Címkék

, , , ,

Hát az istennek nem tudok leállni! Úgy tűnik, ez most ilyen receptes időszak lesz, mert míg nyomorgatnak a vizsgáim az egyetemen, nem sok erőm és kapacitásom marad nagyobb szösszeneteket írni. Amit rettentően hiányolok és tök szar, mert én imádok Nektek mindenfélét írni sportról, szépségekről, állatokról, pillanatokról, lélekről is, nem csak a konyhában toporogni fakanállal… de most csak receptekre van idő. 😦

Ami mondjuk Nektek piszok jó, mert dőzsölhet a család meg az összes olvasó, úgyhogy remélem, nem bánjátok, hogy egy kis darabig még “csak” emészthető infókat kaptok a szellemi táplálék helyett. Ez miccccsoda iszonyatos verbális bravúr volt azért!! 😀

Szóval most jön a gesztenyés szuperságom! 🙂 Figyelem: Ez sajnos nem egy olcsó sütemény, de annyira kiadós és ünnepi, hogy nagyobb vendégségbe, családi alkalmakra nagyon méltó választás. A gatyám ráment, de megérte. 😀 Egyébként nyugodtan lehet féladagot is készíteni, csak mi vendégeket vártunk, így bivalymennyiség kellett. 🙂

Gesztenyés-csokis-meggyes paleo sütemény

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg darált mandula
  • 8 tojás
  • 3,5 ek. kakaópor
  • 8 ek. eritrit/xilit/bármilyen édesítő ennek megfelelő mennyiségben
  • 2 mk. szódabikarbóna
  • 2 ek. mandulaliszt

Hozzávalók a krémhez:

  • 750 g natúr vagy édesítős gesztenyemassza (pl. Maroni)
  • 4 dl kókusztej
  • ízlés szerint édesítő
  • 1 ek. rumaroma
  • 2 ek. kókuszzsír

Továbbá:

  • 2 üveg cukormentes meggybefőtt vagy ugyanennyi fagyasztott/friss meggy magozva, lecsepegtetve
  • 1,5 tábla étcsoki (min. 70%)
  • 1 dl kókusztej

A tészta hozzávalóit úgy, ahogy vannak, szépen összedolgozzuk homogén masszává. Nem kell sem fehérjét felverni, se egyebek, csupán trutymákoljuk össze! 🙂 Ezt öntsük sütőpapíros tepsibe (20×35 cm), és 170 fokos előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. Ez kb. 30 perc.

Addig a gesztenyés krém hozzávalóit is jó alaposan dolgozzuk össze, hogy kellemesen kenhető, nem száraz és nem folyós krémet kapjunk. Az édesítés függ a gesztenye alap-édességétől: van tök natúr és édesített verzió is a boltban, a lényeg, hogy cukros ne legyen.

A befőttet ha kell, csepegtessük le, ha fagyasztott, olvasszuk fel.

Ha kész a tészta és lehűlt, fordítsuk tálcára, húzzuk le a papírt, és vágjuk ketté vízszintesen. Ezt sokkal könnyebb úgy, ha előbb függőlegesen elharmadoljuk, és a három külön darabot vágjuk ketté, mert jobban kontrollálható a kés menete, nem lesz hullámos, felemás szarfos fosszar. 😀

Szóval ha kettévágtuk, az alsó lapot/lapokat kenjük meg vastagon a krémmel (kb. kétharmadával), és a meggy felét szórjuk rá, nyomkodjuk kicsit bele. Erre tegyük rá a felső réteget, amit utána egy az egyben bevonunk a maradék gesztenyekrémmel.

Itt még nem vette fel az ünneplő ruháját. :)

Itt még nem vette fel az ünneplő ruháját. 🙂

A csokit mikróban olvasszuk össze a kókusztejjel (tegyünk rá fedőt, mert robbanós-puffogós kutyaúristen lesz!!!), és keverjük szép sima krémmé. Ezt egyenletesen kenjük rá a sütink tetejére és oldalára, majd díszítsük fel a maradék meggyel, mit a karácsonyfát! 🙂

Itt már glancba vágta magát. :D

Itt már glancba vágta magát. 😀

Jót tesz neki 1-2 órányi összeérés, de akár azonnal is megkezdhetjük. Például leehetjük a szélét 5 centis sávban, és akkor marad a családnak egy nagyobb kocka, mi meg hasfalrepedésben elpusztulunk a konyhakövön. 😀

Itt meg már Fannika letesztelte két kockával!

Itt meg már Fannika letesztelte egy klinkertéglányi kockával!

Advertisements