Címkék

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Nekem a zabkásáról mindig a dagadt amerikai gyerekek reggelije jutott eszembe, ami e címszó alatt ötven deka cukorral lefojtott trutyit, vagy szimpatikusabb elnevezés mögé erőltetett dobozos gabonapelyheket takart. Szóval elkönyveltem szarnak, és nem is foglalkoztam vele. Eddig. 🙂

Ugyanis most készülgetek egy tavaszi léböjttáborba, és oda egyhetes felkészítő étrenddel javasolt menni, így a reggeli szalonnás tükörtojásomat egy ideje sírósan elbúcsúztattam… és hát akkor legyen mán valami helyette! Úgyhogy lett ő. ❤

Mai fejemmel elgondolva már fogalmam sincs, miért misztifikáltam én ennyire túl az elkészítését, mindenesetre a pörkölt, a húsleves és a csokitorta rafinériájához mértem a nehézségi fokát. Én barom. 😀 Ez a világ legegyszerűbb, leggyorsabb és munka-arányában legfinomabb édes reggelije. A sós a bacon-ös tükörtojás, az hivatalos adat, de édesnek ez viszi a pálmát! Most akkor nézzük meg, hogy is kell!

Figyelem! A mennyiségek csak hozzávetőlegesek, nyugodtan lehet rajtuk alakítani ahhoz nézve, ki hogyan szereti: hígabban, tömörebben, édesebben, satöbbi. 🙂 Az irányadó mennyiség megfelel egy jó kiadós felnőtt adagnak, amiből nekem általában marad ebéd utánra nassolni is. Vagy nem. 😀

Betűleves fitt zabkása alaprecept:

Nálam az alapreceptben is szerepel a proteinpor és nagyon ajánlom hozzá, nem csak az isteni íz és az állagjavítás miatt, hanem mert a tápértéke is sokkal jobb lesz. Megnő a fehérjetartalma, jobban ellát és komplexebb étel lesz tőle. A vaníliás minden verzióba jó, de csak a fantáziád szab neki határt.

hhHozzávalók:

  • 60 gramm finomszemű zabpehely (Lidl-s világoskék zacskós a legjobb, árban is)
  • 1 mérőkanál (28 g) vaníliás proteinpor
  • 1 dl tej/kókusztej/mandulatej/bármi, amit szeretsz tejpótlónak
  • 1,5-2 dl víz
  • 1/2 ek. cukornak megfelelő édesítő (nálam eritrit vagy Cukvia)

És most akkor rohadt bonyolultan összehányod egy pici lábaskába a cuccokat egymás hegyére-hátára, alágyújtasz pöttöm lángon (első percben lehet nagyobb, hogy fel tudjon melegedni, aztán vedd lejjebb), kavargatod fakanálkával, mint régen a porlevest, és megfő. 😀 Csak úgy, ripsz-ropsz, 5 perc alatt! Akkor jó, ha krémesedik és megpuhult a zab. Az elején érdemes kicsit kevesebb folyadékkal kezdeni, aztán hozzá tudod öntögetni, amennyit igényel az optimális állaghoz. Eztán pedig kiöntöd a kásádat egy tányérkába ízlésesen, és megeszed.

Ha ennyire puritán vagy. De ha nem, akkor itt jön pár turbó hightech verzió! Mindet ugyanúgy kell elkészíteni, mint az alapreceptet, azaz csak összedobálod és átkavargatod pár percig kis lángon, míg bekrémesedik. 🙂

Almás-fahéjas zabkása

bbbHozzávalók:

  • ALAPRECEPT
  • 1 közepes alma hámozva, reszelve (Rád van bízva, hogy sajtreszelőn vagy nagylyukún tolod le)
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 2 evőkanál mazsola

Diós-almás zabkása szilvalekvárral

jjHozzávalók:

  • ALAPRECEPT
  • 1 alma hámozva, reszelve
  • 2 evőkanál darált dió (ha előtte megpirítod, mégfinomabb)
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál rumaroma
  • 2 evőkanál házi, cukormentes szilvalekvár

Banános-kókuszos zabkása

Meztelen. :D

Meztelen. 😀

Kakaóval rétegezve <3 Döbbenetesen finom, én moziba is ezt viszem nassolni, aztán csak néznek a chips mögül a tudatlanok, hogy mekkora király vagyok. :D De melóba  vagy suliba is elviheted, ne egyél fornettit!

Kakaóval rétegezve – Tökéletes istenifinomség moziba, munkába, suliba. Ne fornettit egyél!

Hozzávalók:

  • ALAPRECEPT
  • 1 banán összepürésítve villával
  • 2 púpos evőkanál kókuszreszelék
  • 1 mokkáskanál kókusz aroma
  • cukrozatlan kakaó (ízlés szerint, de anélkül is isteni)

Nnna, újabb hetekre meg van oldva a “Mi a szart egyek reggel??” dilemma. 😀 Természetesen a végtelenségig lehet cifrázni az extra alapanyagokat a mandulától az aszalt gyümölcsökön át a csokidarabokig meg mindenféle fehérjeporig.

Örülsz? Én örülök. 🙂