Sokszor ütközök bele abba az ellenérvbe, mikor a paleóról beszélek valakinek, hogy “Persze, egyesek megengedhetik maguknak, de én nem tudok ilyen drágán enni, élni! Szerinted a hús meg a tojás mennyibe kerül?!”. Na, ez az, amitől kitágul a pupillám, égnek áll a hajam, és pánikkeltően felmegy a vérnyomásom pillanatok alatt. Megmondom, miért!

A paleolit alapanyagok sokszor nem olcsók, ezt senki nem vonja kétségbe. Vannak azonban olyan körülmények és tényezők, amik mellett nem lehet csak úgy elmenni, és alapjaiban változtatják meg a pénzkiadásokat azoknál, akik áttérnek erre a táplálkozásra. Amikor eldöntöd, hogy oké, megpróbálod és átalakítod a spájzod, a konyhád, a hűtőd, észre fogsz venni valamit. Mégpedig azt, hogy az eddig döbbenetes mennyiségben felvásárolt tejtermék, müzli, chips, ropi, gabonapehely, péksüti, cukor, keksz, csoki, félkész kaják, üdítők, és tejtermékek micsoda összeget emésztettek fel a fizetésedből. Tényleg meg fogsz döbbenni. …és itt még nem említettem az olyan szélsőségeket (ami sajnos nem szélsőség a mai világban), mint a cigi, a sör, a kóla, a pizzarendelés és pajtásaik. Elkeserítő, hogy milyen ésszerűtlenül élünk sokan. No, és tegyük fel, hogy abbahagyod az ön- és családmérgezést, és döntesz az egészséged javára! Ha mindezt a szemetet nem veszed meg (ami persze piszok finom, meg klassz élmény, tudom, nekem is vannak ízlelőbimbóim), abból a több tízezer forintból Te szépen, gond nélkül be tudsz tárazni friss vagy fagyasztott zöldségekből, gyümölcsből, húsokból és tojásból. Mellé meg tegyél nyugodtan egy zacskó aszalt szilvát vagy mandulát! Jó?

Fontos (nagyon fontos!) megemlítenem még az olyan “apróságokat”, mint a tömérdek akció, leárazás, és a saját környékünkön levő “tuti helyek” feltérképezése, ami elég sokat lendíthet a költségvetésünkön. Egyszerűen nyitva kell tartani a szemed. Egy fej jégsaláta 300 forint körül van, ahogy egy kiló alma is itt mozgolódik. Nekem, aki elég bivaly sokat eszek a sport mellett, egy fej saláta három étkezésemhez elég köretnek. Háromhoz!!! Egy kiló almát meg 4-5 napig eszegethetsz, ha napi egy almával számolunk. Egy liter kókuszzsír durván 1500 forint, ami a legsilányabb olívaolajnál is jobb ár, ráadásul százszor kiadósabb és egészségesebb vele sütni-főzni. Íze meg nincs is, tehát mindenhez megy. A minap csináltunk Anyuval paleo-fasírtot (receptek is lesznek hamarosan, mielőtt belekérdeznél) két kiló pulykahúsból, mellé meg sütöttünk életünkben először sütőben zellert meg répát fűszeres pácban. Hát, ünnepélyesen kijelentem, hogy soha az életben nem fog eszembe jutni a sültkrumpli, olyan betyárosan finom lett ez az alternatíva! Mondjuk eddig sem sütöttünk soha krumplit, mert “büdös lesz a függöny” Apa szerint, de azért el kell ismerni, nagyon finom dolog. De emez meg még finomabb! Ráadásul nem büdös, juhéj! Szóval a lényeg az, hogy az aznapi vacsoravendégeinkkel együtt egyszer öten, majd másnap hárman, és még egyszer ketten úgy bekajáltunk ebből a mennyiségből, hogy az valami őrület. A bevásárlókosárba a teljesség igénye nélkül kellett két kiló pulykacomb, 5 tojás, 3 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 20 szál répa, 2 nagy fej zeller, meg 1-2 dl olaj. A fűszereket nem számoltam bele. Nos, ez kijött körülbelül 3000 forintból, tekintve, hogy a zeller meg a répa groteszk módon olcsó alapanyagok ahhoz képest, hogy mennyire kiadósak és egészségesek. Ezt a példát csak azért írtam le Neked, hogy szemléltessem: meg lehet oldani a kajálást olcsón és jól.

Ha még abba is belegondolsz, mennyi pénzt spórolsz hosszú távon azon, hogy nem lesz szükséged vérnyomás- és szívgyógyszerekre, inzulinra, egészségügyi kezelésekre és terápiákra, nem fognak műteni krónikus betegségek miatt, nem kell táppénzre menned, nem kapod el az összes aktuális lázzal járó nyavaját, egészen sokkoló eredményre jutsz. A pénz-kifogás így nagyjából meg is dőlt, eggyel kevesebb probléma.

Reklámok