Címkék

, , ,

Ahogy már korábban írtam, a paleolit étrend az ősemberi étkezés modern kori rekonstruálása, mely nekünk azért jó (a legjobb), mert génállományunk a paleolitikum (őskőkor) óta nem változott lényegesen, így ésszerűen visszavezethető, hogy az akkorra kialakult táplálkozási-életmódbeli szokások lennének számunkra a legoptimálisabbak ma is.

"Menjünk vissza! Elbarmoltunk mindent..."

“Menjünk vissza! Elbarmoltunk mindent…”

Sajnos a modern, városi élet az akkori természeti életünk három alappillérét vette el tőlünk: az egészséges és természetes ételt, a mozgást és a napfényt. Pont azt a három tényezőt, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészséges, hosszú és jó közérzettel végigkísért életet élhessünk. Egyáltalán nem törvényszerű például, hogy az öregedéssel automatikusan együtt jár a betegség, és a sok egészségügyi probléma. Dehogy jár!

A paleolit életmód – mert ez sokkal inkább életmódként említendő, semmint diétaként vagy csupán étrendként – éppen ezeket a pilléreket hivatott visszaépíteni a napjainkba, melynek elsődleges és legfontosabb tagja a helyes étrend, amire a szervezetünk kódolva van, és amit az megérdemel.

A következő sorokban elmesélem Neked azokat az alapszabályokat, amiket be kell tartanod, és amikre figyelned kell, ha szeretnél áttérni erre a létformára. Elsőre valószínűleg dobsz egy hátast, hogy „Itt aztán semmi sem megengedett, én ezt ugyan a büdös életbe’ se soha se…!” Semmi baj, mert elárulom: én pontosan ugyanígy reagáltam először. Felháborodva kikértem magamnak, hogy én ne ehessek rizst, olykor krumplit meg tésztákat. Meg Medve-sajtot, meg müzlit, meg epres joghurtot, stb. A sütikről és kekszekről nem is beszélve. Mondogattam nagy és piszok okos pofával, hogy „Majd én azt tudom.” meg „Hagyjatok békibe’, nem leszek én fényevő!”.

Nos, nem is lettem az. Viszont ahogy egyre többször futottam bele a paleo-életmódba, egyre több ember csinálta a környezetemben, akikre példaként néztem, úgy döntöttem, elkezdek utána olvasni és hátha mégsem akkora hülyeség. Rájöttem, hogy ez egy csoda dolog, amiben nem arról van szó, hogy elvonjuk magunktól a finomságot, a jó kajákat, és aszkétaként élünk, hanem ez teljesen más. Itt ugyanúgy megvannak a sütemények, a kekszek, a nassok, a kenyér és szinte minden.

Igen, én az igazi ételeket szeretem.

Igen, én az igazi ételeket szeretem.

Láthatjátok, eddigi bejegyzéseim és receptjeim sem azt tükrözik, hogy a paleo egy önsanyargató fogyókúra lenne (pfuj, még a szót is utálom), sokkal inkább szemlélet, helyettesítés és tudatosság a mindennapokban. Ezzel együtt is teljesen élhető, tanulható, szokássá alakítható, és csak jót kapunk tőle, ezt garantálom.

Nos, akkor nézzük a szabályokat! Először is, hogy mit ne egyél:

 1. GABONAFÉLÉKET (BÚZA, TÖNKÖLYBÚZA, ÁRPA, ROZS, AMARANT, QUINOA…)

 2. TEJET ÉS TEJTERMÉKEKET

 3. KEMÉNYÍTŐT (BURGONYA, RIZSFÉLÉK)

 4. HÜVELYESEKET (BORSÓ- ÉS BABFÉLÉK, FÖLDIMOGYORÓ)

 5. CUKROT ÉS FELDOLGOZOTT ÉLELMISZEREKET (GYORSÉTEL, FÉLKÉSZ ÉTEL, KÉSZÉTEL, BOLTI NASSOK, ÜDÍTŐK, HIDROGÉNEZETT OLAJOK ÉS ZSÍROK, FELDOLGOZOTT HÚSIPARI TERMÉKEK)

 6. NÖVÉNYI OLAJOKAT, FINOMÍTOTT OLAJOKAT

Most nézel rám, hogy “Ez hülye…”, de elmagyarázom nagyon röviden (bővebb tudnivalóért és kifejtésért vedd a kezedbe bármelyik Szendi Gábor vagy Robb Wolf-könyvet).

