Címkék
alma, édesség, banán, clean eating, cukormentes, dió, egészséges, fogyókúra, gluténmentes, gyors recept, kókusz, protein, reggeli, vanília, zab, zabkása, zabpehely
Nekem a zabkásáról mindig a dagadt amerikai gyerekek reggelije jutott eszembe, ami e címszó alatt ötven deka cukorral lefojtott trutyit, vagy szimpatikusabb elnevezés mögé erőltetett dobozos gabonapelyheket takart. Szóval elkönyveltem szarnak, és nem is foglalkoztam vele. Eddig. 🙂
Ugyanis most készülgetek egy tavaszi léböjttáborba, és oda egyhetes felkészítő étrenddel javasolt menni, így a reggeli szalonnás tükörtojásomat egy ideje sírósan elbúcsúztattam… és hát akkor legyen mán valami helyette! Úgyhogy lett ő. ❤
Mai fejemmel elgondolva már fogalmam sincs, miért misztifikáltam én ennyire túl az elkészítését, mindenesetre a pörkölt, a húsleves és a csokitorta rafinériájához mértem a nehézségi fokát. Én barom. 😀 Ez a világ legegyszerűbb, leggyorsabb és munka-arányában legfinomabb édes reggelije. A sós a bacon-ös tükörtojás, az hivatalos adat, de édesnek ez viszi a pálmát! Most akkor nézzük meg, hogy is kell!
Figyelem! A mennyiségek csak hozzávetőlegesek, nyugodtan lehet rajtuk alakítani ahhoz nézve, ki hogyan szereti: hígabban, tömörebben, édesebben, satöbbi. 🙂 Az irányadó mennyiség megfelel egy jó kiadós felnőtt adagnak, amiből nekem általában marad ebéd utánra nassolni is. Vagy nem. 😀
Betűleves fitt zabkása alaprecept:
Nálam az alapreceptben is szerepel a proteinpor és nagyon ajánlom hozzá, nem csak az isteni íz és az állagjavítás miatt, hanem mert a tápértéke is sokkal jobb lesz. Megnő a fehérjetartalma, jobban ellát és komplexebb étel lesz tőle. A vaníliás minden verzióba jó, de csak a fantáziád szab neki határt.
- 60 gramm finomszemű zabpehely (Lidl-s világoskék zacskós a legjobb, árban is)
- 1 mérőkanál (28 g) vaníliás proteinpor
- 1 dl tej/kókusztej/mandulatej/bármi, amit szeretsz tejpótlónak
- 1,5-2 dl víz
- 1/2 ek. cukornak megfelelő édesítő (nálam eritrit vagy Cukvia)
És most akkor rohadt bonyolultan összehányod egy pici lábaskába a cuccokat egymás hegyére-hátára, alágyújtasz pöttöm lángon (első percben lehet nagyobb, hogy fel tudjon melegedni, aztán vedd lejjebb), kavargatod fakanálkával, mint régen a porlevest, és megfő. 😀 Csak úgy, ripsz-ropsz, 5 perc alatt! Akkor jó, ha krémesedik és megpuhult a zab. Az elején érdemes kicsit kevesebb folyadékkal kezdeni, aztán hozzá tudod öntögetni, amennyit igényel az optimális állaghoz. Eztán pedig kiöntöd a kásádat egy tányérkába ízlésesen, és megeszed.
Ha ennyire puritán vagy. De ha nem, akkor itt jön pár turbó hightech verzió! Mindet ugyanúgy kell elkészíteni, mint az alapreceptet, azaz csak összedobálod és átkavargatod pár percig kis lángon, míg bekrémesedik. 🙂
Almás-fahéjas zabkása
- ALAPRECEPT
- 1 közepes alma hámozva, reszelve (Rád van bízva, hogy sajtreszelőn vagy nagylyukún tolod le)
- 1 mokkáskanál fahéj
- 2 evőkanál mazsola
Diós-almás zabkása szilvalekvárral
- ALAPRECEPT
- 1 alma hámozva, reszelve
- 2 evőkanál darált dió (ha előtte megpirítod, mégfinomabb)
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál rumaroma
- 2 evőkanál házi, cukormentes szilvalekvár
Banános-kókuszos zabkása
Hozzávalók:
- ALAPRECEPT
- 1 banán összepürésítve villával
- 2 púpos evőkanál kókuszreszelék
- 1 mokkáskanál kókusz aroma
- cukrozatlan kakaó (ízlés szerint, de anélkül is isteni)
Nnna, újabb hetekre meg van oldva a “Mi a szart egyek reggel??” dilemma. 😀 Természetesen a végtelenségig lehet cifrázni az extra alapanyagokat a mandulától az aszalt gyümölcsökön át a csokidarabokig meg mindenféle fehérjeporig.
