Címkék

, , , , , , ,

Hát megint recept, olyan rég ettünk mán! 😀

Most köznyomásra feltárom Nektek a mi családi, hiperértékes, atomtitokkal vetekedő bolognai szószunk mikéntjét, amit részletesebben el fogok pletykálni, mint Magdi anyus. 🙂 Először is irtózatos finom! Anyu receptje, ami szerintem van már harminc éves is, és mióta azt a hatalmas eszemet tudom, nem ettem ennél jobbat. Egyszerűen nem, és kész. 😀 Pedig rengetegfélét próbáltam már sok-sok helyen, de ennek egy sem ért a nyomába. És abból tudom, hogy ez nem szende gyermeki elfogultság, hogy ahány vendég nálunk ezt ette, osztotta a véleményem. 🙂 De ha nem értett volna egyet velem ebben, úgy ignoráltam volna a gondolatait, mint a sz*rt, úgyhogy semmi egyéb álláspontot nem fogadok el. 😀

Remélem, Nektek is hasonlóan átütő élmény lesz majd, és az egész kis pofácskátok szanaszéjjel lesz kenve szósszal! Nekem mindig úgy szokott. Csapódik a tészta az államtól a homlokomig, mert ugye az meg hosszú szálas, szóval nőiesen enni ezt reménytelen, hacsak valaki nem szeret enni, és kibírja, hogy kulturáltan villára csavargatja disznószerű falás nélkül, meg anyja kínja. De az meg hülye, mint tudjuk. 😀

Ez a ragu egyébként kiválóan alkalmas tészta helyett sült húsra halmozva, sajttal egybesütve, zöldségkörettel is, ha nem akarunk szép terebélyes tomport és üres spagettis dobozok közt ülő sírdogálást. Meg tokát, na azt! Én mindig betokásodom, ha elvesztem a kontrollt, és borzalom, ahogy az kinéz… Mint Torgyán József fénykorában. Épp a minap vettem észre elégedetten, hogy jéé, nekem van arcélem, csak eddig toka fedte, a kutya úristenit neki! 😀

Szóval íme a recept! 🙂

Betűleves-féle bolognai ragu

Hozzávalók:

  • 70 dkg darált pulykahús vagy sertéshús
  • 1 konzerv paradicsompüré (pl. Aranyfácán)
  • 2-3 dobozos paradicsomsűrítmény (natúr, papírdobozos kb. 2,5 dl-es)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6-8 szál zsenge sárgarépa
  • 1 kis szál fehérrépa
  • 1 babérlevél
  • 1 tv. paprika + 1 erős paprika csuma
  • 1 paradicsom
  • só, bors, oregano, bazsalikom, vegeta
  • 1 tk. ketchup (lehetőleg cukormentes)
  • 1-1 ek. csípős és csemege Piros Arany
  • 1-1 tk. Erős Pista és Édes Anna paprikakrém
  • 6-8 cl olaj/zsír (olíva, kókusz vagy állati zsiradék)

A hagymát és a sárgarépát megdaráljuk, és a zsiradékon megdinszteljük. Pár perc múlva rádobjuk a húst, és az egész átpároljuk.

Sózzuk-borsozzuk, felöntjük a paradicsompürékkel és kb. 3 dl vízzel (érzéssel, hogy szósz állagú legyen, NE LEVES!). Rázúzzuk a fokhagymát, jól befűszerezzük.

A paradicsomot és a paprikát beirdaljuk, beletesszük a csumával és a kettévágott fehérrépával együtt. Átkeverjük, és kis lángon 1 órát főzzük. Néha megkeverhetjük közben (gondosan ellenőrizzük, hogy le ne égjen a p*csába 😀 ).

Ha kész, kiszedjük a zöldségeket belőle, és frissen tálaljuk. Szerintem univerzális kaja, nem csak durum spagettivel jó, hanem sültekhez, zöldségekkel, paleo tésztával, sós rakott palacsintához is. Hűtőben is eláll 4-5 napig minimum, de nem fog, mert brutális gyorsasággal fogjátok megenni.

Fitt verzió

Fitt verzió

Hedonista, bűnözős, kutyaúristenes verzió :D

Hedonista, bűnözős, kutyaúristenes verzió 😀

Advertisements