Címkék

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Drágáim! Közkívánatra megszavaztátok, hogy advent beköszöntével elárasszalak benneteket néhány igazi, hamisítatlan, kompromisszum és lefaragás nélküli, hedonista édességgel és sóssággal. Amiket az ünnepek táján az asztalra tehettek, elkápráztatva velük az illatrobbanás-körzetükben mindenkit. 🙂 Ezek lesznek az én bevált, sokszor bizonyított és őrületesen finom családi receptjeim, amikről minden pozitívum elmondható, kivéve, hogy egészségesek és alakbarátok. 😀

De nem baj, ennek is eljött az ideje, tavaszi diéta alatt majd úgyis csak fos párolt húsokat kaptok zőccséggel. 😀 Most viszont élvezkedjünk kicsit, mert ez az örömök hónapja lesz! Az édes december. Porcukorfelhővel, lisztszórással, csokimaszattal a szánk szélén, lekvárcsíkkal a homlokunkon. 😀 De a legfontosabb, hogy görcsök és teljesítménykényszer nélkül. Nem most kell megváltani a világot, és nem most kell minden áldott reggel dekára ugyanannyit nyomni a mérlegen. Nem most kell erőlködni, kínlódni, megvonni, könnyezve nézni a többieket. Most enni kell, nagyokat sétálni, míg ki nem csípi a hideg az arcunkat, forralt bort inni, indokolatlanul segget mereszteni egy jó könyvvel vagy vígjátékkal… meg ilyesmi. És pont le kell szarni, hogy most épp eggyel nagyobb gatya kell. Eggyel, nem hárommal ám!!! Azért persze ez se mindegy. Csak legyetek boldogok! Örüljetek, éljetek, pihenjetek!

Karácsonyi alapállapot. :D

Karácsonyi alapállapot. 😀

Nekem például a minap teljesült életem egyik nagy álma: bementem a város szívében található csodálatos mesebeli delikáteszboltba, ahol a legdurvább édességek, borok, kávék és teák kaphatók, és vettem a karácsonyi Stühmer meg Szamos szaloncukrokból egy-egy szemet, és végigettem a palettát (nincsenek extra igényeim 😀 ). Hogy az milyen földöntúli boldogság  volt nekem, a hazafelé elmajszolt húsz deka langyos krumplis pogácsámmal együtt, azt én nektek elmondani nem tudom. És nem bántam meg. A kurva anyját a diétának mán, hát nem fogok nyugdíjas koromig minden gyönyörű decembert elrontani salátával! Igaz, hogy ez még november 26-án volt, de nem baj. 😀

Szóval most a tavalyi varázslatos, békebeli bejglim után újabb lakomákat gyűjtöttem össze. Minden vasárnapon lesz egy bejegyzés karácsonyig, amiben kaptok egy csokor felháborítóan hizlalós csudát. 😀 Elsőként jöjjön egy sütés nélküli kedvencünk, utána pedig egy télies, illatos édesség akár kezdőknek is. Ebben a bejegyzésben pedig tökéletesen megtanulhatjuk azt is, hogy hogyan kell több lapból álló réteges sütemény lapjait nyújtani, elhelyezni és kezelni. Minden kezdő rémálma, de ne fosson senki, nagyon fogjátok szeretni! 😀

Életmódváltók, hatalmas diéta közepén lévők, betegség miatt diétázók és egyéb erdei manók most lépjenek ki, menjenek el sírni, egyenek egy almát, és január első hetéig vissza se nézzenek. 😀 A receptekben található összes alapanyagot természetesen ki lehet váltani reform verziókkal, de csak saját felelősségre, mert én ezeket mindig így csináltam. Inkább ritkán esszük, de akkor durr bele. 😀

Zebra kocka

hHozzávalók a barna masszához:

  • 1 csomag (500 g) darált keksz
  • 5 ek. cukrozatlan kakaó
  • 4 ek. baracklekvár
  • 2 ek. rum
  • 1 ek. kókuszlikőr vagy 2 tk. kókusz aroma
  • 50 g puha vaj + 1 ek. a tepsi kikenéséhez
  • 5 ek. porcukor
  • kb. 3-4 dl tej

Hozzávalók a krémhez:

  • 6 dl tej
  • 6 púpos ek. finomliszt
  • 8 ek. porcukor
  • 1 tk. vanília aroma
  • 5 ek. kókuszlikőr vagy 5 tk. kókusz aroma
  • 70 g vaj
  • 200 g kókuszreszelék

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 1 tábla ét- vagy tejcsoki (Teljesen ízlésre van bízva, én a Katica tortabevonóval szoktam, abból két táblával, mert az pici. A Katica egyébként egy ideje valódi csokoládé, nem massza, és nagyon finom.)
  • 6 -8 cl tejszín

