Címkék

, , , , , , , , , , , ,

Elérkezett az utolsó idén. 🙂 Aranyvasárnap! Aki még mindig gondolkozik, mi kerüljön idén a karácsonyi asztalra, annak küldök még egy pakkot telis-tele finomsággal! A mai csomagban egy viszonylag egyszerű és nem túl időigényes süti kapott helyet, utána pedig életem egyik csúcsteljesítménye, egy igazi legendás nehézbombázó. Első a Részeges Jeromos (kölköknek ezt majd ne 😀 ), utóbbi pedig a hagyományos zsidó ünnepi sütemény, a flódni. Aztán lehet ügyeskedni meg tanakodni, ki melyiket vállalja be. 🙂 Mindkettő überbrutál egyébként, egyáltalán nem azok a középszerű, félszáraz, jellegtelen fajták. Mondjuk nálam olyan nincs. 😀

Részeges Jeromos

llHozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 7 dkg finomliszt
  • 1 púpos ek. kakaó
  • 12 dkg darált dió

Hozzávalók a csokikrémhez:

  • 4 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 3 ek. kakaó
  • 20 dkg vaj
  • 3 ek finomliszt
  • 1-2 dl tej (amennyit felvesz)

Hozzávalók a diókrémhez:

  • 30 dkg darált dió
  • pici tej
  • 1 dl rum
  • 1 mk. fahéj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 púpos ek. porcukor

Plusz:

  • 25-30 dkg sűrűbb baracklekvár
  • 180 g ét/tejcsoki vegyesen
  • kb. 1 dl tejszín

A tésztához kikeverjük a vajat a cukorral, a tojássárgájával, majd a kakaóval, liszttel és a sütőporral. Belekeverjük a darált diót is. A fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk. Sütőpapírozott, kb 27×38-as (közepesnél nagyobb) tepsibe simítjuk, és 190 fokon 15 perc alatt készre sütjük, majd félretesszük hűlni.

Ezalatt elkészítjük a krémeket. Először a csokisat. 🙂 Vagy igazából tök mindegy. 😀 Szóval ehhez a tojásokat egy kisebb lábasban kézi habverővel kikeverjük a cukorral, kakaóval, liszttel és egy kis tejjel, majd 5-10 perc alatt, közepes lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha kész, belekeverjük a vajat, és félretesszük dermedni hűvös helyre.

A diós krémhez összekeverjük  a diót, a rumot, a cukrot a vaníliás cukrot a fahéjat és annyi tejet, hogy krémes, sűrű trutyit kapjunk.

Ha kihűlt a tésztalap és a csokikrém is, akkor a lapot egy tálcára borítjuk, lehúzzuk a papírt, és vastagon megkenjük baracklekvárral. Erre kerül a diós krém, majd a csokis krém. A tetejére olvasszuk össze a csokit a tejszínnel, és a kapott sűrű öntettel fedjük be. Fél órára tegyük hűtőbe, ezután szeletelhető. Szobahőn 2-3 napig simán eláll.

Ez valami bazifinom. Jó rumos kis bestia, szóval tessenek vigyázni, mert megbasz a rendőr hazafelé, és a gyerekek is behülyülnek tőle, de ezzel abszolút maradandót lehet alkotni, viszonylag kis rizikóval, könnyedén. 🙂

Flódni

kléHozzávalók a tésztához:

  • 57 dkg finomliszt
  • 13 dkg grahamliszt
  • 28 dkg lágy zsír
  • 4 tojássárgája
  • 13 dkg porcukor
  • 4-5 ek. tejföl

Hozzávalók a diókrémhez:

  • 35 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 kk. rumaroma
  • 2,5 dl tej

Hozzávalók a mákkrémhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • késhegynyi vaníliapor
  • 3 ek. baracklekvár
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2,5 dl tej

Hozzávalók az almapüréhez:

  • 5-6 savanykás alma
  • 2 tk. fahéj
  • 2-3 ek. kristálycukor

Plusz:

  • 1/2 nagy üveg közepesen sűrű, házi szilvalekvár
  • 1 tojás a tetejére kenéshez
  • 2 kk. zsír a tepsi kikenéséhez

A tésztához a hozzávalókat alaposan, kézzel összegyúrjuk, és a kapott bucit 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. Amíg a buci alszik (de cuki 😀 ), addig pont meg tudjuk csinálni a krémeket.

A mákkrémhez a hozzávalókat összehajigáljuk egy lábasba, és közepes lángon, kavargatva 6-8 perc alatt felfőzzük, majd félretesszük hűlni. A diós krémnél pontosan ugyanígy járunk el.

Az almapüréhez az almákat meghámozzuk és lereszeljük, de nem ám simán! A felét kislyukú, a felét nagylyukú reszelőn tessenek huzigálni! Így lesz tökéletes az állaga majd. 🙂 Eztán beszórjuk fahéjjal, és 5-10 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Kinyomkodjuk, majd a cukorral közepes lángon összefonnyasztjuk pépesre. Ezt is félretesszük hűlni.

péEkkor a bucit felkeltegetjük finoman, mint a kisgyerekeket az óvodába menet, és 5 részre felvágjuk. Ezt már nem úgy, mint a kisgyerekeket. 😀 Az öt egyenlő (mérd meg konyhai mérlegen!) részt egyenként 25×35 cm-es téglalapokra nyújtjuk folpackon. Az első lapot kizsírozott tepsibe fordítjuk, és rákenjük a diókrémet. Erre simítjuk a következő lapot, amire kerül a mákkrém. Erre a harmadik lap, majd vastagon a szilvalekvár. Erre a negyedik lap, amire az almapüré jön. Végül amikor már kurvára elegünk van az egészből, befedjük az ötödik lappal, és megszurkáljuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és 180 fokos előmelegített sütőben 60 perc alatt aranybarnára sütjük. Csak akkor szabad szeletelni, ha teljesen kihűlt, de érdemes egy egész napot várni vele, akkor a legfinomabb! Tehát ezt a sütit remekül el lehet készíteni előző nap, hogy szenteste már csak a főételekkel kelljen koszolni. 🙂

Hát ő meg csodálatos. A tökéletes, domináns, illatos, nagyon gazdagon telepakolt ünnepi sütemény. Csak tisztelni lehet, mélyen meghajolva előtte. Ráadásul olyan kibaszott nehéz, hogy bitang hátizmok kellenek a sütőből kiemelésnél. Tessenek vigyázni, nehogy az áldott, békés szentkarácsony ünnepén kiszakadjon az a porckorongsérv. 😀

Én ezzel zárom a karácsonyi rovatomat. Remélem, találtok benne illőt, méltót, tetszőt az ünnepre, és azt is remélem, hogy nagyon vidáman, boldogan, nyugalomban telik majd ez a pár nap.

050fbdd6eb749b5c43cfdd1009a3cbd5

Advertisements