Címkék

, , , , , , , , , , , , , ,

Megint itt vagyok zavarni és romba dönteni az elveket, diétákat, önmegtartóztatásokat. 😀 Elérkezett a harmadik felvonás is ebben a csodálatos adventi kánaánban! A mai csomagba sós dolgokat pakoltam bele. Ma nincs édesség, ma két főételt kaptok, melyek mindegyike legendás vendégváró nálunk, ilyenkor télen. Egyik sem egy könnyű és légies finomság, ami után el tudunk menni futni, de most nem is ez a cél. Most fusson a tököm. Most sütünk és nem görcsölünk!

meme-christmas-35602535-460-371Első versenyzőnk a tarjás vagy kolbászos tekercs. Ő a könnyebb. Nagyon gyorsan megvan, minimális munkával, kis költségen, és még nem láttam a földön olyan embert, aki ne imádta volna. Szerintem hivatalosan be is jegyeztethetném szabadalomként, hogy megtaláltam azt az ételt, amitől mindenki baromi boldog lesz. 😀 Elő lehet kapni, ha aznap délelőtt derül ki, hogy vendégek jönnek, de tökéletes párja egy gazdag krémlevesnek, vagy csak DVD-zés koronájaként, chips meg egyebek helyett.

A második egy igazi kincs nekem. Pár éve megelégeltem, hogy minden karácsonyi vásáron csak a kispórolt feltéttel kapható, méregdrága, tök szar kemencés lángost lehet kapni, és berágtam. Elhatároztam, hogy ha ilyen fost lehet csak enni ott, akkor inkább megtanulom magam készíteni, és bezabálok itthon, kispórolás meg egyéb traumák nélkül. 🙂 Sikerült, ezzel pedig meg is született az egyik legnagyobb büszkeségem, a kemencés krumplis lángos, más néven töki pompos. Fingom nincs, miért hívják így, de tényleg ez a becsületes neve. Ez aztán bedagad a bélbe, mint a gipsz. 😀 Utána nemhogy futni, de felállni is nehéz, viszont cserébe olyan élményt kapunk, ami minden utólagos tehetetlenül fekvést megér. Bazi látványos, és gyönyörű főétel vendégeknek, családi eseményre, ünnepre. Meg férfifogó is, igen. 😀 Ez sem mellékes.

Mindkét étel közös varázsa, hogy rengetegféleképpen variálható, attól függően, hogy milyen feltét kerül rá/bele. Teljesen fantáziára van bízva. Én mindkettőből a kedvenc verzióimat mutatom meg. ❤

Tarjás és kolbászos tekercs

looHozzávalók: (3 főre)

  • 2 csomag előre kinyújtott vajastészta (=leveles tészta; a Lidl Belbake terméke a legjobb árban és minőségben is)
  • 20 dkg füstölt-főtt tarja szeletelve
  • 20 dkg házi kolbász
  • 4 dl tejföl
  • 25 dkg reszelt trappista sajt
  • só, bors
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás

A leveles tésztát (ha fagyasztva volt, mert nálunk mindig van 2-3 db a mélyhűtőben ilyen esetekre) készítés előtt 1-1,5 órával kivesszük, és szobahőn, kicsomagolva felengedjük. Amíg ez megtörténik, felkockázzuk a tarját és a kolbászt picikére, a sajtot lereszeljük, és elkészítjük a tejfölös szószt. A tejfölbe beletesszük a petrezselymet, belereszeljük a fokhagymát, megborsozzuk, és NAGYON PICIT megsózzuk. A sóval azért kell vigyázni, mert a húsok és a sajt már eleve sósak, amivel számolni kell.

