Címkék

, , , , , , , , , , , , , ,

Az adventi és karácsonyi előkészülődést ezennel hivatalosan megnyitom! 🙂 És pont leszarom, hogy még mindig majdnem húsz fok van, én tovább nem bírok várni! Ugyanis amellett, hogy évről évre jobban várom és szeretem a karácsonyi időszakot, most azt szeretném, hogy… ne legyek dagadt. 😀 Meg ti sem. Úgyhogy ennek rendje és módja szerint elkezdtem a konyhában szöszmötölni, próbálgatni, megálmodni olyan édességeket, amikkel kiválthatjuk a cukros-finomlisztes szörnyeket. Vagy legalábbis részben, mert persze karácsonykor én sem leszek egy “szentjohanna”, és lesznek percek, amikor porcukorfelhővel a fejem körül, hörögve fogok zabálni. De idén ezt tényleg csak percekben akarom mérni, nem hetekben, mint régen. 😀 Ahol lehet mentjük a menthetőt!

Úgyhogy most megszületett három kis csoda: egy keksz, egy zserbós ihletésű aprósütemény, és egy krémes, puha sütikocka. Minden kategóriából egy gyöngyszem. 🙂

Proteines keksz – 4-féle verzióban

Én a kókuszos-csokidarabost választottam. :)

Én a kókuszos-csokidarabost választottam. 🙂 Hasonlít a Győri Édes Duplajóra. 🙂

Hozzávalók:

  • 125 g kókuszolaj
  • 90 g eritrit
  • 1 tojás
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 25 g vaníliás protein
  • 115 g kókuszreszelék VAGY darált dió VAGY darált mandula
  • 1 mk. szódabikarbóna, csipet só
  • 2 tk. ízlés szerinti aroma: kókuszoshoz kókusz vagy vanília, dióshoz rum+csipet fahéj, manduláshoz keserűmandula
  • 1 marék ízlés szerinti extra: mazsola, csokitördelék, aszalt szilva, áfonya, marcipándarabkák

A kiválasztott ízű keksz minden hozzávalóját összegyúrjuk egy tálban. Én villával vagy kézzel szoktam, de semmiképp se habverővel, mert abba nagyon beleragad. Plusz egy verzió, ha egy evőkanál zablisztet lecserélünk 1 evőkanál cukormentes kakaóra, így csokis kekszet kapunk a kiválasztott ízben. Ha van otthon, ehhez használhatunk csokis proteint.

xA masszából kisebb diónyi golyókat formázunk, és sütőpapíros gáztepsire nyomkodjuk őket tallérként, szellősen egymás mellé. 180 fokos sütőben 10-11 perc alatt süssük meg őket. Semmiképpen ne legyen több a sütési idő, és ne ijedj meg, nem marad nyers! Míg forró, nagyon puha, de ha teljesen kihűlt, megkeményedik gyönyörűen. 🙂

Ezek a kekszek egy hétig is elállnak lezárt dobozban, hűvös helyen. Lehet adni a sok hülyegyereknek, hogy ne kapjanak cukorsokkos hiperaktív rohangálógörcsöt a karácsonyfa körül, hogy aztán magukra borítsák az egész szart, mi meg takaríthassuk a szőnyegbe taposott szaloncukros tűlevelet. 😀 Az égősor-bogozásról nem is beszélve… 😀

Illatos fűszeres aprósüti baracklekvárral, csokisapkában

kiHozzávalók:

  • 7 ek. eritrit
  • 5 tojás
  • 1,5 mérőkanál vaníliás protein
  • 6 ek. zabpehelyliszt
  • 2 ek. útifűmaghéj
  • 14 ek. darált dió
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 2 kisebb banán pépesítve
  • 1 tk. rumaroma
  • 1 tk. mézeskalács fűszer
  • 1 mk. fahéj
  • 1 kis üveg cukormentes, nem túl folyós baracklekvár (de szilvalekvárral is szuper)
  • 12 kocka étcsoki
  • kb. 5 ek. tej vagy tejszín vagy kókusztej

