Címkék

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hát ősz van. Nincs több forrónaci, trikó, izzadó hát meg homlok, lábujjközti papucs… De van egy csomó jó dolog helyettük! Én szeretem az őszi ajándékokat is: gesztenyét, diót, vadonatúj kockás sálat, kedvenc farmert, nehéz parfümöt, dohányszínű csizmát, jó könyveket a tejeskávé mellé… meg végre tudok sminkelni, mert nem folyik le a térdemig tíz perc múlva, yeah!!! 😀

Hát meg sütik, na. Ősszel sokkal jobb sütni-főzni! Most hozok is mindenből egy picit: egy számomra megakedvenc egytálételt, amiből meg lehet főzni egy lavórral is előre, mert egy hétig eláll hűtőben, így a dolgos hétköznapokon nem ver ki a szarszeplő az idegtől, hogy meló után már megint főzni kell. Ő lesz a chilis bab. ❤ És le van szarva, hogy ez fiús kaja, mert én ezt úgy imádom, mint öt másik férfi.

Az édesség meg nagyon nagyképűen mondva répatorta lesz ma, ami azért nagyképű, mert én nem cifráztam tortának, egész egyszerűen tepsiben sütöttem és kockákra vágtam. Krém sem kellett hozzá, olyan finom, puha, szaftos lett, de persze a biztonság kedvéért írok krémet is, ha valaki rátoccsantana a tetejére valami sipkát. 🙂 Sipka nélkül viszont kiválóan alkalmas lesz munkába, suliba elvinni kis dobozban, mert szintén eláll napokig, nem csöpög, nincs vele kínlódás, és isteni. De bújj el a budiba megenni, mert biztos jön majd a sok lopós és beletúr… Fú, de rühellem, mikor adnom kell valakinek, jó isten.

roflChilis bab

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált pulykacomb
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 vöröshagyma
  • 1 kápia (piros, nem csípős paprika)
  • 1 fehér paprika
  • 1 fehérbab konzerv
  • 1 vörösbab konzerv
  • 1 kukorica konzerv
  • 1 chili con carne konzerv
  • 1 bazsalikomos paradicsomkonzerv (a Tesco színes isteniszuper és van belőle fokhagymás is!)
  • 1 doboz (125 g, a Lidl-s Dulano a legjobb) bacon kocka
  • 1 füstölt kocka
  • 1 erőleves kocka
  • 1 babérlevél
  • oregano, kakukkfű, chili, 1/2 tasak Kotányi Chilis bab fűszerkeverék
  • NAGYON PICIKE só (de inkább hagyd ki, és a végén tegyél bele, ha igényli)

chiA hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és a zsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, a fűszereket és nagy lángon, folyamatos keverés mellett összepirítjuk. Közben már hozzá is öntjük a paradicsompürét, és szűk 1 dl vizet. Ezután következik bele a kis kockákra vágott paprika. Aki bírja, ekkor belemorzsolhat egy szárított chilipaprikát is. Beletesszük a konzerveket is (a chili con carne kivételével az összesről lecsöpögtetve a levét).

Fél óra alatt kis lángon összefőzzük, néha megkavarjuk, és kész is! 🙂 Tejföllel, és zablepénnyel tálaljuk. Én a kenyér egyik verzióját sem ajánlom hozzá, egyrészt mert a glutén egy szar, másrészt meg rájöttem, hogy ezzel a lepénnyel sokkal autentikusabb mexikói hangulatú az egész, egyszerűen zseniális. ❤

Répasüti

Hozzávalók: (1 bögre = 2,5 dl)

  • 1/2 bögre eritrit
  • 2 bögre zabpehelyliszt
  • 1 dl kókuszolaj
  • 4 tojás
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 5 szál répa finomra darálva (ne reszeld, szétb*szod az ujjaidat a reszelőn, tapasztalat 😀 )
  • 15 dkg darált dió
  • 1 marék mazsola
  • 1/2 ananász konzerv lecsepegtetve, leturmixolva (amíg van őszibarack, vagy esetleg kéznél van friss ananász, bátran lehet beletenni inkább ezeket)

repLényegében ez egy “hülye is meg tudja csinálni” süti. 🙂 Mindent összekavarsz szépen egy nagy tálban villával, és kapnod kell egy remek, nem túl folyós, de híg tésztát. Ezt szépen beleöntöd egy sütőpapírozott közepes tepsibe, és bevágod a 160 fokos előmelegített sütőbe tűpróbáig. Ez nálam körülbelül 60-70 perc volt.

Szinte teljesen hűtsd ki, és úgy szeleteld. Olyan illat lesz a lakásban, mintha advent lenne. Ha van otthon, bátran tegyél bele szegfűszeget is a fahéj mellé! Annyira finom!!

Ha szeretnél rá krémet, keverj össze 250 g mascarponét 1 dl tejszínnel, 1 tojással, 2-3 ek. eritrittel, 1 kiskanál vaníliával és egy citrom reszelt héjával. Ezt kend rá, vagy esetleg vágd ketté, és közé. 🙂

Advertisements