Címkék

, , , , , , , ,

Advent, tél, hideg, zúzmarás ablakok, benn meleg, paplanhegyek, kuckócsinálás 24 évesen is, szülinapvárás, mikulásolás, indokolatlan süteménysütés… na az utolsó, na az lesz most a téma! 😀 Gyerekek, lezúztam életem legkeményebb vizsgahetét öt vizsgával, eddig remek jegyekkel, úgyhogy ma jutalom napom volt: az egész heti Barátok köztöt megnéztem felvételről (AKKORA KIRÁLYSÁG VOOOLT 😀 ), Anyuval süteményeket sütöttünk és isteni vacsorát, mert ma vendégeink is jönnek.

A recepteket pedig természetesen hozom Nektek szokás szerint, mert egyrészt ez most ultraszuper Mikulás-napi ajándék tőlem, másrészt meg mert újabb paleo sütit teszteltem le, s ment át a rostán: isteni! 🙂 És nagyon karácsonyos. 🙂

A másik recept achtung, NEM PALEO ÉS NEM GLUTÉNMENTES! Egyetlen jellemzője a cukormentesség, ami elég béna, de félve körbeérdeklődtem a Betűleves-olvasók egy részénél, és egyöntetű “igen” volt a válasz a kérdésemre: kérik-e, megosszam-e.

Szóval most kapnak a paleósok és diétázók is finomságot, meg a liberálisabb, de cukormentességre törekvők is. Nnna.

Paleo szilvás-diós kocka csokitetővel

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 2 ek. mandula VAGY gesztenye VAGY zabliszt
  • 1 tk. sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 3 púpos ek. eritrit
  • 4 ek. magtej (vagy valamilyen tej)
  • 2 tk. rumaroma
  • 1 tk. fahéj
  • 60 g étcsoki (min. 74 %)
  • 2 ek. kókusztejszín

A szilvát felvagdossuk kisebb darabokra, és az egész tojásokkal, eritrittel botmixerrel szépen összeturmixoljuk pépesre. Több részletben hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és az egészet eldolgozzuk a botmixerrel.

A dió és a magliszt mennyisége körülbelüli érték, elképzelhető, hogy elbír még 5 deka diót vagy egy kanál lisztet. Ez függ a tojás nagyságától is például. A lényeg, hogy kapjunk egy kellemesen lágy, de nem vizesen folyós masszát.

Öntsük sütőpapíros tepsibe. Egész pici adag, szóval ne normál tepsibe tegyük, hanem egy kb. 15×20 cm-esbe! 170 fokos előmelegített sütőben süssük tűpróbáig, ami körülbelül 25 perc. Ne száradjon ki!

fff

Ha megsült és kihűlt a süti, a csokit törjük össze, és a kókusztejszínnel olvasszuk össze mikróban, majd sűrű krémmé keverjük el, és kenjük meg a tetejét. Én ekkorra már ki szoktam emelni a tepsiből tálcára, úgy könnyebb kenni és szeletelni.

t

Isteni, illatos, szottyosan puha adventi sütemény. 🙂

mákos-meggyes tekercs

Ez kérem szépen, a bejgli és a rétes szerelemgyereke, de mindkettőnél sokkal jobb. Nem olyan fojtós és soktésztás, mint a legtöbb bejgli, de nem is olyan szárazon pattogós tésztája van, mint a réteseknek. A vajastészta egy csoda: sós és édes töltelékekhez egyaránt isteni adomány. Persze csak különleges alkalmakkor, mert baromira nem lehet beleilleszteni semmilyen diétába. Az viszont meggyőződésem, hogy ez a verzió sokkal jobb választás, mint egy lisztbe fulladó, kelttésztás valami, amiből ráadásul úgy kell kipiszkálni a mákot, olyan kevés van benne. Persze itt is vannak kivételek, de valljuk be: nem sok. Most viszont a tölteléké lesz a főszerep, ami ennek a tudományos fantasztikumnak a 80 %-át teszi ki. Mesés arány. 🙂

Hozzávalók:

  • 1 csomag előre kinyújtott vajastészta (a legjobb a Lidl-ben kapható Belbake márkájú)
  • 17 dkg frissen darált mák
  • 4 ek. eritrit
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. vanília aroma
  • 2-3 dl kókusztej vagy tej, esetleg tejszín
  • 1 üveg meggybefőtt lecsepegtetve és átmosva
  • 1 tojás

A mákot, az eritritet, a vaníliát, a fahéjat és a tejet közepes lángon 5-10 perc alatt összefőzzük sűrű krémmé. Folyamatosan kavargassuk, mert leég (a picsába 😀 )! Ha kész, vegyük le a tűzről és forgassuk bele a meggyet.

Ezután hűtsük ki egy kicsit, olyan kézmelegen már jó. Pödörgessük ki a vajastésztát egy sütőlapra (már van hozzá sütőpapír, szóval tök jó, hogy már eleve arra tekerjük ki). A vajastészta egyébként fagyasztásból 3 óra alatt enged ki, sima hűtésből pedig fél órával korábban érdemes kivenni.

Szóval ha kiterítettük a tésztát, egyengessük el rajta a szélektől 3 cm-re a mákos-meggyes cuccot, és először a rövid oldalait felhajtva, majd a hosszú oldala mentén feltekerve csináljunk belőle egy csinos kígyót! Ügyeljünk rá, hogy a feltekerés vége alulra kerüljön, tehát gördítsük túl kissé, így nem fog szétnyílni a sütőben. 🙂 Én egyszer jártam úgy, mondván, hogy “Á, úgy marad az…”, aztán kaptam egy heveny agyérgörcsöt, mikor széjjelterült mákostól-mindenestől a sütőben. Aznap este csöndben kanalaztuk, és aki megszólalt, azt felpofoztam. 😀

ffNo, ha feltekertük és túlfordítottuk, megkenjük egy villával felvert tojással (nyugi, nem fog kelleni az egész tojás, de legalább kap a cica szőrfényesítőt a maradékból).

Betesszük a 170 fokos előmelegített sütőbe, és 25 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sütjük. Akkor szeleteljük, ha már nagyjából lehűlt!

wCsodálatos édesség, szuper és nagyon sokoldalú tésztával! Bármivel meg lehet egyébként tölteni, ami nem túl folyós: mazsolás túróval, diós reszelt almával, almás mákkal… Nálunk ez a kedvenc.

retBoldog Télapót Nektek! 🙂

Reklámok