Címkék

, , , , , , ,

Ez a mai menü. 🙂 Az utóbbi hetekben teljesen elért a palacsinta-lepény-tócsni-láz, és csak próbálgattam, gyártottam, örültem, sütöttem, ettem… meg a család is. 😀 Bődület jó dolog, ha van otthon egy fasza serpenyője az embernek, mert csodákat lehet vele művelni!

Első játékosunk ma egy rekord-alakbarát kis palacsinta, ami lényegében szinte csak fehérjéből áll. Az már persze lelkiismeret dolga, ki hány üveg lekvárral pakolja meg, de a palacsinta sem lisztet, sem cukrot, sem gyümölcsöt, sem magőrleményt nem látott. De akkó miből van?? Levegőből?? 😀 Nem! Kell hozzá egy jól eltalált ízű, minőségi proteinpor, és két tojás.

Protein palacsinta

Hozzávalók: (3-4 darabhoz)

  • 1 mérőkanál (kb. 30 g) vaníliás proteinpor
  • 2 egész tojás
  • kb. 0,5 dl szódavíz
  • 1 mk. kókuszzsír

A kókuszzsír kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat kézi habverővel egy kicsit sűrűbb palacsintatésztává. Tenyérnyi, vastagabb, amerikai palacsinta-jellegű kis tünemények lesznek belőle, szóval ne legyen olyan híg, mint a hazai fajta!

ppA serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a kókuszzsírt, és kisütjük benne a palacsintákat. Nem hátrány, ha van egy jó kis fordítólapátunk, nagyon hasznos! Egyébként szuperkönnyen fordítható, egyáltalán nem tapad le és nem szakadós.

zuuFrissen lehet ráugrani mindenfélével, nagyon szigorú fogyózóknak egy kis fahéjas vagy kakaós eritrit tökéletes. Aki meg éppen szarik a kilókra (az süt magának lisztes palacsintát… 😀 ), az kenje meg házi lekvárral, mazsolás-kókuszos túróval, csokis avokádópudinggal, vagy amivel szeretné. 🙂 Én házi cukormentes szilvalekvárral, és a saját főzésű eritrites baracklekvárommal ettem.

hjIsteni finom, édes, vaníliás, még magában is elmajszolható palkók ezek, mentsvárként minden önuralomban sínylődő harcosnak. 🙂

No, de a másik kis szuperság mára! Az mán nem ilyen szófogadó jószág, olyan nehezen fordítgattam az elsőket, hogy az idegbaj kerülgetett, és szórtam az éterbe a cirkalmas kurvaanyja-szóvirágokat, de a végére belejöttem. 😀 És megérte, mindenképpen, mert ez VALAMI ISTENI!! Anyuval ahogy habzsoltuk befele (mert a “jaj, ez olyan kis csúnya lett”-jelszóval az ember végtelen mennyiséget el tud tüntetni sütés közben is), rájöttünk, hogy mire hasonlít teljesen. Összenéztünk, és így szólottunk vala: Baaaaszki, ez tisztára Burger Kinges ’90-es évekbeli sült hagymakarika!!! 😀 De totál! Mi meg azt ugye imádtuk, csak mikor nagy lett a seggünk, többet nem ettünk. 😦 Fuck.

Karfiol tócsni

zzzHozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 pici fej vöröshagyma vagy fehérhagyma
  • 2-3 tojás (amennyit felvesz, a tojás és a karfiol méretétől is függ)
  • 6-7 ek. zabliszt
  • 1 mk. só
  • kacsa/liba/disznózsír

Tetejére:

  • 3 dl tejföl
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • pici só
  • reszelt sajt

A karfiolt és a hagymát úgy, ahogy vannak, nyersen megdaráljuk. Összedolgozzuk a tojásokkal, a sóval, és annyi liszttel, amennyit felvesz, hogy laza masszát kapjunk. Kanalazható lesz, nem folyós, mégsem szilárd. Mint valami nokedlitészta.

Szóval a serpenyőben felhevítünk egy nagy tk. zsírt, és arra rálapítunk két tenyérnyi lepényt/tócsnit a masszából. Nekem kettő elfért szépen egymás mellett a serpenyőben. Közepes lángon érdemes sütni, és ha nem is mint egy rántott húst vagy sültkrumplit, de mindenképp több zsírral süssük, mint egy mokkáskanál, mert leég. És mindegyiket zsírozzuk alá! Így is olykor szakad a kis rohadék, de megéri, és azért nem lehetetlen küldetés. 🙂

Az első ijedtség után a második sütésem már hibátlan lett! :)

Az első ijedtség után a második sütésem már hibátlan lett! 🙂

zuÍgy pedig kisütjük az összes masszát, lesz belőle bőven egy 3-4 fős családnak elegendő. Köretként és magában is megállja a helyét egy jó krémleves után. Valami őrület jó! Szépen megpakoltuk fokhagymás tejföllel meg reszelt sajttal, és toltuk befele.

Tessenek felkészülni, hogy nem egy szagmentes képződmény, ergo egy kereszthuzat nem árt majd utána. De megéri!!!

Advertisements