ép

Kifolyt a bele. 😀

Ha felengedett a vajastésztánk, akkor két gáztepsire/sütőlapra terítjük őket. Ehhez mindig van sütőpapír is, tehát automatikusan arra fogjuk kiteríteni. Megkenjük őket vastagon a tejfölös szósszal, és egyikre kolbászt, másikra tarját szórunk. 1-1 diónyi kivételével szépen ráhintjük a sajtot is, de minden oldalától hagyjunk 2-3 cm-t üresen. Eztán tekercset formázunk belőle. Ezt úgy kell, hogy a rövidebb oldalait felhajtjuk 2-3 cm-t, és úgy tekerjük fel a hosszabb oldalánál. Így nem fog kifolyni a töltelék. Ha megvan a két tekercs, megkenjük őket a felvert tojással, és a maradék sajttal díszítjük.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. én félidőnél meg szoktam cserélni a tekercseket, hogy egyformán süljenek. Rögtön lehet tálalni, akár a kimaradt tejfölös szósszal meglocsolva. Katartikus élmény a babazsúrtól a nyugdíjas találkozóig bármikor, bármire. 🙂 Kezdőknek is ajánlom, ha el akarják kápráztatni a családot. Nekem a tarjás a szívem csücske, és előre szólok, a 3 fős mennyiség csak irányadó, mert én simán megeszek egy rúddal, ha éhes vagyok. 😀

Töki Pompos – Kemencés krumplis lángos

drHozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 5 szem közepes krumpli
  • 1 csipet cukor
  • só, bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 30 dkg füstölt-főtt tarja szeletelve
  • 450 g tejföl
  • 50 dkg reszelt trappista sajt
  • 40 dkg házi kolbász
  • 3 paprika
  • 3 paradicsom

A krumplit meghámozzuk és megfőzzük, majd picit besózzuk. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben: ehhez a tejet mikróban megmelegítjük jó langyosra, de nem forróra, majd csipet cukorral belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 5-10 percet várunk, míg felfut, azaz felhabosodik. Tök izgi, egyébként minden recept mellőzi a felfuttatás mikéntjét, pedig szerintem baromira nem magától értetődő, hogy mindenki ezzel a tudással születik. Először a picsa tudta, hogy kell. 😀 De neked itt van, ni!

Ezután az élesztőt kézzel, jó alaposan összedagonyázzuk a liszttel és a krumplival homogén tésztává. Nem kell betojni, ez bizony ragadni fog, mint a büdös istennyila. 🙂 Miután két órás melóval leszedegetted a kezedről a tésztát, takard le konyharuhával, és tedd meleg helyre megkelni. Erre remek a bekapcsolt, majd kikapcsolt sütő, amiben 50-60 fok van. Egy órát tessék békén hagyni.

Ha ez megvan, és Himalája méretűre dagadt, kivehetjük, és megkezdődhet a szétterítés. Ehhez zsírozz ki egy kurva nagy tepsit. Én a gáztepsit szoktam, de a kicsit magasabb falút. Ha ilyened nincs… az szívás. 😀 😀 Neeeem, nyugodtan meg lehet sütni sima tepsikben is, csak akkor kell 2-3 db, és sülés közben majd cserélgesd 1-szer.

A kikent tepsibe simítsuk bele a tésztát zsíros kézzel (úgy kevésbé ragad rá), kb 1 cm vastagon. előtte zselézd hátra hajad és vakard meg az orrod, mert most eközben nem fogod. 😀 Ha belesimítottuk, tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe, és elősütjük 15 percre. Addig a tejfölbe belereszeljük a fokhagymát, megborsozzuk, icipicit megsózzuk (mert a kolbász, a sonka, a sajt is sós!), felkockázzuk a zöldségeket, a sonkát és a kolbászt.

ppHa kész az elősütés, kivesszük a bestiát, és megkenjük a tejfölös cuccal, és megszórjuk mindennel, ami rendelkezésre áll. 🙂 Én felét kolbászosan, felét tarjásan készítem. Az egészet fedjük be sajttal, és tegyük vissza a sütőbe újabb 10-15 percre. Tálaljuk frissen, akár a kimaradt tejfölös szósszal.

Ezután garantáltan senki nem fog bebaszni este, mert mindent felszív. 😀 Viszont a nevünket imába fogják foglalni, kivéve ha ráállnak a mérlegre másnap reggel. 😀 De azért ez megéri… az olasz pizza meg elmehet a francba a jó magyar kemencés lángos mellett. ❤

További csodaszép adventet és gazdag, kalóriadús karácsonyt gluténkoszorúval, zsírcsöppekkel és porcukorfelhővel. 😀

Reklámok