Örülsz? Én örülök. 🙂
Mike said:
én is pont így voltam a zabkásával, hogy azt hittem, hogy a) borzasztó ízű b) bonyolult elkészíteni. Aztán egyszer ettem valakinél, akkor rájöttem, hogy finom, utána pedig felvilágosítottak arról, milyen egyszerű is elkészíteni.
Én egy csomószor eszem reszelt almával és fahéjjal vagy áfonyadzsemmel a tetején, amikor csokitideazonnal hangulatom van, akkor meg kakaóval. És hát mandulával meg dióval is szupermenőség, időnként meg rámtör, hogy kókuszreszeléket bele. Hallottam már olyanról is, aki mákosan ette.
Nyáron szoktunk a fagyasztóba eltenni szedret, azzal is eszméletlen jó! Most a málnaszezont várom ❤
dorki said:
Szia. En rengetegszer eszem makkal es kakaóporral. Olyan jol kiegészíti egymást a ket iz hogy csak na! Suliba majdnem minden reggel ezt viszem😃 ja es a kokuszos se 😃
Kriszti said:
Szia!
Holnap tervezem, hogy veszek vaníliás fehérjét végre. Mi a véleményed az Iso Whey ZERO Lactose Free-ről? Igazából ez lesz az első fehérjém, és elég bizonytalan vagyok… Eredetileg ON 100% WHEY GOLD STANDARD szerettem volna, de nem találtam kis kiszerelésben.
Előre is köszi a választ! Nagyon szuper a blog! 🙂
narancsikfanni said:
Szia! 🙂
A Gold Standard messze sokkal jobb minőség, nem véletlen nyer meg évről évre minden díjat, Amerikában is a legkedveltebb márka. Én a helyedben mindenképpen ezt venném, a csokis nagyon finom is. 🙂 Az Iso Whey akkor jó, ha laktózérzékeny vagy, egyébként a másikat válaszd! Persze mindkettő megbízható termék, de én így csinálnám. 😉 Köszönöm, hogy olvasol! 🙂
Pántya Anita said:
Szia! Régóta olvasom a blogodat, sokmindent elkészítettem már – minden nagyon jó volt… de ez… uhh… ez isteni volt… éppen most készültem el vele…. és már be is faltam… nálam is van egy új kedvenc :)) Szóval, köszönöm, köszönöm, köszönöm! Ezt is, és minden mást is! Csak így tovább! Szép napot! Anita
narancsikfanni said:
De klassz, nagyon örülök, a sikereidnek, hogy részese lehetek! 😉
z.fannni said:
Az kimaradt, hogy utána áztasd a lábost fél napig 😀 csokis fehérjével csináltam, amikor kiszámoltam, hogy mennyi kalória van benne, a fehérjetartalom ellenére kicsit besz…megijedtem, de amikor a felét alig bírtam megenni, akkor megnyugodott a lelkem 😀 kíváncsi vagyok meddig húzom vele 🙂 köszi a tippet 🙂
narancsikfanni said:
Nekem sosem kell áztatni, könnyen lejön, ezért maradt ki. 🙂 De általában kerámia bevonatú edénykében főzöm, és az egy csodálatos találmány. 😀 A kalóriákkal meg egészséges és makulátlanul tápláló, tiszta, jó makrotápanyag-arányú ételeknél én nem foglalkozom, mert egyrészt úgysem tudok annyit enni belőle, amitől elhízok, másrészt értékesen viszem be a kalóriát, nem üresen. Egyébként ez nem durva kalóriamennyiség szerintem, tekintve, hogy nagy adag, és 4-5 órán át ellát, éhség nélkül. Ráadásul ez reggeli kaja, nem este majszolod a tévé előtt (bár estére is jobb ez, mint egy sütemény…).
flowerBetty said:
sziasztok! zománcozott kis lábasban csináltam. nem volt gáz a mosogatás.
kókuszos- mézeset csináltam. nagyon fincsi!!!
kedves Fanni!! köszönöm a sok csodás receptet és ötletet!!!
flowerBetty
Balázs Csilla said:
Szia!
