Címkék
clean eating, egészséges, fogyókúra, köret, nem paleo, zeller, zellergumó, zellerkrém
Zeller. Gyerekkorom egyik pokolbéli fattyja, ami az “edd meg, mert csak akkor lesz desszert”, a “ne túrd arrébb, bazmeg!!” és a “nem baj, ha nem szereted, ebben van a vitamin” mondatok ikonikus szereplője volt. 😀 Szúrós ízű, csúnya, és büdös, mint a dög. Minden gyerek álma… 😀 Tökéletes eszköz arra, hogyan basszuk el a rántott húsos ebédet. Mint a saláta a krumplipaprikás mellé: pont arra jó, hogy szétalázza azt a magasztos ízharmóniát, amit az összeölelkező nokedli és a krumplis-kolbászos trutymó áraszt szét a lelkemben.
Na de na! Most nem kínlódunk, mert nálam nincs ilyen! 🙂 Nálam hedonizmus van és örömmámor, hogy “Hurrá, megint lehet büntetlenül zabálni!!” 😀 Szóval most olyat tanultam, hogy kettéállt a fülem a gyönyörtől, pedig soha nem gondoltam volna, hogy egy ennyire egyszerű kaja, ennyire megosztó alapanyaggal ilyen finom lehet. Pedig de.
Ő a zellerkrém! 🙂 A receptet nem én találtam ki, hanem az én tündér barátnémtól, Gabkától lestem. Ezúton is ölelem érte, mert napok óta nem tudok róla lecuppanni. A majonéz utáni sóvárgás meg elmehet a picsába. Ráadásul most nyersen fogjuk enni, ami még jobban megőrzi nekünk a tápanyagait.
A zeller egyébként fantasztikus zöldség, attól függetlenül, hogy csórikámat ilyen istentelen szar bukéval és népszerűtlen hírrel verte meg az ég. Remek vízhajtó, tele van ásványi anyagokkal, segíti a méregtelenítést és serkenti a vérkeringést, B-vitaminjai miatt pedig jó társ szellemi-fizikai feladatokhoz egyaránt. Mellé még szuper immun-tuning és tüdő/hörgőtisztító. Nátha, gyengeség, fogyókúra esetén is remek társ. Ja, és olcsó!
Zellerkrém á la Betűleves (meg Gabka 😀 )
Hozzávalók (1 főre):
- 1/2 ökölnyi zellergumó (ne legyen fás, öreg)
- 3-4 ek. tejföl
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só, esetleg bors
A zellert lereszeljük egy kislyukú sajtreszelőn, majd összekeverjük az összes többi hozzávalóval. Iszonyat bonyolult, nem? 😀 Sót és borsot ízlés szerint tegyél bele.
Frissen tálald, vagy folpackkal fedd le és tedd hűtőbe, ha később eszed. Én mikor először ettem, nem bírtam abbahagyni. 😀 Fasírthoz, sült húsokhoz, mártogatósnak és minden mellé, amihez egyébként majonézt ennénk, mehet ez. Egyáltalán nem érződik a markáns zeller-aroma, gyerekeknek is szuper, csak ne mondd meg nekik, miből van. 🙂
Ez a kis csuda gyakorlatilag fényképezhetetlen, de higgy nekem: isteni!!!
Nasibandita said:
Nem tudom mi bajod az illatával, én speciel imádom. 😀
Egyébként paradicsommal próbáltam csak kombinálni eddig, de a tejfölös-fokhagymás verzió is jól hangzik! 🙂
Hippikirálylány said:
Az illatát mondjuk én is szeretem, de nagyon jól hangzik! Hétvégén kipróbálom!:)
Trillárom said:
Én pont ilyet szoktam csinálni, csak répából. Néha egy kis füstölt sajtot is csempészek bele.
Vivi said:
Nagyon fincsi lett 🙂 köszönöm a receptet!
Hajba Zsuzsa said:
A gyufaszálra vágott, valamilyen paleosban kisütött zellercsíkocskákat próbáltátok mãr? Valami isteni.
Márti said:
A zellerkrémet elkészítettem a mai sült pulykamellhez, nagyon finom lett, a férjemnek is ízlett. Köszönöm az ötletet. El tudom képzelni úgy is, hogy egy kis lila hagymát aprítok hozzá.
A zellert én is szoktam sütni, de csak karikára vágva, vagy tovább darabolva ha túl nagy, tényleg nagyon finom.
Vivi said:
A tejfölt lehet helyettesíteni natúr joghurttal ?
narancsikfanni said:
Lehet, de nem lesz olyan finom! Nem mondom, hogy rossz, de azért a tejföl a csúcs. 🙂 Ha joghurtot választasz, arra figyelj, hogy a tejfölhöz hasonló semleges ízű legyen, ne markánsan savanykás! 🙂
Tamás Molnár said:
Fanni ez valami isteni finom lett 🙂
Grillezett csirkemell mellé készítettem és az egész adag elfogyott mellé.
narancsikfanni said:
Ugye?? 😀 Örülök neki, hogy lett egy új kedvenced! 🙂
Zsuzsa Szota said:
Szia Fanni!Mi a helyzet a zellerszárral?most vettem egy csomaggal, szerinted abbol is meglehet probálni?:)
narancsikfanni said:
Óó, az egészen más, csak ugyanazon növény része, de ebbe nem jó! A gumót használd a receptbe, szárból meg nagyon jó turmix-alapanyag lehet, vagy ebbe a krémbe tudod mártogatni. 🙂
Visszajelzés: Vasárnapi menü | Pipacs
Visszajelzés: Ezt ettem ma | Pipacsblog
hsdggds said:
Semmi baj a zeller illatával. 🙂 Én nagyon szeretem. Köszönöm a receptet ki fogom próbálni, kis melegszenya alaoszosza llesz 🙂