A gabonafélék tele vannak gluténnel, lektinnel, szaponinnel és egyéb mérgekkel. Ezek nem olyan teátrális hatásúak, mint a cián, hogy megeszed, és fél percen belül nincs pulzusod, nem… Ezek lassú, alattomos, de beton biztosan ható mérgek, amiket a gabonanövény azért termel a magba, hogy védje azt az őt elfogyasztani akaró állatoktól. Ez tulajdonképpen egy végtelenül egyszerű és triviális védekezési mechanizmus: egyik növény tüskéket növeszt vagy keserű, a másik meg mérgező. Tök érthető, hogy ügyelnek a faj- és létfenntartásra.

Lányok! Ahányszor kenyeret esztek, Ryan szomorú lesz. :D

Lányok! Ahányszor kenyeret esztek, Ryan elszomorodik. 😀

Ezek a mérgek szép lassan áteresztővé teszik a bélfalat (mikrorepedéseket képeznek, amiken át visszaszivárog a bélsárból és salakból a sok rossz dolog a szervezetbe), s ez legyengíti vagy maga ellen fordítja az immunrendszert (autoimmun betegségek), emellett felborítja az anyagcserét és a helyes működést (cukorbetegség, inzulin-rezisztencia, szív- és érrendszeri bajok, meddőség, stb.). Borzalmas, nem? Ráadásul olyan lassú folyamat, hogy mire észreveszed a bajt, addigra hatvanszor félrekezelnek, beszedsz száz doboz gyógyszert, és ráfogják minden másra a problémáid okát.

A hüvelyesekkel ugyanez a helyzet: lektin- és szaponin-bombák. Tudni kell továbbá, hogy a paradicsomfélék közül csak a klasszikus, nagy, érett paradicsomot edd, mert abban a növés és érés alatt a szaponin nagy része lebomlik, így az – hacsak nem vagy nagyon beteg – mehet. A koktélparadicsom és egyéb furcsa kis tesói nem jók Neked. A földimogyoróról pedig sokan nem tudják, hogy valójában az is hüvelyes termés, csak mivel hasonlít a többi olajos magra, oda sorolják – tévesen.

A keményítő azért nem jó, mert amellett, hogy iszonyat magas a glikémiás indexe (megdobja a vércukrod az egekbe, azt’ nézhetsz), teljesen haszontalan, gyorsan felszívódó, tömény szénhidrát. Tölti a gyomrod, de értelme nincs, hacsak nem vagy bányavájár, aki kb napi 10 000 kalóriát éget el, és kell neki a durva szénhidrátpótlás.

A tejjel és a tejtermékekkel az a gond, hogy amellett, hogy biológiailag abszolút nem ránk szabta a természet az anyatehén emlőváladékát, még tele is vannak antibiotikummal, hormonnal és marha inzulinnal (az ipari tartás hátrányai, valamint a tej természetes növekedésserkentő tulajdonsága miatt). A tehéntejet igya a mezőn a kisborjúcska, neki és érte van. A tejfehérje (kazein) és a tejcukor (laktóz) nem túl könnyen kezelhető táplálékok nekünk.

A feldolgozott és cukros élelmiszerekről nem hiszem, hogy sokat kéne papolnom, ezek köztudottan szörnyű mérgek nekünk, amiket a színes csomagolás és a tömérdek mesterséges adalék tesz vonzóvá. Mintha kutyaszarral tankolnád az autód, és piszkosul csodálkoznál, hogy nem működik. Így van ezzel a tested is.