Megtennéd, hogy felteszel olyan weboldalakat, ahonnan Te szoktál élelmiszereket rendelgetni és elégedett is vagy velük?
Köszönöm:
Csilla
narancsikfanni said:
Nagyon sok helyen írtam már linkkel, névvel. 🙂 Szinte mindent (vitamin, lisztek, édesítő, natúrkozmetikum…) a Biobolt E-tártól rendelek. Proteint és QuestBart pedig a ShopBuilderen és az EliteBodyShopon. 🙂
Nóra said:
Szia!
Nagy elhatározás elôtt állok, mivel szeretném teljesen megváltoztatni az étkezésemet. Persze folyton azon törtem a fejem, hogy ez hogy is fog megtörténni, ha olyan egészséges ételt, mint a zabkása sem tudok megenni. Korábban egyszer kóstoltam, mert párom nagy híve, de akkor szörnyû ízt tapasztaltam és nem tudtam elkèpzelni, hogy is lehet est megenni. De persze ô semmivel nem ízesítette, csak ùgy natùr ette.
Aztán a mai reggel folyamán barátnôm készítette el magának ès nem hagyott nyugodni így gondoltam nekem is meg kell újra próbálnom, hiszen ô már mèzzel èdesítette. A tegnap vásárolt kòkusztejjel neki láttam a mûveletnek. Egy kis kanál mézzel édesítettem és ISTENI FINOM lett!!!! El se akartam hinni, hogy végre egészséges èdes táplálékot veszek magmhoz, amiben semmi káros nincs.
Köszönöm a receptetdet!
Üdv: Nóri
narancsikfanni said:
Örülök a sikerednek! 🙂 Hidd el, ez csak a kezdet, rengeteg csoda van a cukron túl is… 😉 A mézet sose tedd forró ételbe/italba, mert rákkeltő! Mindig hűtsd le kézmelegre!
Kriszti said:
Szia!
Egy ideje már olvasgatom a FB csoportot, nagyon sok jó ötletet találtam már. Szép lassan szeretnék áttérni az egészségesebb étkezésre.
Szeretném megkérdezni, hogy melyik fehérjét ajánlod, ha egyelőre csak a sütikhez használnám?
Köszönöm előre is a válaszod!
Kriszti
narancsikfanni said:
Én a vaníliás Myprotein Impact Whey-jel készítek mindent. 🙂
Panka said:
Tegnap megcsináltam a kókuszos zabkását kakaóporral. Valami eszméletlen módon bejött! Nemcsak hihetetlenül laktató, de a diétám kezdete óta (jan.1, hihi, én is az új év, új lehetőségek híve vagyok) nem ettem ilyen finomat!!!
Konkrétan mint a tejbegríz, mind ízre, mind állagra, mind illatra! Egyszerűen zseniális, a mai uzsonnám is ez volt, és valami csudafinom!! 😛
Ezer hála és köszönet a receptért!!
Annyi kérdésem lenne csak, hogy a kókuszreszelékben nincs túl sok fat? Mármint nem hízlal nagyon? Telített zsírsavak, meg ilyenek miatt..
narancsikfanni said:
A kókuszban jó zsír van, ezek a telített/nem telített teóriák eléggé megdőltek, írtam róla korábban. Sem a tojás, sem a kókusz, se az állati zsírok nem rosszak. Sőt, igazából ezek a jók. 🙂 Hízni pedig nem ennyitől fogsz, maximum ne lefekvés előtt edd meg dupla csokiöntettel. 😀
dorki said:
En rengetegszer eszem kokusszal es kakaóval ja es makkal is. Meg banannal. Nyáron a gyumiszezonban epret raktam bele😃 tudod hogy milyen finom lett??😃 ugy kuldenek neked egy kóstolót. Kar hogy mar nincs eper😃 zsbkasa fan vagyok. Majd minden reggel ezt viszem a suliba😃