Címkék

, ,

Jaaj, a nők egyik legutálatosabb témája… a torna. Mint valami káromkodás. Ez a fenyegető, mindig szem előtt lévő, sokszor visszataszító szörnyeteg. Olyan, amilyennek a nők többsége látja, pedig lányaim, ha nem mozgunk, belőlünk lesz ugyanilyen visszataszító szörnyeteg. A teletojt zokni-állapot: puha, plötyi, rezgős, terebélyes. 😦 De ne szaladjunk ennyire előre! (Szaladjon a büdös franc akár két métert is, mi?) Állandóan hallom a kifogásokat: nincs időm, nincs kedvem, elég a gyerekeket emelgetni, dolgoznom kell, nincs pénzem, fáradt vagyok, tanulni kell, HAGYJÁL MÁÁÁR!!! Nem hagylak. Te sem szeretnéd, hogy csak vastag, kötött pulcsiban tudj egy vehemensebbet integetni, mert úgy lötyög a karod, mint egy tejes zacskó, ugye? 🙂

A mozgás fontos. Mivel a paleo-élethez, amiben rendületlenül hiszek, ez is szervesen hozzátartozik, pláne fontos. Iszonyat, hogy mennyire el vagyunk puhulva. A fiatal lányoknak is lóg a feneke és minden lépésnél rezeg a combja. Na nem, nem az izom rezdül ott meg! Fogalmuk nincs, mi az a kézi súlyzó. A középkorúaknál teljesen “normális” és elfogadott látvány az az öt-tíz-tizenöt kilócska felesleg, és az, hogy egy emeletnyi lépcsőzés után majdhogynem vért köpnek a fáradtságtól. Mert “jólvanaz”… Dehogy van jól!  Ti nem éreztétek soha azt a ruganyosságot, amire a testetek képes, ha jól karban van tartva? Vagy nem vágytok rá, hogy érezzétek? Nem akartok spontán fogócskázni a gyereketekkel vagy a tesókkal úgy, hogy nem kértek pihenőt három percen belül a szívroham határán? Nem szeretnétek megismerni azt a kellemes, erőteljes, mégis örömteli kimerültséget, amit egy fantasztikus edzés után kap az ember lánya? Amikor érzitek, hogy éltek, minden zsigeretekben, sejtig hatolóan. A büszkeséget, hogy ezt is megcsináltátok. De sorolhatnám még ezeket a szenzációs érzéseket naphosszat. A mozgás -legyen az kocogás, úszás, kondizás, közös tempós séta vagy a legpörgősebb aerobik- egy csoda. Bármely formája az élet és az életigenlés legtisztább megnyilvánulása, amit becsben kell tartani és ki kell használni, ha megadatik a lehetőség. Lehetősége pedig mindenkinek van, aki akarja.

Én mindig arra gondolok, mikor egy féllábú vagy tolószékes embert látok, hogy “Ez az ember sosem fog már futni. Istenem, de jó, hogy nekem mindenem megvan! Ép a testem és tudom használni, tudok futni, ugrálni, mindent, amire a természet engem megalkotott!” Frázis, de így van. Ezért hálásnak kéne lennünk, nem lassú pusztulásra és leépülésre ítélni ezt a tökéletes kis szerkezetet, amit kaptunk. Arról nem is beszélve, ami a nőknek a leglényegesebb: a szépség és az önbizalom. Ezeknek a jellemvonásoknak egyik alapfeltétele és pillére a mozgás. Hogy szép legyél, ahhoz törődnöd kell magaddal és nem szabad megtorpanni az arcpakolásoknál meg a szájfénynél, ha törődésről és ápoltságról beszélünk. Nyilván a sport sokkal nagyobb meló, de ha megtalálod azt a mozgásformát, ami nagybetűvel a TIÉD, az fél siker. Akkor nem érzed majd annyira melónak, s talán eljutsz odáig is, hogy minden napod azzal lesz teljes, és alig várod, hogy mehess. (Ne nézz hülyén, tényleg van ilyen érzés! Esküszöm.) Aztán mikor látod a fejlődést, hogy már sokkal többet vagy szabályosabban tudsz csinálni, amikor véletlen felfedezed a fürdőszobában az első izmocskákat, és elkezdesz debil módon, gyermeki örömmel pózolni meg feszelegni, mert senki sem lát… 🙂 Na, ezek nagy dolgok! Győzelmek, büszkeségek. (Elég nyál, de tényleg így van.)

Ez még csak egy pici falatka volt abból, amit a sportról mesélek majd Neked, de kezdetnek ennyi elég is. Később (nem is olyan sokára) abban is segítek majd eligazodni, mit válassz, hogyan kezdj neki, merre indulj, kihez fordulj, ha szeretnéd mindezeket megélni. Én szurkolok Neked, mert az egészségnél nagyobb kincs a világon nem létezik. Tiszteld a tested! Ez az egy hely van, ahol “lakhatsz” egész életedben.

560442_368110006581230_300201130038785_1106831_526781979_n

Nem kell kiválónak lenned, mikor elkezded, de el kell kezdened, hogy kiváló légy.

 

 

Reklámok