Címkék

, , , , ,

Tegnap este kiolvastam egy könyvet. Apu ajánlotta. 🙂 Két nap sem kellett hozzá. Olyan könyvet, amire valószínűleg életem végéig emlékezni fogok, amire rengeteg edzés számtalan könyörtelen pillanatában gondolok majd, erőt merítve. Ez a könyv Székely Éva, olimpiai bajnok úszónőnk élettörténete, az ő keze nyomán. Az a címe, hogy Sírni csak a győztesnek szabad!

992662_10202690375289484_799181210_n

Nem igazán tudom méltó dicsérettel illetni, mert -ahogy Morus Tamás mondta az Utopiában- az olyan lenne, mintha lámpással világítanám meg a Napot. Csodálatos történet egy olyan kislányról, aki a második világháború, a náci és nyilas üldözések és deportálási kísérletek, majd a kommunizmus pokla alatt cseperedett fel, s döntötte el, hogy ő bizony olimpiát fog nyerni. Akinek meg sem fordult a fejében egy pillanatig is, hogy neki ez nem sikerülhet, és akire minden magyar nagyon büszke lehet.

Egy olyan kislányról, aki a deportálás elől hihetetlen bátran megszökött, majd zsidókat bújtató pici lakásban, sokakkal összenyomorgatva, életveszélyben is edzett. Aki a búvóhelyről kiment minden áldott nap kétszer a lépcsőházba, és ott, a fokokat mászva erősítette a lábait úgy is, hogy napi két kanál mézes mák jutott csak élelem gyanánt. Hogy le ne épüljön a teste, hogy elérje az álmát. Mert tudta és hitte: ez után a borzalom után a világ legjobb úszónője lesz. Az is lett, megcsinálta.

Eszméletlen, példátlan és csodálatos ember igaz meséje ez, akiről kutya kötelessége a mai fiataloknak is tudni. Aki minden sportembernek -legyen az amatőr vagy bajnok- akkora löketet ad, hogy az döbbenetes. Aki elhiteti velünk a saját példáján keresztül, hogy nincs lehetetlen, csoda viszont annál inkább van, saját erőből. Olvassátok el a könyvét, térjetek be egy antikváriumba és vigyétek haza!

Nyissátok ki és töltődjetek fel belőle mindig, amikor azt érzitek: nehéz, nem megy, úgysem sikerül, kevés vagyok ehhez, nincs módom megvalósítani… Dehogyis nincs!

Székely Éva felírta magát az én hőseim és legnagyobb motivátoraim listájára.

Szekely_Eva_uszik_500

…és még valami: olvassatok! Ne csak ezt, ne csak ha muszáj. Örömért, kedvvel, érdeklődésből. Olvassatok, hogy beszélni, kifejezni, gondolkodni, vitázni, tudni, érteni, látni, megélni tudjatok. Mert könyvek nélkül lehet élni, de nem érdemes.

Reklámok