Címkék

, , ,

A D-vitamin az egyik legfontosabb mikrotápanyagunk, tudtad? A mikrotápanyagok azok a kis szerves vagy szervetlen vegyületek, amikbe beletartoznak a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek például. Jó, mi?

Egyébként a D-vitamin nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag, ami az aktív D-hormon képződését segíti Benned. Köznapi nyelven azonban vitamin, méghozzá zsírban oldódó. Természetes forrásai a napfényen kívül a halhús, a máj, a tojássárgája vagy a kakaó, de sajnos élelmiszerből nem tudunk eleget bevinni.

????????????????????????????????????????

Van D2 és D3 vitaminunk. Előbbi (ergocalcipherol) növényi, utóbbi (cholecalciferol) állati eredetű és jobb a felszívódása. A D-vitamin annyira méltatlanul mellőzve van ahhoz képest, mennyire fontos, hogy döbbenetes. Ha vitaminról beszélünk, vagy csak táplálékkiegészítésről, rögtön mindenki elkezdi szajkózni a C-vitamint, mellé még néha említik a kalciumot vagy a magnéziumot. És ennyi. Már ez is átlagon felüli tájékozottságra és érdeklődésre vall, pedig nem is tudjuk, mennyire sok minden kell még nekünk ahhoz, hogy a testünk olajozottan és sokáig működjön.

d_vitamin_doboz

Azért szeretném most az arcodba tolni a D-vitamint, mert feltett szándékom a C-testvére mellé emelni a fontossági listádon. Ez a kis csoda-anyag:

  • segíti a kalcium beépülését és ezáltal a csontképzést
  • támogatja az immunrendszert és a fertőzésekkel szembeni küzdelmet sejtszinten, fokozza az immunválaszt
  • a sejtosztódás, sejtdifferenciálódás, sőt a magzati fejlődés folyamatába is beleavatkozik
  • bizonyítottan felveszi a harcot a daganatos betegségekkel szemben, csökkenti a daganat gyakoriságát, gátolja annak sejtosztódását
  • hiánya többek közt inzulinrezisztenciához vezethet, így jelenléte segít megakadályozni a cukorbetegséget és az elhízást is
  • szabályozza a hormonrendszert, elősegíti annak egészséges egyensúlyát, kiváló gyógyír depresszió ellen is (a mellékpajzsmirigy hormontermelését is rendbe teszi)

A lista természetesen nem teljes, még sokáig sorolhatnám, mennyi mindenhez nélkülözhetetlen ez kis apróság nekünk. Emiatt nagyon furcsa, hogy egészen az utóbbi időszakig nagyon-nagyon alacsony volt a D-vitamin napi ajánlott beviteli értéke. Erre van egy speciális irányszám, a „nemzetközi egység”, azaz NE (angolul „international unit, azaz IU). Ezzel szokták megadni ennek a vitaminnak a mennyiségét. 40 NE megfelel 1 mikrogrammnak. Ezt azért is jó tudni, mert nekem például egy jó ideig halvány fogalmam nem volt, mi az isten az a NE az üvegcséken. Mindig kérdezgettem magamban, hogy „De mit ne??!”. 😀

A hivatalos ajánlások nem sokkal ezelőttig 400 NE-t ajánlottak, amit nem rég megemeltek 600-ra. Hurrá. Ezt azért mondom némi cinizmussal, mert még ez is iszonyú kevés. Egy egészséges felnőttnek naponta 4000 NE D-vitamin is bőven elfér (sőt!!!), túladagolni pedig gyakorlatilag nem lehet. (Az ésszerűség határain belül, mert a fiziológiai D-vitamin túladagolás 15-20 ezer NE-nél jár, de ennyi egy sima napozásnál is szintetizálódik a szervezetben, mégis teljesen tünetmentes, szóval ez is csak óvatos számítás.)

D-vitaminra mindig egész évben nagyon nagy szükségünk van, csecsemőktől a szépkorúakig mindenkinek. Ebből különösen kiemelt szezon a hideg évszakoké, a vírusok, kisebb megfázásos járványok és influenza-szerű megbetegedések időszaka. Némi D-vitamin csodát művelhet a megelőzés és kezelés terén egyaránt.

lazac-etel-d00000E7B8b195f9ef2b0

Sajnos a patikai szerekben, étrendkiegészítőkben nevetségesen alacsony D-vitamin mennyiség mellé (200-600 NE) még odapakolnak egy csomó szemét anyagot is: ízesítők, aromák, tartósítók, csomósodásgátlók és egyéb adalékok tárháza egy kis kapszulában. 😦 Nem valami bizalomgerjesztő… Recept nélkül pedig csak ezekhez juthatunk hozzá, ezekhez meg inkább ne akarjuk, a csillagászati árukról meg nem is beszélve.

Interneten viszont szuper, kiváló minőségű, teljesen természetes hordozóanyagban oldott D-vitamin készítményeket kaphatunk, általában olcsóbban is, mint ha gyógyszertárba mennénk a szocreál, 30 évvel ezelőtti képzettségű, mogorva patikus nénihez (saját tapasztalat :D).

Itt például van egy nagyon jó termék, én is innen rendelem.

nature-vitality-d3-vitamin-500x2000ne

Ez egy csepp formátumú D-vitamin készítmény, aminek 1 adagja, azaz 4 cseppje 2000 NE-t tartalmaz. Hordozóanyag pedig kizárólag tiszta kókusz- és pálmaolaj, ami a zsírban oldódás miatt is jó. Semmi más. Színtelen, szagtalan, íztelen, hatékony és természetes. Ami pedig még döbbenetesebb, az az, hogy sokkal olcsóbb, mint például a Walmark D-vitaminja, amiben kőkemény 400 NE van. Attól meg nem megyünk a falnak, ugyebár.

Summa summarum: a D-vitamin nagyon jó, nagyon kell, nagyon el van hanyagolva a köztudatban. Épp ezért ha szeretnél tenni valamit Magadért, a családodért és az egészségetekért, vegyél egy jó minőségű terméket, és legyen a napi rutinotok része! Egészségetekre! 🙂

Itt sok bővebb, szakmai, hiteles anyagot találsz a témáról, ha érdekel:

http://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-adagolas.htm

http://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-es-a-rak.htm

http://www.tenyek-tevhitek.hu/napfeny-vitamin-konyv-a-d-vitaminrol.htm

http://www.tenyek-tevhitek.hu/az-influenza-es-a-d-vitamin.htm

Reklámok