Címkék
egészséges, gluténmentes, karfiol pizza, kolbász, paleo pizza, reform, sajt, sonka
Na bepötyörészem Nektek a rég várt paleo pizza receptjét is, amiből többféle verzió kering a neten, így hát nekiláttam megalkotni a magamét is! 🙂 Erről a kis szüleményről annyit kell és érdemes tudni, mielőtt nekiálltok, hogy:
Senki ne számítson ropogós, foszlós pizzatésztára, mert sokkal inkább rakott zöldség jellege van az aljának a karfiol miatt! Az is előfordulhat, hogy szétesik picit kiszedéskor. DE! Isteni finom, tökéletesen pizza ízű és erkölcstelenül sok feltétet lehet rápakolgatni! Emellett tökéletesen bűntudat-mentes, lisztmentes és iszonyat laktató. A karfiol íze egyáltalán nem érezhető, egy teljesen semleges alapot ad neki.
Karfiol alapú paleo pizza
Hozzávalók: (1 normál pizzához)
- 2 pohár karfiol (kb. 40 dkg)
- 2 pohár reszelt sajt (edami, cheddar, trappista…félkemények mehetnek)
- 2 tojás
- só, bors (esetleg 1 gerezd zúzott fokhagyma)
1 pohár az kb. 2,5 dl.
Feltét ötletek:
- paleo pizzaszósz (cukormentes paradicsompüré vagy ketchup + 1 mk. oregano + 1 mk. bazsalikom)
- reszelt sajt
- kolbász
- szalámi
- sonka (lehetőleg nagy hústartalmú, mindenképpen gluténmentes)
- csirkehús
- paradicsomkarika
- hagyma
- paprika
A karfiolt daráljuk le, de ne nagyon pépesre, csak olyan rizs-szerű morzsára. Dinszteljük meg pici kókuszzsíron, és pároljuk át tíz perc alatt, majd hűtsük ki kicsit (mert forrón, kézzel próbáltam rányomkodni a forma aljára, majdnem összesz*rtam magam a harmadfokú égési sérülésektől…nem tudom, mire számítottam), és nyomkodjunk ki belőle némi levet.
Eztán keverjük össze a tojásokkal, a reszelt sajttal és a fűszerekkel, majd simítsuk egy normál kapcsos tortaforma vagy ennek megfelelő méretű tepsi sütőpapíros aljára. 180 fokos forró sütőben süssük elő kb. 10 perc alatt, hogy kezdjen sülni a teteje is, majd kapjuk ki, és pakoljunk rá gátlástalanul mindent, amit otthon találunk és illik hozzá! 🙂
Tegyük vissza még annyi időre 200 fokra, hogy gyönyörűségesen megpiruljon a teteje, és rásüljön a sajt (az a negyed kiló… 😀 ).
Ééééés, voilá!
Jani said:
Giuseppe meg a kardjába dől, és Isten-káromlással vádol! Digoknak meg ne mond, hogy ez egy pizza, mert lelőnek! 🙂
narancsik said:
Háááát, azért ez nem a klasszikus olasz pizzatészta-szerű tünemény, úgyhogy Giuseppe csúfosan kiröhögne, de mint alternatíva, meglepően jó, ráadásul szénhidrátmentes alap, ami énféle hógolyó alkatúaknak sokat jelent. 😀 És hát úgyis a feltét a lényeg, legalábbis nálam, úgyhogy az meg viszi a prímet! 😉
Jani said:
Naaaa…..láttam a videót a rekordkísérletről! 😀
Nem olyan golyó az! Amúgy ezt meg se hallottam Tőled!
Kicsit (nagyon) pozitívabban az énképpel. 😀
narancsik said:
Tudod, ahogy Cyrano mondja: Magamat kigúnyolom, ha kell, de mástól ezt nem tűröm el. 😉 Jól vagyok én, akkora az arcom, mint a seggem, ne aggódj! 😀
Jani said:
„Én nem járnék vele, sebészt hívatnék, hogy metélje le!”
😀
Ozsváth Szilvia said:
Megcsináltam, nagyon ízlik! Még a családomnak is ízlett, pedig nem annyira karfiol-rajongók … 🙂 Köszönöm!
narancsik said:
Ó, örülök a sikerednek! 🙂 A közeljövőben még fogok itthon tesztelni másféle paleo-pizzatésztákat is. 😉 A karfiol azért is különösen jó alap, mert nagyon kalóriaszegény, de a maglisztes verzió is piszkálja a csőröm. 😀
Milla said:
Ez a pizza tényleg nagyon-nagyon jó. Még a férjemnek is ízlik, ami nagy szó. :)) Annyit tennék hozzá, hogy ha állati zsiradékon párolod a karfiolt, az elveszi a karfiolízt.
Milla said:
Ja igen, és én ezelőtt próbáltam más paleo-pizzákat is, de egyik sem közelíti meg ezt. A magliszt nagyon nehéz alapot ad, nekünk nem jött be.