Címkék

, , , , , , , , ,

Történelmi pillanathoz értünk, Kedveseim! 🙂 Megszületett vala az első paleolit, mindenmentes kenyerem, tökéletesen házi sütéssel, minden adalék és káros anyag nélkül! A káros anyagok közt értem a gabonát is. 🙂 Igen, lisztmentes kenyér… de durva, nem? 😀 Ja, és stressz- meg idegroham-mentes is, mert annyira simán ment az egész, hogy pikk-pakk. Én teljes örömmámorban és büszkeségbuborékban úszkálok, mióta kisült, és megkóstoltuk! Mert hogy családi vacsora volt ez, kérem szépen! Tökéletes vacsora. 🙂

ppSzóval piszkosul bezabáltunk, na. És őrjítően jó volt a tudat, hogy nem szeméttel, hanem egytől egyik kiváló minőségű és egészséges táplálékkal láttuk el a testünket, ezt a drága kis motort. Emellett fantasztikus ízekkel, átlagos kiadásokkal és döbbenetesen kevés munkával. A kenyér szerintem tíz perc volt a sütés nélkül, a süti szintén belefért tíz percbe, a többi meg hát a természet ajándéka (vagy a Sanyié, akitől a világ legfinomabb kolbásza gyün hozzánk). A tepertőt a Lidl-ben “lőttük”, egész egyszerűen tök jó. Szóval senkinek nem lehetetlen feladat elővarázsolni egy ilyen terített asztalt.

huNa de a kenyéééér, hát az itt a lényeg! 😀 Maga a paleo kenyér alapból egy paradoxon: liszt nélküli péksütemény. Azt hogy? Pedig olyan végtelenül egyszerű és finom, hogy nem is hiszed. Ez a kenyérke egy normál kenyérsütő formába pont beleillett, de a forma dupla adagot is elbír, ha nagy a család. Nálunk így is megmaradt a fele, mert valahogy túl sok finomságot kellett mellé betömni a bendőbe. Szóval gyün a recept, figyelj!

Szezámos-lenmagos paleo kenyér

oppHozzávalók:

  • 5 ek. lenmagliszt
  • 5 ek. szezámmag pehely (magyarán durvára őrölt szezámmag)
  • 5 tojás
  • 1 csapott mk. só
  • 1 csapott mk. szódabikarbóna
  • 1 ek. langyos zsír

A lenmaglisztet és a szezámpelyhet elkeverem a sóval és a szódabikarbónával. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját belekeverem a lisztes részbe a zsírral együtt. A fehérjét felverem habbá, és alaposan összeforgatom a lisztes résszel. Sütőpapírozott formába öntöm, és 175 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm (tűpróbával ellenőrzöm, ha kész).

Nem fog megpirulni, viszont kellemesen kérges héja lesz, a belseje meg pihe-puha marad. Szerintem tökéletesen betölti a hagyományos kenyér feladatát egy ilyesmi étkezéskor. Nem száraz, nem fojtós, nem porlik szanaszéjjel. Szuper. 🙂 Dúsítani meg nyugodtan lehet fűszerekkel, fokhagymával, még több maggal, ha szeretnéd. Én is fogok még kísérletezni. 🙂

Pedig volt bennem némi félelem, mert a paleóban a kenyérsütés az igazi kihívás, rengeteg kudarcélményről olvastam. De némi kutakodás után rátaláltam erre a szimpatikus és beváltnak írt verzióra, és nem nyúltam mellé. Mikor kisült, gyermeteg ámulattal húztuk ki Anyuval a sütőből, hogy “Jééé b* meg, ez tényleg kenyér lett!”. 😀 A receptötletért köszönet és mosoly Hallai Helgának, akinek neve meg volt említve forrásként. Úgyhogy nagy-nagy öröm volt ma nálunk, mert még a férfiembörünk is kisimult vonásokkal nézte a tele hasa mögül a Barátok köztöt, és közben olykor meg-megpuszilta a kezem hálásan, hogy megint milyen csodát műveltem. Egészségesen, értékesen, hogy még nagyon sokáig puszilgathassa a kezem!

Reklámok