Címkék

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Most olyat fogunk csinálni, hogy lesz minden! Főétel, köret és édesség is. Egyik régi, másik új, de van egy közös tulajdonságuk: baromi finomak, egészségesek és rém egyszerűek! 🙂 Én most azt az időszakomat élem, amikor nem nagyon van időm a konyhában örömködve pepecselni. Mindig rohanok, mindig gyorsan kell főzni, ha meg épp ráérek, akkor egyáltalán nincs kedvem fél napig a konyhában álldogálni.

Gondolom, tízből kilenc háziasszony ugyanígy van, életperiódustól teljesen függetlenül, mert ez a “jaj, valami gyorsat, amit mindenki szeret és nem szemétből van!”-segélykiáltás kábé az összes napunkat végigkíséri. 😀 Nem baj, megint győzni fogunk!

Az első receptem mára egy igazi tök egyszerű, mégis egész családban hatalmas hétköznapi kedvenc kaja: rizses hús. Illetve ebből most a hús lesz az érdekes, az meg már egyéni, ki hogyan és milyen rizsbe forgatja bele, van teszi mellé. Krumplival is isteni, és nagyon hasonlít a brassóira, de azért mégsem az, ráadásul nálunk nem is nagyon van krumpli. Disznóból is el lehet készíteni, de nekünk a pulykacomb verhetetlen. Szóval a lényeg, hogy ez valami iszonyat finom, és húsz éve képtelenek vagyunk megunni!

Az erőleves kocka “szemét”, de ezúttal szeretünk veszélyesen élni, mert amikor ez a csuda született, még senki nem tudta, hogy szemét. És hát néhány kajának nagyritkán ez a lelke. Az a rohadék kocka. 😀

“Betűleves” rizses hús:

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykacomb
  • fakanálnyi zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 erőspaprika csuma
  • 1 kis paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, majoranna, 2 erőleves kocka

A pulykacombot megtisztítom és falatnyi kis kockákra vágom. Na, ez jó meló, egyetlen utálatos része az egésznek, de megéri!!!

A hagymát megdaráljuk, és a zsíron üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a húst. Sózzuk-borsozzuk, és barnulásig dinszteljük tovább, majd beletesszük a leveskockákat is. Ekkorra ereszt a hús annyi levet, hogy a kockákat is el tudjuk keverni benne.

Megszórjuk majorannával, hozzáadjuk a fokhagymát (zúzva, reszelve, vagy kis darabokra vágva – mindegy), a paprikacsumát és a beirdalt paradicsomot, majd átforgatjuk az egészet. Fedő alatt kis lángon puhulásig főzzük, néha megkavarjuk.

Ebből lesz nekünk egy szaftos ragunk, amit gyakorlatilag nem lehet majd abbahagyni, olyan finom! Köretként mi általában barnarizzsel esszük, nem összeforgatva, hanem külön tálalva, de akár egyben is lehet bármilyen rizzsel, zöldséggel, krumplival, de hagyományosabbak még kenyeret is tunkolhatnak hozzá, isteni a szaftjával… sajnos. 😀

dfÉn viszont hoztam most egy különlegesebb köretet is, amit akár ehhez, akár bármilyen húsételhez tehetünk, mert fantasztikusan finom, és bármit feldob. 🙂

Paprikás-füstölt sajtos rizs:

Hozzávalók:

  • 3 adag párolt rizs (én jázminrizzsel dolgoztam, de a fehértől a basmatin át a barnáig bármi megfelel)
  • 3 nagy fehér paprika
  • 10-12 dkg füstölt sajt (Karaván vagy füstölt sonkás Karaván)
  • 2 tk. zsír
  • só, bors

A zsíron megdinsztelem a pici kockákra vágott paprikát kis sóval és borssal. Erre rádobom a rizst, összeforgatom, hozzáadom a szintén kis kockákra vágott sajtot, átkavarom, megolvasztom, és frissen tálalom.

Szuperul feldobja a megszokott, unalmas rizsköretet ez a verzió. Még magában is rá lehet járni, fúúú… 😀 Mikor tegnap először megkóstoltam egy spontán összepárosítás révén, majdnem hanyatt vágódtam a döbbenettől, hogy ez milyen finom.

eeAz utolsó játékos mára egy olyan reform banánkenyér, aminek az ötletét neten láttam, de nekem nagyon puritán változat volt minden extra élvezet nélkül, így szokás szerint átvariáltam az egészet a magam kis pofájára. 😀 Így pedig kaptam egy valószínűtlenül finom, szaftos, puha, nem morzsálós cuccot, ami napokig eláll (ki a tököm bírja ki addig, na mindegy…), vihető uzsira, és szerintem mindenki imádni fogja a családban. Egyébként régóta kísérletezem reform, alakbarát banánkenyerekkel, mert van nekünk egy non plus ultra hagyományos és hizlaló változatunk, amit szerettem volna helyettesíteni, de sosem jártam sikerrel. Egyik szarabb volt, mint a másik. Mostantól viszont probléma megoldva, yeah!

Ez egy valódi gyümölcskenyér: eszméletlen sok gyümölcs van benne és nagyon laktató. Zabos paleóba is beleillik, glutén-, tej- és cukormentes finomság!

“Betűleves” reform banánkenyér

Hozzávalók:

  • 2 alma
  • 2 dl víz
  • 2 banán
  • 2 tk. fahéj
  • 3 ek. eritrit
  • 2 nagy tojás
  • 2 púpos ek. mandulaliszt
  • 20 dkg zabpehelyliszt vagy zabliszt
  • 2 jó nagy marék mazsola (2,5 dl)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 kis marék durvára darált dió
  • 1 mk. szódabikarbóna

Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, és 1 tk. fahéjjal, a citromlével és a vízzel feltesszük főni. 10-15 perc alatt puhára fő, néha keverjük meg. Ha kész, vegyük le a tűzről és szűrjük le, s villával törjük pépesre egy nagy keverőtálban.

ewwA banánt is tördeljük hozzá, pépesítsük. A dió kivételével az összes többi hozzávalót lépésenként adagoljuk és keverjük a gyümölcspéphez. Lehet dúsítani még csokiforgáccsal is, de szerintem így finomabb (kipróbáltam).

A masszát öntsük sütőpapírozott kenyérformába (vagy kistepsibe, ha ez nincs), és szórjuk meg a dióval.

rrr170 fokos légkeveréses sütőben 45-50 percig süssük! Nem kell megijedni, ha kicsit puhának tűnik még a közepe, mert a gyümölcsök miatt lehűlésig lágyabb. Ha a teteje kérges és aranybarna, ha repedezetten feljött, akkor jó. 🙂

xxÉrdemes megvárni, míg szinte teljesen kihűl. Tedd el Magad elől, mert nem fogod kibírni. 😀

xxx

Reklámok