receptkönyvem. Az amúgy szuper találmány, elmenthetem magamnak saját kis online gyűjteménybe mindegyik receptet az oldalról, amit szimpatikusnak találok. 🙂 És akkor nekem van saját kis receptgyűjteményem, amit magamnak szerkeszthetek, mint egy sütisütős bakancslistát. Rengeteg recept van benne, zömmel persze sütik, mi más. 😀 És nyilván bűnös, cukros, finomlisztes, margarinos, vajas, pudingos szörnyetegek… ezért mióta életmódot váltottunk, nagyon ritkán nyitom meg ezt a bűnbarlangot, mert olyankor fél órát zokogok a monitor előtt, hogy “Úúúúristen, de rohadt finom mind és én nem ehetem meg őket most rögtön!”
Szóval ezt a receptgyűjteményt nézegettem (valami perverz, mazochista indíttatásból), és megakadt a szemem egy sütin! Ez a csokis-kókuszos cookie volt. Semmi extra, a maga kis rusztikus gyönyörűségével terült el a fényképen, a recept alatt pedig csupa pozitív visszajelzés kommentben, hogy ez milyen finom. Na, nekem se kellett több! Már tágult a pupillám és sütőpózba állt a kezem… 😀
Na de várjá’, hát ez másból sem állt, mint 25 dkg margarinból, csomó finomlisztből meg iszonyat mennyiségű cukorból. Az egyetlen objektum, amit egészségesként felfedezhettem benne, az egy árva szem tojáska, meg némi kókuszreszelék volt.
De nem csüggedtem egy pillanatig sem. Már formálódott is abban a szép nagy, okos fejemben az ötlet, hogy hogyan fogom átbuherálni a sok szutyok seggnövesztő alapanyagot jóra. 🙂 És hát megszületett! Glutén-, cukor-, és tejmentes fantasztikum, mely egy egészséges ember paleo-étrendjébe simán belefér. A zab kompromisszum (pl. autoimmun betegek ne egyék), de én nagyon szeretek vele dolgozni ilyen esetekben.
Féltem, hogy elrontom, nem lesz az igazi, egészségesből úgysem olyanra sikerül, mint az eredeti… DE IGEN! Sőt! Meg kell mondjam, életem eddigi legfinomabb cookie-ját sikerült produkálnom! Ahogy a nagykönyvben meg van írva: kívül roppanós, mégsem kemény, belül omlós, nem fojtós, telis-tele finomságokkal, csudajó! Ehun van, ni:
Kókuszos-csokis-mazsolás zabcookie
Hozzávalók:
- 125 g kókuszolaj (puha, lágy legyen)
- 100 g eritrit
- 1 tojás
- 130 g zabliszt
- 115 g kókuszreszelék
- 1 csapott mk. sütőpor vagy szódabikarbóna
- csipet só
- 1 mk. vanília aroma, 1 mk. rumaroma
- 60-70 g étcsoki (min. 74%-os, lehetőleg cukormentes)
- 3 ek. mazsola
A tojást villával elkeverjük habosra az eritrittel, a kókuszolajjal és az aromákkal. Ehhez hozzáadjuk egyenként a száraz összetevőket, és alaposan eldolgozzuk masszává. A villa az egész kavarászós folyamathoz tökéletesen megfelel, nem kell bajlódni kézi habverővel sem. 🙂
Eztán beletördeljük apróra (én késsel szoktam forgácsolni…el is vágtam az ujjam a picsába, de nem baj) a csokit, majd beleszórjuk a mazsolát és ismét jó alaposan összedolgozzuk a masszát.
Egy sütőpapírozott vagy szilikonlappal lefedett nagyobb tepsibe szépen tallérokat formázunk belőle, lazán egymás mellé. Ehhez evőkanálnyi darabokat szedünk, majd golyóbist gyúrunk, és picit szétlapítjuk őket kb. 1-1,5 cm vastagra. Így, ni. 🙂
180 fokos előmelegített sütőbe tesszük őket, hőlégkeveréses módra (ha lehet választani, mindig ezzel süss!), és 10-11 perc alatt megsütjük.
Na most ide figyelj!!! 10 perc után ki fogod venni a sütiket, megszemléled állvakargatva, és megállapítod, hogy hát ez még tuti nem jó, és visszateszed a sütőbe 5-10 percre. Na, ott b*sztad el, anyukám! 😀 NEM SZABAD!!! SEMMIKÉPP!! Tudom, hogy még tök világos színe lesz, meg hogy ha hozzáérsz a körmöddel, simán beleszalad és légiesen puha, nyersnek látszó valamit fogsz tapasztalni. Ne ijedj meg, az úgy tökéletes! Ahogy lehűl, szépen beáll és kicsit megszilárdul majd. Szóval ne szarjál be. 😀
Ebből az adagból pont egy nagy sütőlap lett tele, kb. 16 db-ot sütöttem. Apa közölte evés közben, hogy “Ezt a receptet nagyon-nagyon-nagyon jegyezd meg!” 😀 Egyszerűen szuper ultra brutál finom. Leírhatatlanul.
