Címkék

, , , , , , , , , , ,

Sziasztóóóók!! 🙂 Mivel több jelzés érkezett, hogy “köll édesség”, de piszok gyorsan, hát hoztam. 🙂 Mivel a lányokba kódolva van az elementáris vágy az édesség iránt, még a legkeményebb vasakarattal rendelkezőknél is eljön az a pont, amikor megemelkedett pulzussal feltépik a szekrényt, a dobozt, a papírt, a fiókot, a titkos rekeszt, és durr bele! 😀 Mit nekünk az a négyezer kalória tíz perc alatt, mi? 😀 Szóval hogy ha már a veszély jelen van, legalább előzzük meg némi körültekintéssel az alapanyagokat illetően! Az egészséges étrendben ugyanúgy rengeteg édességet lehet gyártani, még a legbravúrosabbakat is elkészítheted (zserbó, torták, sütiszeletek, brownie-k, krémdesszertek…). Nem kell beszarni, hogy mostantól csak salátát kapsz. 🙂 A paletta szerencsére elég széles és színes, határt csak az időd, a képzeleted és sajnos a pénztárca szabhat. De van néhány nagyon gyors és nagyon kiadós, isteni alternatíva, ha tényleg azonnal kell a cumó. Mert különben megőrülsz. 😀

Első kis barátunk egy rém egyszerű (és pocsékronda) trutymó, amit aszalt gyümölcsökből, csokiöntetből és némi rumaromából meg fahéjból készítek el.

r

Őt úgy kell megcsinálni, hogy veszel egy marék dióbelet, 4 szem aszalt barackot meg 4 szem aszalt szilvát (vagy fügét, vagy meggyet, vagy áfonyát…). A gyümiket felvagdosod kisebb darabokra, a csokit pedig pici kókusztejszínnel vagy kókusz/mandulatejjel felolvasztod (szerintem fedd le a mikróban, különben iszonyatos anyázás és suvickolás lesz belőle… én csak tudom). Ha nem akarsz mikrózni, egész egyszerűen kikevered a kókusztejszínt egy teáskanál holland kakaóval és egy pici édesítővel, s máris kész a selymes csokikrémed. 🙂 Ebbe beleteszed a rumaromát és a fahéjat (ízlés szerint), majd jól beleforgatod a diót és a gyümölcsöket. Valami isteni jó cumó kerekedik ebből, de egyszerűen fényképezhetetlen, ronda, képtelenség szépen tálalni, úgyhogy bocsásd meg nekem ezt a rendkívül “igényes és művészi” fotót a produktumról. 😀 Én könnyes szemmel ettem, olyan jó volt, csak baromi hamar elfogyott. 😦

A második legkedvencebb gyors édességem mostanság, az Pocak Panna, a paleo cukrászlány legendás keksze.

Barackos csokis paleokeksz

indexEhhez a kis csodasághoz a következőket kell egy tálban összekeverned jó alaposan:

  • 16 dkg darált mandula
  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 8-10 dkg kókuszzsír
  • 3 ek. xilit vagy eritrit (ha muszáj, akkor méz vagy mesterséges édesítő)
  • 2 tojás
  • 6 dkg min. 70%-os kakaótartalmú étcsoki összetörve apróra

Plusz kekszváltozattól függően kétféle dúsító lehetőség:

  • 6 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva és 1 kk. vanília aroma
  • 6 dkg aszalt szilva apróra vágva és 1 mk. őrölt fahéj

Ha eldöntötted, melyik ízvilágot szeretnéd elkészíteni, aszerint keverd hozzá az alapmasszádhoz a “dúsítókat”, és sütőlapra formázz diónyi kis golyókat, amiket aztán lapíts szét korongokká. Be velük a 175 fokos előmelegített sütőbe 12 percre, és gyönyörűen megsülnek Neked! 🙂 Ne süsd tovább, ha kihűlt, már szépen fel tudod szedni a tepsiről! 12 perc pont elég neki: nem szárad ki, nem marad nyers, tökéletes. 🙂 Ez egy nagyon-nagyon finom keksz! Sem liszt, sem hozzáadott cukor nincs benne, csupa rost meg ásványi anyag. És az az íz és illat, ami vele jár… óóó!!! Fantasztikus! Ha valami furcsa véletlen folyamán nem ennéd meg tíz perces részidővel azt a kb. 15 kekszet, ami ebből kijön, el is teheted dobozkába, napokig eláll. Viheted uzsonnára, munkába, iskolába, gyereknek, apukának, mindenkinek, aki szereti és akit Te szeretsz. 🙂 Nekem a szilvás-fahéjas a kedvencem!

fÉééés, hoztam egy bónusz versenyzőt is, habár ő nem épp egy tipikus édesség, nagyon jól jöhet nekünk a kis egészséges kenyerünkre vagy sütinkre kenve, vagy akár a kekszek mellé: ő az én szuperszónikus gyors szilvalekvárom, amiben semmilyen adalékanyag és plusz cukor nincs, hetekig eláll hűtőben, és nem kell hozzá több fél óránál! Elhiszed?

Expressz szilvalekvár aszalt szilvából

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt szilva
  • 2,5 dl víz

uTedd bele az aszalt szilvát egy kis lábasba, öntsd rá a vizet, és forrald fel, majd további 10-15 percig főzd kisebb lángon. Így gyönyörűen megpuhul. Hűtsd le kicsit, és kézi mixerrel turmixold össze pépesre, majd töltsd tiszta üvegbe. Ebből pont egy kb. 3 dl-es üvegnyi lesz. Mennyei finom, és nagyon-nagyon egészséges! Én szoktam olyat is csinálni, hogy teszek bele csipet fahéjat, vagy kiskanálnyi rumot/rumaromát. Karácsony-ízű. 🙂

Most pedig -pláne ebben a takonypóc időben- irány a konyha, nem kell kínlódni, meg ötvenhétszer megsimogatni az ajándékba kapott kommersz bonbon dobozát, hanem tessék nekiállni alkotni, szimatolni, ízlelni, keverni-kavarni, aztán beülni a tévé elé egy jó filmre, vagy kinyitni egy jó könyvet, és olvasni. Közben meg rogyásig tele lesz a kis pofánk minden földi jóval! Fú, de klassz ez… 🙂

Reklámok