Címkék

, , , , , , , ,

Na, most gyors leszek, mint állat! Eredetileg holnapra terveztem a vadiúj zablepényem receptjének közzétételét (illetve nem az enyém, mert ezt is Gabka barátnémtól tanultam, akinek nevét a zellerkrém óta áldja a fél ország), de meggondoltam magam. Úgyis annyira jó, hogy minek vegyem el a lehetőséget azoktól, akik ma vacsorára ezt szeretnék enni? 🙂

Így hát most, hogy hazaugrottam az egyetemi órák közt, be is gépelem Nektek ezt a csodát, mert nekem enélkül három hete nem élet az élet. 😀 Lesütök vagy 15 db-ot, bedobozolom, hűtőbe teszem, és kettes-hármas kiscsoportokban tuszkolom az arcomba őket minden reggel a tükörtojásomhoz, vagy épp délután egy kis kolbász mellé.

Zseniális találmány, tényleg! Kiadós, egészséges, nagyon laktató, olcsó és előre elkészíthető. Kell ennél több? Ja, és nem morzsál. 😀

Zablepény 2.0

Hozzávalók:

  • 3 dl finomszemű zabpehely (Lidl-s kék zacskós)
  • 2 tojás
  • 1/2 mokkáskanál só
  • kb. 2 dl víz/tej/vízzel kevert tej (Rád van bízva)
  • 1-2 mokkáskanál zsír

A zabot felengedjük annyi vízzel/tejjel (én csak vízzel dolgozom, tökéletes), amennyit felvesz, hogy jó sűrű trutyivá ázzon 5 perc múlva. Ez szemmértékre 2 dl, úgyhogy ne méregesd, inkább érzésre dolgozz!

eewHa kissé felázott, hozzáadjuk a sót és a tojást, és alaposan elkeverjük, hogy krémes masszát kapjunk. Ilyenkor nyugodtan tegyünk még hozzá egy pici vizet, ha igényli, mert a zab nagyon szívja a folyadékot, és túl szárazzá válhat a massza.

Egy serpenyőt felmelegítünk pici zsírral, és púpos evőkanalanként beleadagoljuk a lepénykéket, a kanállal simítva el laposra minden kis porciót. Pár perc után, mikor a felső része is kezd megszilárdulni, lapáttal megfordítjuk. Én nagy serpenyővel dolgozom, így gyorsabb, mert egyszerre négy lepény tud sülni. Ne a legnagyobb lángon süsd, de majdnem!

rrEbből az adagból körülbelül 12 db, 6-8 cm átmérőjű lepény jön ki. A felénél zsírozd újra a serpenyőt, és esetleg pótolhatsz még vizet a tésztába, mert felszívja. Ha kicsit több (de nem bő!) zsíron sütöd, olyan lángos-érzése lesz, de zsiradék nélkül is remek, ha van egy jó serpenyőd.

Ha kész, frissen vagy napokig is eheted mindenféle földi jóval, amit megkívánsz mellé: kolbász, rántotta, tepertő, sonka, tükörtojás, főtt tojás, sajt, tejföl, zellerkrém… nekem egyik kedvencem volt, mikor Gabkával vettünk egy embörös adag gyros húst, csináltunk egy rakat lepényt, meg egy lavór zellerkrémet, és tunkoltunk, a három csodát, amíg ki nem pukkadtunk. 😀

cxÉn nem cifráztam eddig még, de kreatívabbak tehetnek a masszácskába fokhagymát, flekken (vagy bármilyen) fűszert, oreganót, borsot és egyebeket. Lehet vele menőzni. 😀