Címkék

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hoztam megint két adu ászt! 🙂 A sós nálunk hetek óta dübörög, mindenki meg van érte veszve, a finomlisztes tócsnik és lángosok meg mehetnek a francba. Kiütéssel győz a karfiol tócsnim, ami korábban már volt a blogon, de míg az első serpenyőben sült, és a kicsi zsíron is csapkodott össze-vissza, ez nem. Ez sütőben sül, szépen, csöndben, alattomban, a legnagyobb tisztasággal. 🙂 És még finomabb is! Zseniális kis minilángoskák kerülnek ki a kezeim közül minden alkalommal. A kezdő sztorija úgy volt, hogy megcsináltam próbaképp magamnak egy adagot, csak úgy improvizálva, míg Apumnak ki volt szépen készítve a megterített vacsorája. Na és akkor Apu jött, sündörgött, nézte, hogy mit eszek épp, és aztán határozott léptekkel visszapakolta a hűtőbe a saját vacsoráját, és megkérdezte: jut nekem is, ugye? Hát jutott. És azóta vagy ötször jutott mindenkinek, vendégeknek meg családnak is. Imádjuk. Minden nap tudnám enni. ❤

A másik meg a ‘zédesség. Mert anélkül senki nem megy sehová. 😀 Drága Burján Szafitól származik az eredeti ötlet, amivel szemeztem egy ideje, szépen el volt téve könyvjelzőbe. Egy hete pedig eljött a nagy nap, nekiveselkedtem. De volt itthon pár olyan plusz alapanyag, ami nekem a szívem csücske, és illett is az alapreceptbe, így fogtam őket, és mindent beledobáltam a krémbe. Csodálatos sütemény született, amit meg kell kóstolnotok. 🙂

Van néhány egzotikusnak tűnő hozzávalója, de ez senkit ne riasszon el. A konjac liszt, a kókuszliszt, “megazilyenek” nagyon jó dolgok. Árban sem vészesek, ha megnézem, hogy egy tasak konjac liszt elég nagyjából 6-8 tepsi süteményhez vagy lábasnyi krémhez. Bődületesen kiadós, nekem már-már varázslat az egész, de borzasztóan tetszik, jó vele dolgozni, és nagyon beleillik a fogyókúrába is. Úgy megszívja magát nedvességgel, mint a pelenka. 😀 Ezért kb. egy kiskanálnyiból készen van 2-3 adag pudingod. Szóval mondom, érdemes ilyenekre beruházni, kipróbálni, mert bőven megtérül az áruk. Na, de nem pofázok annyit, főzzünk! 🙂

Karfiol tócsni sütőben sütve

k

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • Kb. 8 púpos ek. zabpehelyliszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 tojás (mérettől függően)
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 1 jó marék reszelt trappista sajt

A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira, és daráljuk le úgy, ahogy van. Érdemesebb egyébként kicsit régebbi karfiolt használni, mert az nem annyira vizes, mint a tök friss. Én erre akkor jöttem rá, mikor másodjára a hűtőben álló egy hetes karfiolt dolgoztam fel. Ja, és a karfiol nyersen, daráláskor ROHADT BÜDÖS. De mint a szomszéd alkesz Józsi bácsi lába. Borzalom. De ne ijedezzél, nem romlott az, és nem is fog érződni. 😀

Ha ledaráltad, akkor vágd apróra a hagymát, és minden hozzávalót alaposan dolgozz össze egy lágy masszává egy nagy tálban. Ennek nem szabad folynia, de ne is legyen porlós. A liszt és a tojások irányadóak, ez lehet kicsit több vagy kevesebb is, majd érzed. A masszát egyébként kiválóan el lehet készíteni napokkal előtte, lezárt dobozban semmi baja nem lesz, és ha nagyobb adagot keversz be, mindig tudsz frisset sütni.

Ha megvan a masszánk, sütőpapírozz ki két nagy gáztepsit, és szaggass kanállal kis tallérokat egymás mellé. Nem dagad meg, nem kell szellősen. 🙂 Ebből az adagból nekem pont két tepsi jön ki, ami 3-4 főre elég. Süsd őket 180-200 fokon pirulásig (kb. 20-30 perc). Én szép aranybarnán szeretem, ha picikét ropogós a külseje. ❤ Tálald frissen, rengeteg reszelt sajttal és fokhagymás-sós tejföllel az igazi! De ez is tipikus végtelenül variálható kaja: keverhetsz a masszába bacont, sonkát, kolbászt, fűszerezheted, a tetejére is süthetsz sajtot… ahogy szeretnéd. De függőséget okoz! Önmagában, vagy egy sűrű krémleves után a tökéletes főétel.

Bounty torta

mHozzávalók a kakaós piskótához:

Ezt a sokmindent szépen tedd bele egy tálba, és botmixerrel dolgozd el jó kis masszává! Eredetileg turmixgépben kell, de nekem sajnos nem fért bele a bödönjébe, és beszoptam. 😀 Ha kész a massza, öntsd egy kiolajozott kisebb tepsibe (kb. 15×25 cm), és 200 fokon süsd 15-20 percig. Itt jegyzem meg, hogy a konjac liszt remek tojáspótló is az ilyen piskótákba, ha valaki allergiás.

Hozzávalók a krémhez és a csokitetőhöz:

  • 120 gramm kókuszreszelék
  • kb. 1,5 dl kókusztej vagy tej
  • 2 ek. kókuszzsír
  • kb. 4 ek. porrá őrölt eritrit
  • 2,5 tk. konjac liszt
  • 250 gramm mascarpone (Lidl Lovilio a legjobb)
  • 250 gramm sovány túró
  • 1 mérőkanál (28 g) vaníliás protein (nálam Myprotein Impact Whey)
  • 3-4 ek. tejföl (ha kell lazítani)
  • 2 tk. kókusz aroma
  • 1 tábla étcsoki
  • 6-8 cl tejszín vagy sűrűbb kókusztej

Na kérem, itt is mindent összedobálunk, kivéve a csokit és a tejszínt, és botmixerrel eldolgozuk az egészet, hogy sűrű, krémes masszát kapjunk. Ha kész a piskóta és ki is hűlt, akkor kenjük rá a krémet egyenletesen.

A csokit olvasszuk össze mikróban a tejszínnel, hogy krémes bevonót kapjunk, és fedjük be vele a sütinket. Tegyük hűtőbe 1-2 órára, és utána szabad rablás. 😀 Gyönyörűen szeletelhető, nem ragadt le, nem folyik. Maga a látványa is káprázatos, hát még az egész élmény: egy puha, krémes, tökéletes vastagkrémes Bounty-bomba. Nekem az egyik kedvenc csokim, úgyhogy magától értetődően rosszullétig ettem magam ebből is. 😀 Kedves egészségemre. 😀 Egy ilyen sütiből nekem szigorú diéta közben is nyugodt lélekkel lemegy 2-3 kocka naponta: uzsira vagy ebéd után a legszebb befejezés. ❤ Isteni, rostdús, szénhidrátszegény, fehérjével és jó zsírokkal teli. Hűtőben, lezárt dobozban pedig 3-4 napig biztos eláll.

A hozzávalók beszerzési helyét megtalálod a hozzájuk kapcsolt linkeken, nagyon jó áron, megbízható és szuper webshopról.

Advertisements