Címkék
advent, alma, almás süti, clean eating, cukormentes, dió, fahéj, fogyókúra, gluténmentes, gyors recept, kevert süti, mazsola, répa, zab
Én már kezdek adventi hangulatba kavarodni. 🙂 Mert az olyan, de olyan tök jó, ha az ember kicsit megadja a módját… Jó, oké, leszarom, hogy csak decembertől lesz és mindenkit a hányásos agyvérzés kerülget a multik giccses karácsonyi ajánlataitól, meg a két hete polcon rohadó csokitélapótól. Most én ezeket mindet összecsomagolom és kidobom a kukába, mert pont ezek azok, amik semmi nem adnak a ráhangolódáshoz. Inkább majd én! 🙂
Szóval ahogy beáll a hideg, ahogy elővehetem a kabátomat, ahogy fűteni kell, ahogy bebugyolálhatom magam a bolyhos szuperköpenyeimbe, onnantól kezdve nekem tél van. Kész. 😀 És az utóbbi években jöttem rá igazán arra, mennyire isteni klassz dolgokat lehet ebből az egyszerű tényből kihozni otthon, hogy hideg van. Mert ha hideg van, akkor jöhetnek a fahéjas sütik, az állandóan dolgozó sütő, az illatgyertyák, a duplatakaró (az olyan piszok jó, dögnehéz, és alá lehet kucorodni, és nem akarni kimászni, csak mikor már kiszakad a húgyhólyag…), a filmezős esték, egy random Disney-rajzfilm meg Tom és Jerry… Ennek olyan hangulata van, hogy szét kell tőle bolondulni, olyan jó!
A minap pedig mindezek örömére el is kezdtem a karácsonyszagú egészséges sütik gyártását, ami igazából a legújabb puhakekszeimmel indult el, de most megint sikerült létrehozni egy otthonmelengető csodát. Glutén-, cukor- és tejmentesen. Ami olyan tipikus tök egyszerű, semmi extra, semmi cicoma, csak a színtiszta illatos őszvégi alapanyagok, és az arányok adta szottyos, pihe-puha, abbahagyhatatlan tökéletesség:
Almás-kavarós “otthonsüti”
Hozzávalók:
- 4 nagy alma (a pirosak a legjobbak: Idared, Gála)
- 25 dkg darált dió
- 3 szál darált sárgarépa
- 5 nagy tojás
- 20 dkg eritrit
- 20 dkg zabliszt
- 2 marék mazsola
- 1 tk. fahéj
- 2 tk. rumaroma
- 1,5 dl kókuszzsír (puha vagy inkább folyós)
- 2 mk. sütőpor/szódabikarbóna
Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, majd az összes többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk. Gondolkoztam azon, hogy állni hagyom, kinyomkodom a levét, vagy épp szigorú összekavarási sorrendet tartok az alapanyagoknál… de utólag rájöttem, hogy jól döntöttem: teljesen fölösleges lett volna, mert pont olyan lett a végeredmény így, mint reméltem. Nem kellett kinyomkodni az almát, mert egyáltalán nem áztatta el a tésztát, sőt így lett pont jó!
Ettől függetlenül ha valaki bátortalanabb, vagy szereti a hagyományos gondolatmenetet, készítheti így: Először az almát hámozva-reszelve összeforgatjuk a fahéjjal, és állni hagyjuk 10 percet. Addig a tojásokat habosra keverjük az eritrittel, majd hozzáadagoljuk a diót, répát, kinyomkodott almát, aromát, zsírt, mazsolát, végül a lisztet, fahéjat és utoljára a sütőport. Ez a békebeli sorrend az ilyen összedobós sütiknél. 🙂
Szóval ha minden jól össze van dolgozva, akkor kapunk egy remekbe szabott sütimasszát, amit sütőpapírozott 20×35 cm-es tepsibe borítunk, és 170 fokos előmelegített sütőben, körülbelül 40-45 perc alatt tűpróbáig sütünk. Az időtartam sütőtől függően változhat, én 35 perctől már kezdtem ránézegetni.
Hagyjuk szinte teljesen kihűlni (bírd ki!!!), és felkockázzuk. Igazi “Na, még egy kockát, míg szét nem durranok, baszki…” érzés. 😀 😀 És olyan illat volt a házban, míg sült, hogy atya úúúr isten… minden gondot, hétköznapi szorongást feledtet! 🙂
Apropó, illat! A süti mellé mutatok Nektek még valamit, ami nekem az otthon koronája, a novembertől márciusig tartó didergés elűzője, maga a nyugalom és öröm: az legjobb illatgyertya a világon! Ez a Yankee Candle. Ez egy olyan különleges gyertyamárka, amit mióta megismertetett velem az én drága Barátném, csak szánakozóan tudok nevetni az összes többi otthonillatosító borzalmon. Közelébe sem érnek. A lényeg, hogy több ezer illatban lehet már kapni, drágább az ismert magyar termékeknél, de ha egyszer kipróbálja az ember, nem is néz másikra.
