Címkék

, , , , , , , , ,

Ez egy végtelenül egyszerű, de nagyon nemes, nagyon finom étel. 🙂 A sertésszűz egyébként a malackánk legértékesebb (és sajnos legdrágább) része, a marhabélszín disznó-megfelelője. Egész pici, ott bújik meg a háta alatt, igazi kincs! Olyan csoda dolgokat lehet vele művelni, hogy abból lesz a kisimult arc és a jóllakott mosoly. 🙂

Nézd csak! Ott van!

Nézd csak! Ott van!

A sertésszűz egy hosszú, vékony kis húscsík, olyan, mint egy bazi nagy, dundi giliszta. Na, ezt most iszonyat tudományosan körbeírtam! 😀 Szóval a lényeg az, hogy nagyon puha, omlós, könnyen és a sertéshúshoz képest gyorsan sül meg. És valami iszonyat finom. Én nagyon ritkán veszek, de akkor úgy bánok vele, mint a Szent Jobbal, a lehető legnagyobb tisztelettel és körültekintéssel. Megenni meg hát úgy eszem, mintha mannát ennék. Mert az is. 🙂

sertes_szuz_2Nos, itt egy nagyon jó kis elkészítési mód, ha megkaparintunk egy darab sertésszüzet! Isteni, egészséges, tiszta!

Roston szűzpecsenye sajttal és paprikával sütve

Hozzávalók:

  • 1 egész sertésszűz
  • 1 tk. flekken/magyaros sültek/sült oldalas fűszer
  • 1/2 tk. só
  • bors
  • kakukkfű, rozmaring
  • 1 fakanálnyi langyos mangalica- vagy disznózsír
  • 1 ek. mustár
  • 10 dkg félkemény sajt (Edami, Cheddar, Trappista, Óvári…)
  • 3 kápia vagy bocskor paprika
  • 1 tk. kókuszzsír

A húst megmossuk, lepucoljuk és 1 cm vastag érmékre vágjuk (így születik a szűzérme). A fűszerekből, disznózsírból, mustárból pácot keverünk, és alaposan átforgatjuk benne a húst. Lezárt edényben 2-3 napig érleljük hűtőben. Tehetünk a pácba zúzott fokhagymát is, de akkor ne sugdolózzunk, jó? 😀

Miután állt pár napig, közepesen forró serpenyőben, fedővel félig letakarva átsütjük, majd ha kezd fehéredni a felső oldala az érméknek, megfordítjuk őket, és rátesszük a sajtot (lehet reszelve vagy szeletenként). Ekkor már nagyobbra kapcsoljuk a lángot, és ha lett szaftja, nagyjából elforraljuk. Akkor van kész, ha a sajt szépen ráolvadt, és az alja kellemesen odakapott (nem széntablettásra!).

Kivesszük egy tálba őket, és a helyükön maradt pecsenyeszaftban és pici kókuszzsírban pár perc alatt, nagy lángon átsütjük a csíkokra vágott paprikát. Frissen tálaljuk a hússal.

tA köretet lehet bármilyen zöldségből (paradicsom, cukkini, hagyma, gomba, másféle paprika…) is készíteni, amihez épp kedvünk van, vagy felezhetjük rizzsel, főtt krumplival. 🙂 Olykor, hó elején vagy ünnepkor be lehet vállalni ilyesfélét is, ne mindig csak a csirkemellet mammogjuk mán’! 🙂 Megéri, mert bazi finom!

Reklámok