Mindezen tudnivalók birtokában pedig… takarodó a bótba alapanyagokért, majd a konyhába! 🙂 Nem fogod megbánni.
Judit said:
Köszi ezt a szuper receptet! Nagyon örülök, hogy feliratkoztam, és tegnap megkaptam a hírleveled, mert ma reggel meg is sütöttem mindjárt duplázva a mennyiségeket. Kerti partira megyünk, oda viszem a felét. Kicsit spórolósabban csináltam, mert a dupla adaghoz csak 1 tábla (100 g) csokit tettem, xilitből is jóval kevesebbet (200 g összesen), a többi hozzávaló mennyiségét hagytam. Így is nagyon finom lett, nem “édestelen”, pont jó.
Várom a további recepteket!!!!
narancsik said:
Óóó, de öröm ezt olvasni! 🙂 Gratula! Igazából szinte mindegy is, mivel turbózod és mennyivel, az már fantáziára, kedvre, ízlésre van bízva. 🙂 Dúsítók nélkül még egy remek cookie-alaptésztád is megvan. Én már agyalok a diós-aszalt szilvás-csokis-fahéjas verzión, ha sikeredik, azt is felteszem! 😉
Viktor said:
Köszi Fanni! :DD
narancsik said:
😀 😀 Naggyon szívesen! Öröm volt nézni, ahogy tömitek befele. 🙂
Zsuzsi Szabo said:
Fancsi, összefutott a nyál a számban!!
orad said:
Jajj, szuperül hangzik!! A bibi csak a kötsög kis autoimmun pajzsmirigyem… 😦 megpróbálom mandula, vagy kókuszliszttel szerintem. Köszi a fáradozást, hogy egy ilyen baromi királyságot kitaláltál!! 🙂
Ildiko said:
most sulnek 🙂 minden volt itthon; en lereszeltem 10 dkg 85%-os etcsokit almareszelon, a tobbit osszetortem, mert elfaradtam.. 🙂 villamgyorsan megvolt az osszeallitas, a csokireszelveny miatt eleg csokis szine van, de igy is tokeletes lesz 🙂 szerintem legkozelebb en is csokkentem a cukrot, alig varom hogy kesz legyen 🙂 teljesen hozzaszoktak a kollegaim az uj munkahelyemen hogy cukor-gluten-lactose mentes sutiket viszek be 🙂 de ebbol most nem kapnak 😀 , viszont nehezen hiszik el hogy ilyen csodakat lehet sutni egeszseges alapanyagokkal….. koszi a receptet, valami jo kis csokis egyszerut akartam, amit eddig meg nem csinaltam 🙂
zsembes-zsofi said:
Pont a napokban gondolkodtam hogy lehetne reformosítani ezt a sütit…És tadám…nálad megtaláltam!
Nálam a fehércsokis verzió a nagy mumus.(Brutális kalóriabomba, 5 db van egy csomagban és addig eszem amíg tart) Köszi a receptet, holnap meg is sütöm! Gratula a bloghoz, nagyon jó dolgok vannak nálad:))
narancsik said:
De jó, nagyon örülök, hogy szereted a kincseimet! 😉 Lesz még sok-sok!
eniko said:
Nekem sajnos nem sikerült!A kókuszolaj sütés közben mind kisült belőle,és a kis kekszek ott tocsogtak benne.
😦
narancsik said:
Óó, nem értem, hogy lehet az. Jó kókuszolajat használsz? Mert elméletileg ez teljes képtelenség, bár nyilván hiszek Neked, mert nálam is volt olyan precedens, hogy mindent szabályosan csináltam, és mégis idegbaj lett belőle. 😦 Sajnálom! 😦
Erika said:
Köszi! Most sütöttem meg 2 adaggal 🙂 Az egyikbe diót tettem kókusz helyett, mert a párom nem szereti… de szerintem így dióval még finomabb! 🙂
Petra Molnar said:
hát ez valami isteni! köszi
szegedilany said:
Nálunk is most sül 😉 nekem kevéssé állt össze a tészta, morzsalékos lett, remélem a sütőben “megjavul” 😉
narancsik said:
Ha nagyon reménytelen, nyugodtan tegyél bele még egy tojást (vagy csak sárgáját, csak fehérjét…), vagy picit több kókuszzsírt. 🙂 Nem hinném, hogy nagy baja lesz. Bár az elején mindig morzsalékos, de pár perc villával gyömöszkölés után teljesen homogénnek lesz, legalábbis nálam. És esküszöm, hogy grammra úgy írtam a receptet, ahogy tutkó! 😀
Bene Erika said:
Szuper az oldalad és nagyon szeretem a “szöveged” is gratulálok. Most kezdek paleozni és ezt a sütit én is megsütöttem, hát az egész szétfolyt, de nagyon finom. nem tudom mit rontottam el. Köszönöm tényleg rengeteget tudsz segiteni.
