Címkék

, , , , , , ,

Zeller. Gyerekkorom egyik pokolbéli fattyja, ami az “edd meg, mert csak akkor lesz desszert”, a “ne túrd arrébb, bazmeg!!” és a “nem baj, ha nem szereted, ebben van a vitamin” mondatok ikonikus szereplője volt. 😀 Szúrós ízű, csúnya, és büdös, mint a dög. Minden gyerek álma… 😀 Tökéletes eszköz arra, hogyan basszuk el a rántott húsos ebédet. Mint a saláta a krumplipaprikás mellé: pont arra jó, hogy szétalázza azt a magasztos ízharmóniát, amit az összeölelkező nokedli és a krumplis-kolbászos trutymó áraszt szét a lelkemben.

Meg ronda.

Meg ronda.

Na de na! Most nem kínlódunk, mert nálam nincs ilyen! 🙂 Nálam hedonizmus van és örömmámor, hogy “Hurrá, megint lehet büntetlenül zabálni!!” 😀 Szóval most olyat tanultam, hogy kettéállt a fülem a gyönyörtől, pedig soha nem gondoltam volna, hogy egy ennyire egyszerű kaja, ennyire megosztó alapanyaggal ilyen finom lehet. Pedig de.

Ő a zellerkrém! 🙂 A receptet nem én találtam ki, hanem az én tündér barátnémtól, Gabkától lestem. Ezúton is ölelem érte, mert napok óta nem tudok róla lecuppanni. A majonéz utáni sóvárgás meg elmehet a picsába. Ráadásul most nyersen fogjuk enni, ami még jobban megőrzi nekünk a tápanyagait.

zeller

A zeller egyébként fantasztikus zöldség, attól függetlenül, hogy csórikámat ilyen istentelen szar bukéval és népszerűtlen hírrel verte meg az ég. Remek vízhajtó, tele van ásványi anyagokkal, segíti a méregtelenítést és serkenti a vérkeringést, B-vitaminjai miatt pedig jó társ szellemi-fizikai feladatokhoz egyaránt. Mellé még szuper immun-tuning és tüdő/hörgőtisztító. Nátha, gyengeség, fogyókúra esetén is remek társ. Ja, és olcsó!

Zellerkrém á la Betűleves (meg Gabka 😀 )

Hozzávalók (1 főre):

  • 1/2 ökölnyi zellergumó (ne legyen fás, öreg)
  • 3-4 ek. tejföl
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • só, esetleg bors

ddA zellert lereszeljük egy kislyukú sajtreszelőn, majd összekeverjük az összes többi hozzávalóval. Iszonyat bonyolult, nem? 😀 Sót és borsot ízlés szerint tegyél bele.

Frissen tálald, vagy folpackkal fedd le és tedd hűtőbe, ha később eszed. Én mikor először ettem, nem bírtam abbahagyni. 😀 Fasírthoz, sült húsokhoz, mártogatósnak és minden mellé, amihez egyébként majonézt ennénk, mehet ez. Egyáltalán nem érződik a markáns zeller-aroma, gyerekeknek is szuper, csak ne mondd meg nekik, miből van. 🙂

A zablepénnyel verhetetlenek. <3

A zablepénnyel verhetetlenek. ❤

Ez a kis csuda gyakorlatilag fényképezhetetlen, de higgy nekem: isteni!!!