A lekvár, a csoki és a tej kivételével mindent összekeverünk villával egy tálban, és egy közepes, kb. 15×30-as, sütőpapírozott tepsibe öntjük a masszát. Nem fok nagyon feljönni, de végeredményben 2-2,5 cm vastagnak kell lennie. 160 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük, tűpróbát azért tegyünk vele!

gtKihűtjük a cuccot, majd a képen látható módon előbb nápolyi-méretű csíkokra vágjuk, majd minden kis sütit kettészelünk. Ezeket egyenként, mint egy icipici szendvicset, megkenjük lekvárral (nem spórolva, de nem folyjon ki), és óvatosan ráhelyezzük a tetejét. Ezeket egymás mellé pakolásszuk, és a tejjel összeolvasztott csokiból kevert szósszal lecsurgatjuk mindet. Rögtön is lehet enni (tehát suttyomban lecsórhatsz készítés közben párat), de 1-2 óra pihentetés szobahőn jót tesz neki.

A világ közepe <3

A világ közepe ❤

Ez a kis zserbós ízvilágú aprósütemény jelenleg a családi sztár. Anyum nagyon kritikus minden “diétás” sütivel, mert bár az enyéimet imádja, azért nehéz becsapni, és olyat elé tenni, ami kompromisszumok nélkül olyan boldoggá teszi, mint egy cukros cucc. Na, ezt úgy ette, hogy transzba esett közben, és közölte, hogy inkább ez legyen a hagyományos zserbó helyett, mert ez sokkal finomabb. 😀 Szerintem is.

Vaníliás-kókuszos krémes szelet

frHozzávalók a piskótához:

  • 2 tojás
  • 1 mérőkanál vaníliás protein
  • 2 ek. útifűmaghéj
  • 2. ek zabpehelyliszt
  • 3 ek. kókuszreszelék
  • 1 púpos ek. tápióka keményítő
  • 3 ek. tejföl vagy sűrűbb kókuszkrém
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 3 ek. eritrit
  • 2 kisebb banán pépesítve

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 tasak Dr. Oetker vaníliás pudingpor VAGY 2 púpos ek. tápióka keményítő+3 tk. vanília aroma
  • 3 dl tej
  • 1 dl víz
  • 2 ek. eritrit
  • 3 ek. kókuszreszelék
  • 1 tk. kókusz aroma

A piskótához mindent összekeverünk villával egy tálban, és a masszát egy kicsi, 15×25-ös sütőpapírozott tepsibe öntjük. 160 fokos előmelegített sütőben megsütjük, kb. 30 perc alatt. Teljesen kihűtjük.

Míg hűl, megfőzzük a pudingot. Ehhez a 2 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport/keményítőt és az eritritet, a többi tejet és vizet pedig elkezdjük forralni. Ha majdnem forr, gyors keverés mellett hozzáöntjük a hideg részt (ezzel a művelettel nem les csomós a pudingunk), és közepes lángon, sűrűsödésig főzzük, folyamatosan keverve. Ha kész, beletesszük a kókuszt és az aromát, majd kihűtjük ezt is. Opcionálisan tehetünk bele mazsolát is.

fA kihűlt piskótát tálcára fordítjuk, lehúzzuk a papírt, és óvatosan kettészeljük. Na, én ezt mindig elbaszom, és összevissza szelem meg lukasztom amőba-formájúra, de miután összerakom, nem olyan gáz. 😀

Az alsó lapot megkenjük a krém felével, és befedjük a másik lappal. Ezt is megkenjük, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni. Utána gyönyörűen szeletelhető. Habkönnyű, lágy, nagyon finom sütemény. Ez meg Apu legújabb kedvence, 4-5 kocka alá nem adja. Közben pedig áldja nevemet, és megkér, hogy soha ne költözzek el innen. 😀

A receptekben a proteint nem ajánlatos kiváltani a tápérték felborulása miatt, de ha nincs otthon, akkor sincs baj: helyettesítsd  kókuszreszelék/dió és zabpehelyliszt keverékével, süteménytől függően!

Remélem, e kezdő löket mellett nem lesz olyan keserves a karácsonyi tudatosság! 🙂 Mer’ azé’ enni meg nagyon jó. 😀

Advertisements