Címkék

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Most zöldséget fogunk enni! Illetve én napok óta ezt eszem, annyira finom, de ti még csak most fogtok. És a karfiol ezennel végre nem a seggünkön van, hanem a tepsiben. 😀 Hoztam két csodát megint, hogy novemberben se apadjon el a minőségi zabálások tárháza: rakott karfiolt és egy új, minden eddiginél puhább, finomabb répasüteményt.

Hát, egyik sem hangzik valami rohadt bizalomgerjesztően, tudom… maximum a gyerekkori rémtörténetek villannak fel, amikor a nagymamák ránk erőltették az összes istenverte fosízű zöldséget, a lehető legváltozatosabb és legvisszataszítóbb formákban… merthogy ebben van a vitamin. Mint tudjuk, vitamin ebben ugyan egy szem sincs, mert a vitamin hőérzékeny szerves vegyület, ami melegben elbomlik, tehát a nagyik ott baszták el az egészet, ahol van, amikor alágyújtottak a cuccnak. 😀 Nem baj, van viszont egy csomó más kincs, ami nem vész el: ásványi anyagok, rostok… na de ezt ki nem szarja le, minket az érdekel, hogy a boldogságtól könnyes szemekkel ehessük az ebédünket. ❤ Mert ugye az egészséges alapanyag magától értetődő.

Jöjjön hát a főétel! Ő egy nagyon kedves, régi recept újjáélesztett, felturbózott verziója, ami tényleg nagymamámtól ered, és amit imádtam. Mindig egy icipici sárga tepsiben csinálta, sosem felejtem el. 🙂 A minap gondoltam egyet, és megcsináltam a magam ötletei szerint, eközben pedig az is bebizonyosodott, hogy a legendás besamel mártást tökéletesen és élménycsorbulás nélkül teljesíteni lehet zabpehelyliszttel. 🙂 Így máris fejbe lőttük a glutént, ami a finomlisztben ólálkodik, de nekünk nem kell, mert méreg.

Betűleves Rakott karfiol

jHozzávalók:

  • 2 kis-közepes fej karfiol
  • 1 csomag (125 g) bacon kocka
  • 50 dkg trappista/mozzarella/edami sajt
  • 6-7 dl tej
  • 2 púpos ek. zabpehelyliszt
  • só, bors, szerecsendió
  • 70 g vaj + 10 g a tepsi kikenéséhez
  • 1 dl tejszín
  • 4-5 ek. tejföl
  • 1/2 csirkemell

A karfiolt rózsáira szedjük, átöblítjük vízzel, lecsepegtetjük. A csirkemellet megmossuk, és icipici kockákra vágjuk. A sajtot lereszeljük, a bacont kisütjük majdnem roppanósra.

A besamelhez a következőt kell csinálni. Nagyon figyelj, mert amilyen egyszerű, úgy tudod majd elbaszni, ha egy pillanatra is bambulnál. Tapasztalat. 😀 Szóval a tejet melegítsd fel (mikróban tökéletes) jó langyosra, majd készítsd a kezed ügyébe a zabpehelyliszttel együtt (ezt is jobb előre kikanalazni, hogy már csak szórhasd egy kézzel). Egy kis lábasban kezdd el melegíteni a vajat, majd ha teljesen elolvadt, és serceg, húzd le a tűzről, és kézi habverővel gyorsan keverve add hozzá a lisztet. Na itt piszok gyorsan keverd, mert különben jön a csomósodás és az agyérgörcs. Tedd vissza a tűzre (közepes lángra), és rögtön kezdd el öntögetni hozzá a tejet. Decinként. Egyre többet folyamatosan, ahogy sűrűsödik. Ekkor már feljebb veheted a lángot is. Ez mindössze néhány perces művelet, szóval ne kavargasd negyed órát a következő deci öntéséig, mert kapsz tíz deka falazómaltert, meg némi világfájdalmat. 😀 Szóval addig öntögesd a tejet, míg lágy, híg krémes szószt nem kapsz. Fűszerezd be két csipet szerecsendióval, ízlés szerinti sóval-borssal. Nem baj, ha nem kellett az összes tej, mert ekkor tedd félre hűlni, és hűlés közben tovább fog sűrűsödni, amit a maradék tejjel oldhatsz meg.

csghbSzóval a besamel-szörnnyel is megküzdöttünk, kész a neheze. 🙂 A tepsit vajazzuk ki, tegyük rá a karfiolt, szórjuk meg a csirkemellel és a baconnel (mehet közé is, össze meg vissza mindenfelé). Ha kihűlt nagyjából a besamel, keverjük hozzá a tejszínt és a tejfölt, és a kész szószt öntsük rá a karfiolos-húsos részre. Jó bőven, nem spórolunk vele! Mindet! Az egészet végül szórjuk meg sajttal. Kibaszott sok sajttal. 😀

Tegyünk rá alufóliát (itt érdemes fogpiszkálókat szúrni a tetejébe, amik megtartják a fóliát, így nem tapad hozzá az olvadt sajt sülés közben), és toljuk előmelegített 170 fokos sütőbe. Süssük 50 percig fólia alatt, majd vegyük le, és még 20-30 percig süssük, míg meg nem pirul a teteje. ko…és kész az isteni csoda! 🙂 Tessenek vigyázni, a karfiol sülés közben sok vizet ereszt, amivel semmi baj nincs. Miután megkezdtük a kaját, a tepsiből szépen ki lehet kanalazni a vizet 10-20 perc után, a kiszedett adag helyéről. Így nem áztatja el később sem. Ő a jelenlegi kedvenc kajám. ❤ Jöhet a desszert…

Mandulalisztes Répasüti

Őt egy nagyon kedves Betűleves Egészségcsoport-tagomtól, Dorottyától lestem el, és kicsit hozzátéve megszületett a Bé-verzióm. 🙂 Hatalmas köszönet érte, Dorottya! ❤

tuHozzávalók:

  • 50 g zabpehelyliszt
  • 25 g vaníliás protein
  • 75 g mandulaliszt
  • 100 g eritrit
  • 3 tojás
  • 125 g darált dió
  • 225 g darált répa
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 1 mk. fahéj/mézeskalács fűszer
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 ek. kókuszolaj
  • 1 banán pépesítve VAGY 1 alma hámozva-reszelve
  • 4 ek. mazsola VAGY 15 szem aszalt szilva felvágva
  • pici tej, ha lazítani kell a masszát

olMindent összekeverünk villával egy tálban, majd a kellemesen lágy, de nem túl folyós masszánkat sütőpapírozott tepsibe (kb. 15×30 cm) öntjük, és 160 fokon tűpróbáig sütjük (kb. 45 perc). Tök hülyebiztos recept, kezdőknek és főzőundoros egészségmániásoknak tökéletes. 😀

Figyelem, ebben a sütiben elég határozottan kiérződik a mandulaíz, úgyhogy ha valaki nem szereti a marcipánt, akkor ezzel is gondja lesz. Ha viszont mégis szeretné megcsinálni… akkor beszopta. 😀 😀 😀 Neeem, nyugodtan helyettesítse mogyoróliszttel, vagy zabliszt és darált dió keverékével. 😀

Advertisements