Na, akkor szép sorjában! Először a krém: a tejet tegyük fel főni, és rögtön hidegen keverjük el benne a lisztet és a kókusz felét! Ezt abba ne hagyjuk, mert különben dobhatjuk ki az egészet a büdös francba lábassal együtt, a karácsonyi asztal körül meg síri csönd lesz, hogy elbasztuk a legjobb lábast a házban. 😀 Szóval az első pillanattól kezdve kavarjuk kézi habverővel lendületesen, míg el nem kezd forrósodni, ekkor a lángot közepesre csökkentve addig folytassuk, míg az egész be nem sűrűsödik szépen. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük a cukrot, likőrt/aromát, vajat, és a kókusz másik felét. Így kész is a krém, pakoljuk ki az ablakba vagy a garázsba hűlni. A teraszra ne, mert lepisálja a szomszéd macska, tapasztalat. 😀

Amíg hűl a krém, gyúrjuk be a masszát úgy, hogy az összes hozzávalóját összetöszörgetjük kézzel, aminek a végére olyan alkarunk lesz, hogy Popeye sírva elkotor majd a hajója rakterébe tőle. 😀 A tejből apránként adjunk hozzá, amennyit felvesz, hogy kókuszgolyó-szerű, formázható állaga legyen. Ha ez megvan, vágjuk három egyforma részre. Én ezt mérlegen szoktam, nagyjából grammozva, mert szemmértékkel elég csalóka tud lenni a dolog.

A három kisbucit egymás után nyújtsuk ki egy közepes tepsi méretére (a legalsó lehet hangyányit nagyobb, hogy az oldalára is jusson, de nem muszáj). A tepsit kenjük ki vajjal, és ha az első lap megvan, már fordíthatjuk is bele szépen.

indexEz egyébként egy egészen zseniális művelet, amit Anyukámtól tanultam: folpackon kell kinyújtani a cuccot, aminek a széleit megfogva egy határozott mozdulattal belecsaphatjuk a tepsibe a lapot. Pillanatnyi ijedezés és hezitálás miatt viszont az egész összegabalyodhat a picsába, és kezdhetjük elölről. 😀 De hidd el, nem nagy dolog, és ha sikerül, utána imádni fogod és csak ezt akarod majd csinálni. Sütilaphajtogató kisiparos akarsz majd lenni. 😀

Na így kell! Anya a fotóművész, én meg a celeb. Ne kérdezzétek, miért fürdőköpenyben. Mert csak. Mindig ebben sütök, baromi kényelmes. Meg szekszi.

Na így kell! Anya a fotóművész, én meg a celeb. Ne kérdezzétek, miért fürdőköpenyben. Mert csak. Mindig ebben sütök, baromi kényelmes. Meg szekszi.

És akkor ha az első lapot odacsattintottad, azt késsel tudod még vagdosni, ha szükséges. Eztán megkened a nagyjából kihűlt krém felével, egyenletesen. Erre rápakolod ugyanígy a következő lapot, amit szintén megkensz a maradék krémmel, és befedsz az utolsó lappal. A csokimázhoz felolvasztod mikróban a hozzávalóit, és a kapott krémmel megkened a tetejét. Beteszed a hűtőbe egy órára, aztán lehet szépen nekiesni. Nálunk ez az a sütemény, amiből bármikor, bármennyit képesek vagyunk megenni. Groteszk, szégyentelen mennyiséget. El se mondom… 😀

Ez a süti szuperul fagyasztható, 1-2 óra alatt kienged, szóval nyugodtan lehet előre is elkészíteni, ha időt akarunk spórolni!

Csíkos pite

jHozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg puha vaj + 1 ek. a tepsi kikenéséhez
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. tejföl
  • 1 kk. fahéj
  • 1 ek. kakaó

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 1/2 nagy üveg szilvalekvár
  • 1 cs. vaníliás cukor

Tetejére:

  • fahéjas porcukor vagy a zebra kockánál olvasott csokimáz

A kakaót és a fahéjat kivéve a tészta minden hozzávalóját kézzel jól összegyúrjuk, majd a kapott cipót 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a kakaót és a fahéjat. Folpackon az előző recepthez hasonlóan kinyújtjuk a lapokat 2-3 mm vékony téglalappá. Először egy világosat, ezt egy méretének megfelelő, kivajazott tepsibe fordítjuk. Vastagon megkenjük a lekvár felével (ne sajnáld már, bazdmeg!), és megszórjuk a dió felével. Erre kerül a kakaós lap, amit ugyanígy megpakolunk a lekvár és a dió másik részével, majd megszórjuk a vaníliás cukorral is. Beborítjuk a harmadik, világos lappal. Villával megszurkáljuk, és 170 fokos előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

jkEz a süti az a típus, ami másnap mégfinomabb, szóval érdemes előző este megcsinálni, és hagyni szépen puhulni, összeérni, utána felvágni. Tálaláskor ránk van bízva, hogy mit teszünk a tetejére, én fahéjas cukorral szeretem legjobban. 🙂 Nagyon-nagyon finom, kiadós, gazdag sütemény. Amilyen kevéssé látványos, olyan káprázatos az íze. ❤ Hörögve zabálós fajta.

Reklámok