Címkék

, , , , , , , , , , , ,

Szóval egy ideje már be akarom Nektek mutatni ezt a rém egyszerű, de szenzációsan finom ételt. Igazából én sem túl régóta, tán egy éve ismerem, nagyszüleimtől és anyukámtól tanultam el. Jó nehéz kaja (mármint a gyomrodnak, nem a tudásodnak), de azt garantálom, hogy elájultok tőle, mert eszméletlen hatása van az érzékekre. Óóó…:)

Lecsós máj

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemáj (szív nélkül)
  • 2-3 nagy fej fehérhagyma (salátahagyma) vagy vöröshagyma
  • 2-3 kápia, bocskor- vagy lecsópaprika
  • 2-3 fej paradicsom
  • só, bors
  • 2 fakanálnyi állati zsír (disznó/mangalica/liba/kacsa)

Nnna! Most, hogy jól bevásároltál hozzá, kezdjük el csinálni! 🙂 A májat mosd meg, vágd kisebb darabokra (kb. falatnyira), és sózd meg. Hagyd állni egy tálban, míg megcsinálod a lecsó-alapot. Ez pont 15 perc, ennyit kell állnia a májnak enyhén sózva, és ennyi kell a zöldségekhez is.

A lecsóhoz vágd fel a hagymát félkarikára vagy még kisebbre (ízlés szerint), a paprikát is vékony csíkokra vagy karikákra, a paradicsomot kockára. A hagymát a felmelegített zsíron, egy nagy serpenyőben/wokban dinszteld meg és fonnyaszd le kicsit (ne nagyon!!). Sózd-borsozd!

Ha kezd puhulni-sülni, dobd rá a paprikát, majd legutoljára a paradicsomot. Azért kell utolsónak a paradicsomot beletenni, mert annak kell a legkevesebb idő a fonnyadáshoz, az a legvizesebb.

uz

uuuu

Ha kész a lecsóalapod, öntsd bele a májat is!

o

Most pedig már nincs egyéb dolgod, mint addig forgatni-kavarni közepes-nagy lángon, míg szépen át nem sül a máj! Ez kb. 10-15 perc lesz. Nem szabad párolni, de ne is égesd le, kérlek. 🙂

Ha kész, frissen tálald! Nagyon zseniális köret hozzá a zablisztből készült nokedli, ami gyakorlatilag majdnem ugyanolyan, mint a hagyományos tesója, csak ez egészséges. 🙂 Tessék kipróbálni, mi imádjuk! 😉

Zab-útifű nokedli

hHozzávalók:

  • 30 dkg zabpehelyliszt
  • 4 ek. útifűmaghéj
  • 3 egész tojás
  • 1 mk. só
  • annyi víz, amennyi felvesz (2-4 dl)

A lisztet és az útifűmaghéjat keverd el a tojással, a sóval és annyi vízzel, hogy nyúlós, lágy, majdnem folyós alaptésztát kapj. Ehhez a vizet fokozatosan adagold, mert a szárazanyag nagyon megszívja magát pillanatok alatt. Enyhén sós, NAGYON forrásban levő vízbe szaggasd bele szaggatóval, de úgy, hogy ha ráöntöd, már magától szinte folyjon is rajta keresztül (de azért ne, csak majdnem!). Fontos, hogy a víz teljesen forrjon, mert csak akkor állíthatod össze a tésztát, amit azonnal bele kell tenned, különben megszívja magát egy perc alatt is. Szóval gyors legyél, a vízzel precíz, főzd meg őket, na! 🙂 Akkor van kész, ha szépen feljöttek a víz tetejére, és 1-2 perce már ott úszkálnak. Szűrd le, tálald lehetőleg frissen!

Itt láthatod, milyen állagúra hígítsd a tésztát, és hogyan főzd ki. :)

Itt láthatod, milyen állagúra hígítsd a tésztát, és hogyan főzd ki. 🙂

iuu

Úristen, de ennék most ilyet… Megyek is, előbányászok némi májat a mélyhűtőből, mert ez nem maradhat cselekvés nélkül! 😀 Itt a hétvége, lehet kipróbálni!