Címkék

, , , , , , , , , , , , , ,

Hát itt vagyok megint! 🙂 Most főzni fogunk. Jó? Ha nem, akkor is. 😀

Lesz ma tökfőzelék meg kókuszos banánkenyér. Előbbi a sok verzió közül is számomra az abszolút, toronymagas világbajnok ultrabrutalitás, ami után mindenki, aki eddig rühellte a tökfőzelékszörnyet, kedvenceibe emelte ezt a kincset. Utóbbi pedig egy kis édes csuda desszertnek, vagy magunkkal vivős uzsira. Mert ahogy közeleg az ősz, a dolgos hétköznapok meg a suli, úgy agyalok egyre többször macera-mentes, gyors, egyszerű, makulátlanul egészséges tízórai-féléken. Mert abból sosem elég: gyerkőcnek, férjurunknak, hétvégére-hétköznapra, nagyon gyorsan, lakjunk jól, ne kenődjön, ne szóródjon, bírja a hideget-meleget… ja, meg legyen persze má’ finom.

De kezdjük a tökfőzelékkel! Én ezt a verziót egy nagyon régi barátném anyukájától tanultam (illetve tőle lett belevésve a családi szakácskönyvünkbe, amiből kibogarásztam), aki szuper jól főz.  Ez a recept nem paleo, mert van benne tejföl és tejszín, viszont glutén- és cukormentes. Ez a kaja azon kevesek egyike, amit paleo ide vagy oda, nem fogok és nem is akarok megbecsteleníteni helyettesítőkkel és pótlókkal, mert ez így annyira csodafantasztikus, hogy vállalom ennek a kis tejterméknek az orbitális rizikófaktorát. Persze aki szeretné, nyugodtan készítse paleósan, amit a receptben szintén fel fogok tüntetni. 🙂

Tökfőzelék, a csudafinom

Lehetőleg minden legyen házi, de a tök feltétlenül! Az a lelke, ezért tessék akkor venni-enni, amikor szezonja van! Takarodjatok a piacra! :D

Lehetőleg minden legyen házi, de a tök feltétlenül! Az a lelke, ezért tessék akkor venni-enni, amikor szezonja van! Takarodjatok a piacra! 😀

Hozzávalók:

  • 2 nagy csomag (kb. 1 kg) gyalult, friss tök (nem mirelit!!!)
  • 1 nagy csokor friss kapor
  • 1 nagy fakanálnyi zsír (disznó, kacsa, liba)
  • 2 kisebb vagy 1 hatalmas fej vöröshagyma
  • 2 közepes paradicsom
  • 2 tv vagy lecsópaprika
  • 2 tk. só, 1 tk. biovegeta
  • 3 dl tejföl
  • 1-2 dl tejszín (Sűrűségétől és ízlésünktől függ, én Cucina növényi tejszínt használok, amit a krémessége miatt imádok. A hagyományos tejszínek zöme sajnos nagyon híg és vizes, paleósok pedig használjanak Cocomas kókuszkrémet és/vagy kesudiótejfölt tejszín és tejföl helyett!)

A tököt sózzuk le, és egy nagy tálban átforgatva hagyjuk állni. Addig pont meg tudjuk csinálni a többit.

A hagymát apróra vágjuk, és a felmelegített zsíron megdinszteljük, rádobva a szintén apróra vágott paprikát, majd paradicsomot és kaprot is. Kicsit lefonnyasztjuk, átpirítjuk, és most mehet rá a tök! Kicsit nyomkodjuk ki az eresztett levét, és tegyük rá a zöldségalapra.

indexppSzórjuk rá a vegetát és alaposan keverjük át az egészet. Pici (max. 1 dl) vizet öntsünk alá, és fedő alatt, kis lángon pároljuk meg 20 perc alatt. Ne főjön szét, maradjon picikét roppanós a tök, úgy a jó! 🙂

Eztán vegyük le a tűzről, és egyszerűen csak adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt (vagy a paleo-hozzávalókat), keverjük át, és ugorjunk fejest bele! 🙂

A közhiedelemmel ellentétben SOHA nem szabad felrottyantani a végén a főzeléket, mert nagyon rondán kicsapja savósra a krémes alapanyagokat a további főzés. Vizes lesz, elveszik a varázsa. Teljesen fölösleges tovább főzni, mivel liszt sincs benne, ami “nyers” maradna. Higgyél nekem, így lesz jó! 😉

indexő

Pörkölttel koronázva <3

Pörkölttel koronázva ❤

Éééés most jöjjön minden haspókok fő attrakciója, az édesség! Szarunk a főzelékre! 😀 Ezt a kenyeret Pocak Panna ihlette, az ő oldalán leltem az alapra, de jócskán alakítottam rajta, így már önállóan is megállja a helyét. Nagyon finom: puha, szottyos, illatos, édes, kiadós és csupa jóból van. 🙂 Mazsola helyett vagy mellé lehet szórni bele étcsoki-darabkákat is! Két-három napig elvan lezárt dobozban.

Kókuszos paleo banánkenyér

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 5 ek. eritrit
  • 200 g kókuszreszelék kicsit ledarálva
  • 75 g mandula finomra darálva
  • 1 mk. sütőpor
  • 2 mk. vanília aroma
  • 1 mk. rumaroma
  • 1 ek. kókuszolaj
  • 2 banán (érettebb a legjobb)
  • 1 marék mazsola (kb. 15 dkg)
  • 6-8 kocka étcsoki forgácsolva (elhagyható, de ajánlott)

A tojásokat elkeverjük habosra az eritrittel és az aromákkal. Hozzáadjuk az átdarált kókuszreszeléket, mandulát, kókuszolajat, a csokit és a mazsolát. A banánt villával jól összenyomkorásszuk, és ezt is beletesszük. Végül a sütőport is, és alaposan átkavarjuk a tésztát. 5 percre állni hagyjuk, hogy picit megszívja magát.

indexáááEztán sütőpapírozott kenyérformába öntjük, és az első 10 percben 170 fokon, majd további 40-45 percig 140 fokon sütjük, hőlégkeveréses üzemmódon. A sütésre azért vigyázzatok, mert ahány sütő, annyiféle sütési mód!

indexlll