Bár angolul van, de zseniális kis útmutató!

Bár angolul van, de zseniális kis útmutató!

Jó, de akkor mit egyél? A kérdés teljesen jogos, úgyhogy térjünk át erre!

 1. HÚSOKAT (BAROMFI, SERTÉS, MARHA, VAD, HAL, TENGER GYÜMÖLCSEI)

 2. ZÖLDSÉGET

 3. GYÜMÖLCSÖT (FRISSEN, ASZALVA, FAGYASZTVA…)

 4. TOJÁST

 5. EGÉSZSÉGES, JÓ ZSÍROKAT (KÓKUSZZSÍR, ÁLLATI ZSÍROK: DISZNÓ-, LIBA-, KACSAZSÍR, HIDEGEN OLÍVAOLAJ)

 6. MAGVAKAT (DIÓ, MANDULA, LEN, SZEZÁM, KESUDIÓ, MOGYORÓ, NAPRAFORGÓMAG, PARADIÓ, PEKÁNDIÓ, STB.)

Ezekből mennyiségi korlátozás nélkül, kalóriaszámlálást mellőzve bármennyit ehetsz. Tökéletes, csúcsminőségű üzemanyagok egytől egyig, amikkel ezernyi civilizációs betegséget elkerülhetsz, megelőzhetsz, vagy épp gyógyíthatsz minden mellékhatás nélkül, élvezetesen.

Vannak úgynevezett kompromisszumos ételek is, melyek megtűrt kategóriába tartoznak, azaz nem igazán ártalmasak, tehát szükség esetén fogyaszthatod őket. Közülük a paradicsomot már említettem, de ilyen a zab is, mint az egyetlen “liberálisan paleo” gabonaféle, mert nem tartalmaz glutént. Ide tartoznak még az érlelt és kemény sajtok, melyekből kis mennyiségben fogyaszthatsz olykor.

Ha konkrét céljaid vannak (gyógyulás, fogyás, izomépítés…), célirányosan alakíthatod ezekhez az étrended felépítését. Fogyni vágyók például több sovány húst, tojást és zöldséget egyenek, kevesebb gyümölccsel és maggal. De ez már teljesen egyénfüggő.

Az igazi és helyes ételpiramis. Nem az a tragikomédia, amit az élelmiszeripar anyagi érdekei sulykolnak.

Az igazi és helyes ételpiramis. Nem az a tragikomédia, amit az élelmiszeripar anyagi érdekei sulykolnak.

A lényeg az, hogy ha életvitelszerűen és következetesen betartod ezeket az alapszabályokat (segítségedre van a fent látható ételpiramis is), szépen kipucolod és megújítod a szervezeted ami ilyen étrend mellett olajozottan, energikusan és boldogan dolgozik majd, hogy Te teljes komfortérzettel és makulátlan egészséggel csinálhasd végig minden egyes napod. 🙂

Még egy gondolat, ami szerintem nagyon fontos: a paleo nem vallás és a tested nem a börtönöd! Senki nem várja el Tőled, hogy húsz évig ne fogyassz fehér kenyeret vagy házi “nagyisütit”. Ha néha úgy érzed, megbolondulsz, havonta vagy kéthavonta csapj egy nagy zabálást, mert nem ezen fog múlni a sikered és az egészséged hanem azon, ahogyan nap mint nap élsz és eszel. Nem vagyunk gépek, sem robotok, és enni jó! Ha meg nagy ritkán egy kisebb dombnyi nutellás palacsintán vagy egy hatalmas sajtos-tejfölös lángoson múlik a boldogságod, hát istenem… edd meg, aztán állj vissza a következő egy-két hónapra. A paleo azért is jó, mert egyénre szabható. Hallgass a testedre! 🙂

Reklámok