Borbála Jakab said:
Nekem is kicsit morzsás lett a tészta, de azért megküzdöttem vele. Megérte, mert isteni lett!:))))
Marcsi néni said:
Szia Fanni!
Lett a mandulatejem mellé fini, isteni COOCKIE-m! Ezer köszönet.
A délutáni uzsim szertartásossá vált, az imát hozzá hamarosan kitalálom.
Gabriella Csige said:
Szia Fanni!
Köszönöm szépen ezt a fantasztikus receptet! És nem csak ezt,hanem mindet ami itt található. Imádom mindegyiket egytől egyig. Itt is és a Facebookon is követlek. Szuper ötletek adsz. További sok sikert kívánok ! 🙂
Adri said:
Holnap én is kipróbálom:)Másnapra milyen lesz az állaga?Ehető még?:)
narancsikfanni said:
Lezárt dobozban egy hétig eláll hűtés nélkül. 🙂
Adri said:
A xilit is es a teljekiorlesu zabliszt is jo ugye? 🙂
narancsikfanni said:
Hogyne, persze! 🙂
Dorka said:
Köszi a receptet, ma próbáltam ki.
Nekem is eléggé morzsalékos volt, nem lehetett belőle gombócokat gyúrni, a vége felé, mikor már minden más benne volt, próbáltam egy kis kókuszolajjal javítani a helyzeten, de nem állt össze úgy, ahogy én azt elképzeltem. És a kókuszolajból valamennyi nálam is kisült belőle. :S
Most hűlnek, azért remélem finom lett. 🙂
Dorka said:
Nem vagyok 100%-ig meggyőződve arról, hogy olyan lett, mint kéne. 😀 De finom. 🙂 Még apukámnak is ízlett, pedig nem gondoltam volna, hogy fog neki! Úgyhogy ez nagy szó! Köszi még egyszer a receptet!!! 🙂
narancsikfanni said:
Ha nagyon száraz, érdemes egy kisebb tojást, vagy egy sárgáját hozzákeverni. 🙂 Sajnos képes a grammra kimért tészta is másképp viselkedni időről időre, ilyenek a kekszek meg a kelt tészták. De nálam ez az arány mindig rendben volt.
Eszter said:
Engem most egy dolog tart vissza a megsütésétől: rengeteg kalória (vagy a kókuszzsír hogyan működik? mert 125grban van 1125 kcal…csak a kókuszzsírban) 2500kcal felett van így az egész adag. És akkor egy darab nagyjából lesz 200 kcal. Jó tudom nem kell bepuszilni mindet, de ha olyan jó, visszatudom majd vajon fogni magam? 😀
narancsikfanni said:
Ez nem kalóriaszegény sütemény, de minden tápanyaga minőségi, lassan felszívódó szénhidrátokkal. Értelemszerűen nem este kell enni és nem fél tepsivel. Arra ott van a számtalan proteindús, kalóriaszegény süteményem és édességem. 🙂 Ez reggelire, tízóraira, napközbeni fogyasztásra alkalmas, vagy megterhelő sport mellé, például edzőtáborba vinni tökéletes. A zsírnak pedig 3 %-a szívódik fel a szervezetben, tehát nem kell tőle félni. A kókuszzsír pedig a legjobb zsírok egyike, bátran fogyasztható. A szénhidráttól kell “félni”, bár ezt a szót sem szeretem, mert a minőségi szénhidrát alaptápanyag mindenkinek, és nem elhagyható, csupán adagolni és időzíteni kell.
Anna said:
Én kétszer sütöttem meg, mind a kétszer szétfolyt. Bár az íze nagyon jó, inkább lepénynek mondanám. Mi lehet a baj? 😦
narancsikfanni said:
Sajnos látatlanban fogalmam sincs. De mindenképpen szétterül valamennyit, ez nem rendellenes, hanem normális. Szellősen kell rakni. 🙂
Zsófi said:
Sziasztok!
Én is most csináltam meg a sütit, és sajnos nekem az egész szétomlik. Bár ettől függetlenül nagyon finom,szóval majd legközelebb is megpróbálom megcsinálni 🙂
narancsikfanni said:
Megvártad, míg kihűl? 🙂 Nagyon sokan ott rontják el, hogy ezt nem várják meg, mert bizony melegen mindig porlik. Ha teljesen kihűlt, már nem! 🙂
Zsófi said:
Sajnos nem vártam míg teljesen kihűlnek 😦
Majd legközelebb erre is figyelek nagyon! Köszönöm 🙂