Címkék

, , , , , , , , , , ,

Csodálatos idő, októberi nyugalom, potya szabadnap, otthon pihenés… mit lehet olyankor csinálni? Átlagember ki sem mozdul a tévé elől, legfeljebb pisilni, de éééén? Hát én sütök!!! 😀 Meg persze tízpercenként rohangálok ki cicát simogatni meg leveleket rugdosni, meg infantilis módon örülni az ajándék 25 foknak és napocskának! De most a lényeg a sütés, kedveseim, mert megint olyanokat sikerült összeteremteni, amiktől emberek százai akasztják majd ki a képemet a kandalló fölé. 😀 Mert most nagyon nagy kincseket hoztam Nektek!

2013-09-Fall-Spring-Leaves-Autumn-Wallpaper-PCA mai nap egyébként a zöldségeké. Velük dolgozgattunk ma Anyuval a konyhában, édeset is, sósat is… kis műremekek mind. nézzétek! 🙂

Cukkinis mini bagettek

Hozzávalók: (8-10 darabhoz)

  • 4 tojás
  • 4 dl hámozott, finomra darált cukkini (kb. 30 dkg)
  • 1,5 dl lenmagliszt és szezámliszt felezve VAGY mandulaliszt tisztán
  • 3 ek. útifűmaghéj
  • 2 ek. kókuszliszt
  • 0,5 dl szezámmag
  • 3 ek. napraforgómag
  • 1 púpos ek. lenmagpehely
  • 1 púpos mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál sütőpor/szódabikarbóna

A tojásokat egészben, robotgéppel felverjük, és hozzáadjuk a cukkinit. Egy edényben összekeverjük a száraz hozzávalókat, és beledolgozzuk a cukkinis részbe. Így kapunk egy csinos, formázható masszát, amiből vizes kézzel (vagy szárazzal is lehet) pici kifliket formázunk. Lehet zsemlét, bagettet is gyurkálni, amihez épp kedvünk szottyan. 🙂

zuzMindegyiken ejtünk két-három bevágást, hogy szép legyen a “hajuk”. 🙂 200 fokos előmelegített sütőben megsütjük őket szép pirosra. Kisebb formáknál ehhez 15-20 perc elég, nagyobbaknál 30 perc szokott lenni.

Isteni finom, minden paraméterében beleilleszthető a paleolit étrendtől kezdve a fogyókúráig bármibe, és végre vihetek szendót a suliba. 😀 Az eredeti recept (mert ezen picikét módosítottunk) egy kedves “ismeretlen ismerősünktől”, Ettberger Gabriellától származik, akinek ezúton is köszönet érte! 🙂

uzzDiós-répás zabcookies aszalt szilvával

Hozzávalók:

  • 3 közepes szál sárgarépa megdarálva
  • 10 dkg zabliszt
  • 1 tojás
  • 11 dkg eritrit
  • 12 dkg darált dió
  • 11 dkg puha kókuszzsír
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • késhegynyi só
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 16 szem aszalt szilva (4-5 kisebb darabkára vagdosva)

carrot walnutEz a keksz teljesen improvizáció-szülte csoda, az utolsó pillanatig fogalmam nem volt róla, jó lesz-e, de az ösztöneim azt súgták, zseniálisan klassz kekszeim lesznek nemsokára. És tényleg. 🙂

Az összes hozzávalót szépen összedolgozzuk villával egy keverőtálban. Alaposan, nem trehonyán kevergetni és várni a csodát, aztán sírni, hogy nem áll össze! Erőteljes, határozott átnyomkodó mozdulatokkal tessék eldolgozni homogén masszává, és akkor lesz jó. Sajnos volt olyan delikvens, aki elkezdte kevergetni, mint egy krémet, aztán beleverte a csúfot, hogy ez a recept szar. Nem, nem szar, ő volt hülye. 😀 Na.

Szóval ha ez megvan, szépen egy evőkanállal golyókat szaggatunk belőle, és sütőpapírozott vagy szilikonlapos tepsibe nyomjuk őket tallérnak. Nem dagad meg különösebben, nem kell nagy közöket kihagyni köztük. Pont egy tepsi (tudjátok, nem a hagyományos, hanem a nagy sütőlap!) fog betelni vele.

Eztán betoljuk őket a sütőbe 180 fokra előmelegítve, és 13-15 perc alatt megsütjük őket. Itt is érvényes a törvény: soha ne tegyük vissza “Á, ez még biztos nyers…” elhatározással, mert kiszárad a picsába. 😀 Nem szabad. Tudom, hogy kivételkor még puha, ez tök normális, ne tessenek aggódni és hajat tépni, mert ahogy lehűl, úgy szilárdul meg. 🙂 Varázslat!

ioÉs igen, ez is valami isteni cumó! Olyan illata van, olyan omlós, olyan klassz és ősz-hangulatú, hogy kívánni sem lehetett volna jobbat! Ráadásul ez jóval alakbarátabb verzió, mint például a csokis-kókuszos cookie-m. Juhéj, lehet vinni ezt is suliba, munkába, osztálykirándulni… vagy csak a tévé elé. 😀

Reklámok