Címkék

, , , , , , , , , , , , , ,

A lecsó az a kaja, amit mindenki ismer, mindenki szeret, tökmagyar, tökretró, filléres… és rohadtul összeveszik minden társaság azon, hogy most akkor melyik az igazi verzió. 😀 Mert ugye vannak kolbászosok meg a virslisek. Ez olyan, mint régen az ABBA meg a Boney M, vagy a Depeche Mode – Duran Duran tábor. 😀 Vérre menő viták melegágya. Meg ugye vannak a rizsesek meg a tojásosak. Meg a semmilyenesek, akik kenyérrel tunkolják. A miénk vérbeli trógerkaja, mégis ha jók az alapanyagok, simán belefér egy egészséges menübe. Szóval na, jöjjön az a lecsó, amin én felnőttem, amit én imádok, amire én járok rá kisvillával, mióta csak járni tudok és felérek a pultig. ❤

Lecsó

eeHozzávalók:

  • 4 vöröshagyma
  • 6-7 lecsópaprika/kápia/zöldpaprika tetszés szerint, vegyesen
  • 6 nagy paradicsom
  • 1 nagy fakanálnyi zsír (disznó, kacsa, liba)
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2,5-3 dl kerekszemű rizs
  • 5 pár jó minőségű virsli (például mangalica vagy házi baromfivirsli)

A zöldségeket megmossuk, a hagymát félkarikára, a paprikát karikára, a paradicsomot kockákra vágjuk. A zsíron a sóval megdinszteljük a hagymát, utána rádobjuk a paprikát, végül a paradicsomot is, és összerottyantjuk.

5-10 perc múlva belekeverjük a rizst, majd újabb 10 perc múlva a felkarikázott virslit is beletesszük. Akkor van kész, ha megpuhult a rizs (kb. 30 perc kis lángon). A zöldségek engednek annyi levet, hogy a rizsnek elég legyen. Néha kavarjuk át!

Na pont ilyen ájtatos arccal eszem mindig. <3

Na pont ilyen ájtatos arccal eszem mindig. ❤

És kész. 😀 Ez ilyen dedós kaja. De garantálom, hogy olyan illat lesz már félidőben is a konyhádban, hogy alig győzöd kibírni, míg készen lesz. Érdekessége, hogy a són kívül az égvilágon semmi fűszert nem igényel, így pedig szenzációsan kijönnek a zöldségek természetes ízei. Akkor szeretem a legjobban, amikor már kézmelegre hűl az egész kondér (mert ugye ez nem egy baba adag, azért kár nekiállni főzni…), és egy kikészített villával állandóan rájárok és beleeszek. Úgy a fazékból. 😀 Hát az az istencsudája. ❤

De van itt még más is! Most jön a legújabb szerelmem, a serpenyős pulykafasírt! Őt a minap rögtönöztem egy netes fotó által inspirálódva (Pinterest for president!), teljesen saját ízlésem és elgondolásaim szerint. Hát kezet is csókoltam magamnak, olyan lett. 🙂 Mint egy hamburgeres húspogácsa exkluzív kiadásban, istenien fűszerezve. Ezerféleképpen lehet ízesíteni kedv és diéta szerint, én most azt írom le, amelyik a legfinomabb volt nekem. Három napja csak ezt ebédelem. 😀 Zablepénnyel vagy paleo zsömlével közrefogva, vagy rizzsel, zöldségekkel, zellerkrémmel egyaránt csúcs.

Serpenyős pulykafasírt

sssHozzávalók:

  • 500 g darált pulykacomb
  • 1 mokkáskanál só
  • bors
  • 2 mokkáskanál Kotányi Flekken fűszer
  • 2 nagy gerezd fokhagyma (reszelve/zúzva)
  • 1 pici fej vöröshagyma (apróra vágva vagy darálva)
  • 2 ek. zabpehelyliszt
  • 2 ek. finomszemű zabpehely
  • 1 tojás
  • 2-3 teáskanál zsír a sütéshez

A zsír kivételével minden hozzávalót alaposan eldolgozunk egy tálban, és lehetőleg egy éjszakára, de legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük lefedve.

dddEgy nagyobb serpenyőben felmelegítünk 2 teáskanál zsírt, és erre tesszük az evőkanállal kimért, tenyérrel ellapított korongokat. Egyszerre annyit, amennyi csak belefér. 4-5 perc alatt nagy lángon ropogós barnásra sütjük mindkét oldalukat, és már ehetjük is! A következő szettnek ismét picit alá kell zsírozni, miután az első megsült. Semmilyen panír, bunda, köntös, kabát, pulcsi nem kell rá, és másnap is nagyon finom! 🙂

Legközelebb apró kockákra vágott paprikát is potyogtatok a masszájába, de tervbe vettem a reszelt cukkinit is. 🙂

Advertisements