Címkék
clean eating, fogyókúra, gluténmentes, köret, kenyérpótló, lepény, tojás, zab, zablepény
Na, most gyors leszek, mint állat! Eredetileg holnapra terveztem a vadiúj zablepényem receptjének közzétételét (illetve nem az enyém, mert ezt is Gabka barátnémtól tanultam, akinek nevét a zellerkrém óta áldja a fél ország), de meggondoltam magam. Úgyis annyira jó, hogy minek vegyem el a lehetőséget azoktól, akik ma vacsorára ezt szeretnék enni? 🙂
Így hát most, hogy hazaugrottam az egyetemi órák közt, be is gépelem Nektek ezt a csodát, mert nekem enélkül három hete nem élet az élet. 😀 Lesütök vagy 15 db-ot, bedobozolom, hűtőbe teszem, és kettes-hármas kiscsoportokban tuszkolom az arcomba őket minden reggel a tükörtojásomhoz, vagy épp délután egy kis kolbász mellé.
Zseniális találmány, tényleg! Kiadós, egészséges, nagyon laktató, olcsó és előre elkészíthető. Kell ennél több? Ja, és nem morzsál. 😀
Zablepény 2.0
Hozzávalók:
- 3 dl finomszemű zabpehely (Lidl-s kék zacskós)
- 2 tojás
- 1/2 mokkáskanál só
- kb. 2 dl víz/tej/vízzel kevert tej (Rád van bízva)
- 1-2 mokkáskanál zsír
A zabot felengedjük annyi vízzel/tejjel (én csak vízzel dolgozom, tökéletes), amennyit felvesz, hogy jó sűrű trutyivá ázzon 5 perc múlva. Ez szemmértékre 2 dl, úgyhogy ne méregesd, inkább érzésre dolgozz!
Ha kissé felázott, hozzáadjuk a sót és a tojást, és alaposan elkeverjük, hogy krémes masszát kapjunk. Ilyenkor nyugodtan tegyünk még hozzá egy pici vizet, ha igényli, mert a zab nagyon szívja a folyadékot, és túl szárazzá válhat a massza.
Egy serpenyőt felmelegítünk pici zsírral, és púpos evőkanalanként beleadagoljuk a lepénykéket, a kanállal simítva el laposra minden kis porciót. Pár perc után, mikor a felső része is kezd megszilárdulni, lapáttal megfordítjuk. Én nagy serpenyővel dolgozom, így gyorsabb, mert egyszerre négy lepény tud sülni. Ne a legnagyobb lángon süsd, de majdnem!
Ebből az adagból körülbelül 12 db, 6-8 cm átmérőjű lepény jön ki. A felénél zsírozd újra a serpenyőt, és esetleg pótolhatsz még vizet a tésztába, mert felszívja. Ha kicsit több (de nem bő!) zsíron sütöd, olyan lángos-érzése lesz, de zsiradék nélkül is remek, ha van egy jó serpenyőd.
Ha kész, frissen vagy napokig is eheted mindenféle földi jóval, amit megkívánsz mellé: kolbász, rántotta, tepertő, sonka, tükörtojás, főtt tojás, sajt, tejföl, zellerkrém… nekem egyik kedvencem volt, mikor Gabkával vettünk egy embörös adag gyros húst, csináltunk egy rakat lepényt, meg egy lavór zellerkrémet, és tunkoltunk, a három csodát, amíg ki nem pukkadtunk. 😀
Én nem cifráztam eddig még, de kreatívabbak tehetnek a masszácskába fokhagymát, flekken (vagy bármilyen) fűszert, oreganót, borsot és egyebeket. Lehet vele menőzni. 😀
Petra Molnar said:
ezt csináltam reggelire tükörtojással. tényleg valami egészen zseniális. köszi a tippet mindkettőtöknek! 🙂
Zsuzsanna Antal-Tabódy said:
Èn a hétvégén fogom kipróbálni. Fokhagymás-tejfölös-sajtos verzióban. Már most csorog a nyálam. 😛
Nasibandita said:
Kókuszzsírral is finom lehet vagy inkább állati zsiradékkal próbáljam?
narancsikfanni said:
Teljesen jó kókuszzsírral is, csak szerintem az állati zsír olyan aromát és isteni ízt ad neki, hogy vétek volna másképp sütni. 😀 De ez személyes perverzió. 😀
Nasibandita said:
Értem, akkor igyekszem valami állatit beszerezni hozzá. Máshoz is kell úgyis. 🙂
Márti said:
A zellerkrém már függőséget okozott, legjobb úton haladok efelé a zablepénnyel is. Nagyon jó kenyérhelyettesítő, és laktat, sokféle kiegészítővel fogyasztható. Köszönöm!
Anna Tamás Árpádné said:
Köszönöm, pont ilyen receptet kerestem. Rögtön meg is csináltam (kókusz zsírral). Isteni lett. 🙂
Kálmán Teréz said:
Sütőben sütve pizza alapnak jó lehet?
narancsikfanni said:
Ahhoz ne ezt használd, hanem a sajtos tallérom alapját, az isteni pizzaalap! 🙂
Kálmán Teréz said:
óóóó jóóó! azt úgyis imádom készíteni:)
na de ettől független ezt is kipróbálom – nempizzának!:) köszönöm! szépséges napot!
Visszajelzés: Melengető receptek chilivel, fahéjjal | Betűleves
Gergő said:
Szevasz Fanni! Nemrég találtam rá erre a zablepényes csodára (meg az oldaladra is, de mindegy is :-)) Hát öcsém, egyszerűen köszönöm! Überzsírkapitányság van itt kérem szépen! 😀 meg forradalom!
narancsikfanni said:
:DDDDD Nagyon szívesen, kedves!!
Gergő said:
Nah…szia Fanni, közben lenyugodtam má’ 😀 A felfokozott örömállapotom annak volt betudható, hogy az egyszeri zablepény mellett felismertem annak ama végeláthatatlan kísérletezgetősösösdis lehetőségét is. 😀 Ez azért nagy fegyvertény egy étel életében, valljuk be. Rennngeteg fajtát legyártottam már. 🙂 Így voltam anno a proteines mikrós süteményekkel, de azokra már ráuntam. Mint ahogy a csirke-rizs á-lá classicra is, amitől már öklendezek. Ez a kenyérhelyettesítő lepényke sokat segít legyűrni a napi kaját….tényleg! Ja, igen, én a “gyúrós” térfélről jövök. Fura, mi? 😀 Egyébként a FitWorld-be még mindig olyan kevesen járnak, hogy a végleg bezárás fenyegeti? Utoljára 3 éve jártam ott, amikor az egyszeri alkar gép előtt 3-an udvariaskodtunk egymásnak, mert a többi gépnél kétszer ennyien voltak. 😉 🙂 Ja, és a kenceficés cikkeid tetszenek a legjobban! 😀
Edit Zsebeházi said:
Szia Fanni! Ma zablepény volt a reggeli, a fokhagymás tejfölös verzió baconnel. Hát atya—-úúúúúr—-isten kategóriás! Köszönjük szépen, hogy megosztottad ezt a kis csodát!
Viktória Süti said:
Nem tudok elég hálás lenni a blogodért. Imádom a stilusod..az ételeid. A zserbógolyós posztnál azt hittem rólam írsz…néha majdnem bepisilek a nevetéstől. Ez a zablepény csúcs…és hálás vagyok a chili con carne reciért is..meg mindért!!! ❤