Többféle méretben, rengeteg kiegészítővel árulják, csodaszép üvegekben. Egy nagy gyertya 150 órát ég, ami azt jelenti, hogy mi több év alatt sem értünk egyiknek sem a végére, pedig nyúzzuk becsülettel jó pár szezon óta. 🙂 Tényleg egy csoda, és ha még nem tudja az ember, mit vegyen a párjának vagy a családtagoknak bármilyen ünnepre, eszébe ne jusson kommersz, aranyárú virágcsokrot, pulóvert, zoknit meg cukrásztortát és egyéb horrorisztikus szarokat összevásárolni! Próbáljátok ki ezt. 🙂
Én mindig helyben futok a bőség zavarától, mikor válogatok köztük, mert a frissen mosott pamuttörölközőtől az égetett pillecukron át a sült almás fenyőig egész brutális verziókban tolakodnak. Varázslat mind! 🙂
Itt tudjátok megvenni: http://illatgyertya.hu/
Hivatalos magyar Facebook-oldal:
https://www.facebook.com/YankeeCandleMagyarorszag
De Budapesten már több plázában, vidéken is olykor előfordul (bár boltokban drágább), és E-Bay-en, Vaterán is ki lehet fogni őket.
Szerintem mielőtt bárki meghibban a karácsonyi ajándékozási ötlethiánytól, gondoljon erre a századik pár bőrkesztyű helyett. 🙂
thepvera said:
Tudom, hogy ez szubjektív dolog, de te milyen Yankee Candle illatokat ajánlasz? 🙂
narancsik said:
Mindet. 😀 Na jó, nem, de őrületes nehéz szelektálni, mert nagyon finom illataik vannak, tényleg. 🙂 Az volt az első benyomásom, mikor megismerkedtem velük, hogy “Jéé, egyik sem olyan mű, olyan szintetikus illat, hanem tök ugyanaz, mint amit sugall!”. Nekem elsősorban a télies, ünnephez kapcsolódó illatok a kedvenceim, mert mindig hideg időben használjuk. A Country Kitchen Carrot Cake (répatortás), a Christmas Tree (karácsonyi fenyő), a Christmas Cookie (vajas-vaníliás süti) és a Pomegranate Cider (gránátalmás puncs) vannak itthon jelenleg, hát mind varázslatos. Most a Christmas Eve (karácsony este), a Sugared Apple (cukrozott vaníliás sült alma) és a kamilla tea illatok az álmaim éppen. 😀 Szóval nehéz…
thepvera said:
Ez a gránátalmás történet nem is hangzik rosszul. 🙂 Jaaaj, de nehéz ez így, hogy megszaglászni se tudom. A bőség zavara, kiborít, komolyan! 😀
Klem Frigyesné said:
Szia Fannika! Recept már a kis füzetemben várja az elkészítést! Remélem nekem is sikerül. Az illatgyertyák csábítóan hívogatnak: remélem rájuk találok! 🙂 Puszi a sok jó ötletért 🙂 🙂 🙂
Niki said:
Hát én nem bírtam ki, de tudod mit, nem bánom, sőőt büszke vagyok rá!!!!! 😀 😀
Fanni, fenomenális ez a süti, feldobda a borongós-esős novemberi napomat! 🙂
narancsik said:
😀 Egészségedre! Szó szerint! Úgy imádom, mikor hozzátok a sok-sok ilyen mosolygós visszacsatolást az örömökről! 🙂
Nora said:
Imadom amikor a mailboxomban jon a Betuleveses email. Hogy miert? Mert az altalaban egy uj, szuperul hangzo, kiprobalasra varo finomsagot rejt 🙂 most sem csalodtam 🙂 hetvegen azt hiszem ez fog legeloszor elkeszulni…. bar lehet meg sem varom a hetveget 😀 a yankee gyertyakat mar nezegettem de ez a bejegyzes utan meg is szaglaszom 🙂
narancsik said:
Én meg imádom, hogy így várod az új bejegyzéseket és ígérem, még rengeteg örömöd leled a későbbi finomságokban is! 🙂 🙂 És igen, a Yankee egy fantasztikus dolog!
Ágnes Benkő said:
Te, kispiszok!!!! Már megint egy fenomenális írás és recept! Úgy szeretlek!!!! Le kellett írnom, mert ezt hoztad ki belőlem!!! :*
Anett said:
Ma sütöttem meg a sütit. Mit mondhatnék… ez egy ÁLOM ❤